У Скупштини града одржана је конференција за медије поводом 65. Међународног београдског сајма књига, који ће се одржати од 23. до 30. октобра 2022. године на Београдском сајму.

Наташа Михаиловић Вацић, секретар у Секретаријату за културу Града Београда напоменула је да се слоган односи на велики повратак ове манифестације љубитеља писане речи. Али слоган је, у исто време и омаж историји манифестације, намењен за све оне који књигу виде као тријумф писане речи.

Цитирала је речи Десанке Максимовић да је свет књига ватра срца и олуја маште.

Земља почасни гост овогодишње манифестације је Румунија, што посебно отвара могућност да се појача културна размена између наших држава.

Академик Душан Kовачевић, председник Одбора Сајма књига нагласио је да је Сајам књига морао бити одложен две године, дочим се сада носимо са новом болешћу која се зове рат. На самом смо крају реалног и нормалног времена, рекао је Kовачевић, без могућности да предвидимо будућност.

Сви заједно морају сачувати разум и зауставити зло, а књига је у том смислу спас и лек. Невреме се надвија над човечанством, а долазак на сајам књига је својеврсни бег од сурове реалности. Душан Kовачевић је предложио још један, филмски слоган – Београдски сајам књига поново ради!

Љиљана Шошкић, координатор пројекта Сајма књига подсетила је да је ово највећи и најпосећенији куктурни догађај у региону, са дугом традицијом и историјом. Такође, ове године обележен је велики јубилеј Београдског сајма – 85 година од оснивања. Изванредне су бројке манифестација које су успешно реализоване и посетилаца које је Београдски сајам угостио.

Поред излагачког дела, значајна је и посета манифестацији, те је интересовање у сваком смислу огромно. Ниво квалитета услуга је висок, а јавно предузеће „Пошта Србије” планира да први пут ове године узме учешће на Сајму књига.

Њ.Е. Силвија Давидоју, амбасадорка Румуније у Србији истакла је да је, после две године паузе, Румунија почаствована што је почасни гост. Kао суседна земља учествују и промовисаће своју књижевност за читаоци који имају високе стандарде и широка интересовања.

Kњиге за пријатеље” биће слоган штанда Румуније а више од тридесет румунских аутора ће се представити, па ће бити како класика, тако и савремених издања. Организоваће се низ посебних догађаја и промоција, уз преводиоце са румунског језика. Kњижевност је капија према духу и срцу читаоца, те се позивају сви љубитељи књижевности да посете румунски штанд.

Сања Милић, уредник програма сајма књига обавестила је представнике медија да ће бити присутна сва удружења издавача и књижара, а сајамски програм завршава се великом конференцијом о издаваштву и јавном интересу.

Гости, књижевници из иностранства, су ту да увеличају програм и садржај манифестације, а биће активни и на трибинама. Програми ће бити прегледни и неће се преклапати.

Дечија сала Душко Радовић биће уприличена поводом стогодишњице рођења великана и ту ће бити организовани занимљиви дечји програми и промоције књига.

Посебну атракцију представља присуство великог француског писца Патрика Бесона и његова нова књига о Новаку Ђоковићу, те је најављено да ће 28.октобра Бесон имати промоцију књиге у оквиру програма Сајма књига.