Министарка Зорана Михајловић уручила признање за „Аутомобил године 2019“ - Peugeot 508

Само три сата након што су 54. Међународни салон аутомобила и 13. Међународни салон мотоцикала, скутера, квадова и опреме „Motopassion“ званично отворили капије за посетиоце, проглашен је „Аутомобил године“ за 2019. годину, у избору Асоцијације аутомобилских новинара Србије.

Иначе, деветочлани жири из ААНС је одлуку донео после два тест-дана одржана на аеродрому Пилотске академије у Вршцу. А одлука је – Peugeot 508.

Peugeot 508 - automobil godine za 2019. godinu, u izboru Asocijacije automobilskih novinara Srbije

У конкуренцији за ово престижно признање било је девет модела: Audi A6, Folkswagen Touareg, BMW X5, Honda CR-V, Toyota Corolla, Ford Focus, Mercedes A Klase, Peugeot 508 и Škoda Karoq. Да би аутомобил био у конкуренцији морао је да испуњава два услова: да је као новитет представљен у 2018. години и да је до тренутка саопштавања резултата оцењивања продато у Србији најмање 10 комада тог модела.

Коначно, највише гласова освојио је Peugeot 508, друга је била Toyota Corolla 100, а трећи Ford Focus.

Током свечаности проглашења додељена су и још нека посебна признања као што су признање за најпродаванији хибридни аутомобил (Toyota Corolla), признање за најпродаванији електрични бренд аутомобила (Volkswagen за Up и Golf) те неколико признања заслужнима из области ПР и новинарства.

Министарка Зорана Михајловић уручила признање за „Аутомобил године 2019“ - Peugeot 508

Свечаност доделе награда је својим присуством увеличала али и лауреатима прве три награде лично уручила потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Тим поводом она је најавила да се размишља о субвенцијама за куповину електричних и хибридних возила, те да ће до 1. јуна на Коридору 10 бити постављено још 10 електропуњача, поред већ постојећих пет. Рекла је да ће Влада Србије наставити да развија мрежу електропуњача на ауто-путевима и тако обогаћује инфраструктурну мрежу неопходну да би електрични и хибридни аутомобили на нашем тржишту уопште добили смисао. Тренутно је, рекла јер она, у Србији регистровано само 200 електричних возила, што је занемарљиво у односу на око 2,5 милиона укупно регистрованих. Министарка је потом обишла штандове Тојоте, Јагуара и Путева Србије.