Издавачка кућа „Центар књиге Рудомино“ из Москве овогодишњи је добитник  награде „Доситеј Обрадовић“. Награду, која се додељује страном излагачу за превођење српске литературе и допринос њеном популарисању, овај руски издавач заслужио је због дела објављених у протеклој години – Ухвати звезду падалицу (Антологија савремене српске приче), Ситничарница „Код срећне руке“ Горана Петровића, Овога пута о болу Михајла Пантића и Гробница за Бориса Давидовича Данила Киша. За следећу годину планирано је издавање још три књиге српских аутора.

О добитнику признања одлучивао је стручни жири, који је радио у саставу: Радомир Путник, председник, Марко Недић, Зоран Хамовић и Гојко Божовић.

„ЦЕНТАР КЊИГЕ РУДОМИНО“

Библиотека „Рудомино“ је велики интернационални културни истраживачки центар који је настао на темељу Неофилолошког института.  Располаже великим фондом иностране литературе и представља међународни културни центар, место сусрета и живог разговора представника различитих земаља, народа, култура, језика, конфесија…

Библиотека иностране литературе од 2007. године, уз подршку регионалних управа и разних добротворних организација, спроводи програм „Велико читање“. Циљ овог програма је изградња мостова културе између земаља у свету, духовно образовање и популаризација читања. Са све већим бројем учесника и партнера програма, Библиотека иностране литературе основала је „Центар књиге Рудомино“ – посебно издавачко одељење, које се бави избором и припремом  књига, намењених за руске библиотеке, што је омогућило да се програм „Велико читање“ подигне на нови ниво.

Данас Библиотека иностране литературе и „Центар књиге Рудомино“ објављују широк спектар штампаних издања, а посебно преводна и двојезична издања, филолошке и филозофске литературе и студија културе. Од 2007. године, објављено је више од 300 наслова у укупном тиражу од преко 500 хиљада примерака.

У оквиру библиотеке „Рудомино“ пре неколико година је основана едиција  „Српска реч“.