У Скупштини града Београда одржана је конференција за медије, поводом предстојећег 64. Међународног сајма књига.

Под слоганом „Писмо = глава“ Међународни београдски сајам књига одржаће се од 20. до 27. октобра. У халама Београдског сајма, представиће се пет стотина директних излагача, од којих њих шездесет долази из иностранства, а земља почасни гост сајма је Египат. Током осам дана посетиоци ће моћи да сагледају актуелну домаћу издавачку продукцију и да по најповољнијим ценама обогате своје збирке најновијим насловима.

Новинарима су се обратили градски секретар за културу Иван Карл, председник Одбора Међународног београдског сајма књига Душко Ковачевић, саветник генералног директора Београдског сајма Мирјана Лукић, амбасадор Арапске Републике Египат у Србији Њ.Е. Амр Алгувејли и уредник програма Међународног београдског сајма књига Вуле Журић.

„Скоро две стотине хиљада посетилаца Сајма књига сведочи о мери љубави према књизи у Србији. Драго нам је да је баш Египат почасни гост сајма, јер ће у Београду представити своју богату културу и стваралаштво. Српским издавачима желим што више дивних превода египатске књижевности“, речи су којима је највећу културну манифестацију у Србији најавио Иван Карл, секретар за култура града Београда.

Душко Ковачевић, новоизабрани председник Одбора Међународног београдског сајма књига, присетио се првог доласка на Сајам књига, када је у Београд дошао као ученик основне школе у Шапцу. Изразио је наду да ће те да ће и ове године аутобуси из читаве Србије довести децу на празник књиге.

„Сајам књига је једна од ретких одбрана не само књиге већ и радости читања“, закључио је Ковачевић.

Њ.Е. Амр Алгувејли у свом надахнутом излагању уз презентацију, детаљно је информисао представнике медија о програму наступа земље почасног госта, ауторима и делима који ће бити представљени током манифестације.

Како је уредник програма Вуле Журић најавио, током сајамских дана биће организовано десетине трибина посвећених темама које су у непосредној вези са изазовима актуелног тренутка домаће издавачке продукције.

Публика ће бити у прилици да разговара о везама књижевности, науке и најразличитијих видова уметничког изражавања.

Велика пажња биће усмерена на живот и дело Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича, чије годишњице смрти обележавамо током целе 2019. године.

Неки од наших најбољих писаца и књижевних критичара замениће места, а еминентни редитељи говориће о свом односу према књижевности и њеном утицају на њихове филмске поетике.

Занимљивим разговорима биће осветљен и велики јубилеј, осам векова аутокефалности Српске православне цркве.

Љубитељи књижевности у Србији током Сајма књига имаће прилику да се сусретну са иностраним писцима као што су Дејвид Ван из САД, Нермин Јилдрим из Турске, Сергеј Шаргунов из Русије и Лаура Синтија Черњаускајте из Литваније.

Поред Арапске републике Египат, земље почасног госта, на сајму учествују и издавачи Босне и Херцеговине, Републике Српске, Русије, Хрватске, Русије, Црне Горе, Северне Македоније, Италије, Турске, Кине, Румуније, Ирана, Белорусије, Швајцарске, Марока, Алжира, Туниса, Немачке и Албаније.