Под заједничким називом Сајам образовања и наставних средстава и слоганом „Образована Србија – успешна Србија“,  на Београдском сајму отворене су две манифестације – 9. Сајам образовања Звонце и 47. Међународни сајам опреме и средстава за савремену наставу Учила. У истом термину – до 30. октобра, одржавају се и традиционални Међународни београдски сајмам књига и 2. Сајам информисања, комуникација и маркетинга – Медиа маркет.

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја, традиционалног покровитеља, сајмове је прогласио отвореним Младен Шарчевић, ресорни министар. Он је позвао децу и родитеље да обиђу Сајам образовања и наставних средстава, да погледају понуду школа и факултета. У оквиру пратећег програма излагачи ће се подробније бавити различитим темама везаним за образовање и едукацију, а активни учесници Сајма биће и различите ученичке и студентске организације. Министар је нагласио да је ове године акценат стављен на дуално образовање, јер оно представља припрему деце и омладине за запошљавање.

Церемонију свечаног отварања својим мини програмом увеличали су Зоја и Григирије, ученици прве београдске Школе за поп и рок музику Мастер Бластер.

Организовањем ових манифестација Београдски сајам, као друштвено одговорна компанија, промовише знање и стваралаштво и пружа свој допринос развоју културе и образовања. Излагачи ће на Сајму младим људима предочити како да изаберу одговарајући факултет, представиће сличности и разлике између страних и домаћих, приватних и државних факултета. Понудиће подробне информације о стипендијама, мастер студијама, усклађивању школовања са захтевима светског тржишта, иновирању наставних средстава и њиховом утицају на концепте образовања.