Међународни сајам технике и техничких достигнућа, највећа, најстарија, најпознатија и најугледнија регионална специјализована развојно-технолошка сајамска манифестација, из чијег се окриља током дуге историје развила већина данашњих највећих сајмова Београдског сајма, одржава се ове године од 21. до 25. маја.

Под већ познатим слоганом „Корак у будућност“, око 600 излагача из тридесетак држава представиће доминантне техничко-технолошке трендове, првенствено у сектору најновијих индустријских технологија, „Индустрије 4.0“ и паметних фабрика, алата, роботике, процесне технике, телекомуникација, логистике, електроенергетике, термотехнике, електронике, информационо-комуникационих технологија, материјала.

У односу на претходну годину новост је експанзивнији наступ излагача из области производње опреме и технологија за припрему и пречишћавање воде и гасова те произвођача амбалаже, машина и опреме за индустријско паковање. Њима се придружује група излагача из области адитивне и 3Д технологије (поступци и уређаји који се користе за израду прототипова и функционалних производа од различитих материјала) и инсталација (електро-инсталациони материјал, каблови, проводници итд.)

Подразумева се да је сајамски концепцијски акценат на иновативности и новим технологијама, а излагачи су већ у предсајамском периоду најавили више од 100 иновација, новитета, премијера или ексклузивитета у различитијим секторима. Око половине пријављених иновација односи се на домаће компаније. Значајан део научно-истраживачког сегмента биће представљен под окриљем Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а пред посетиоцима ће се наћи и свих шест тимова-финалиста у надметању за најбољу технолошку иновацију за 2017. годину у Србији.

Један од куриозитета овогодишњег Сајма технике је да се дешава на 80. годишњицу београдског Јесењег сајма из 1938. године, када је фирма „Филипс“ представила први, историјски систем ТВ преноса на Балкану, тада „највеће чудо технике“. Програме је посредством телевизијске емисионе станице публика могла да прати на пријемницима у павиљонима. Тачно двадесет година касније, а 60. година пре овогодишњег Сајма технике, 23. августа 1958, Радио-телевизија Београд је, из студија на новом Београдском сајму, почела да емитује свој први ТВ програм. У дневнику који је почео у 20 часова, уживо је најављен и пренос отварања 2. Међународног сајма технике и научних достигнућа (одмах после прегледа вести и „Тита на аутопуту“), који је управо тада почињао. Тако је историја телевизије на овим просторима „судбински“ везана за историју Сајма технике.

Сајам технике и техничких достигнућа отвориће капије за посетиоце у понедељак, 21. маја. Радно време ће бити од 10 до 18 часова, а последњег дана сајма од 10 до 17 х. Појединачне улазнице коштаће 300 динара, групне 200, а за ђаке и студенте 100 динара. Паркирање путничких аутомобила коштаће 100 динара по сату.