„Милунка Савић – ордење и ожиљци“ аутора Милана Богојевића, овогодишњи је велики пројекат издавачке куће „Глас Србије“ из Краљева. Промоција књиге заказана је за суботу, 28. октобар у 20 часова у сали „Борислав Пекић“.

Књига је због великог броја фотографија и интересантних докумената делимично биографска, али садржи и кратке романсиране приче, којима аутор попуњава историјске празнине из живота Милунке Савић. Он то чини на начин који је био својствен војницима-писцима из Великог рата – Станиславу Кракову, Стевану јаковљевићу, Милану Шантићу…

Александар Диклић, један од рецензената, каже да Милан Богојевић Милунку Савић брани од заборава, али и да његова оданост и љубав ово дело уздижу изнад књижевног хоризонта и сврставају га у ред сопственог жанра – родољубиву литературу без научних ограда.

Историчар Александар Гајић забележио је да Милан Богојевић у књизи представља различите перцепције једног момента, особе или догађаја у историјском контексту. Он је Милунку посматрао као свог саборца, војника, колегу кога не би оставио на бојном пољу, али и као неко ко је веома добро знао шта је Милунка учинила за њега, његову породицу, пријатеље, околину, народ.

Сам аутор наглашава да је задовољан сарадњом са издавачком кућом „Глас Србије“ и верује да ће овом књигом успети да приближи Милунку Савић српском народу:

-Милунка Савић није била само велики херој, била је и предана мајка и велики хуманиста. Одшколовала је више од тридесеторо туђе, махом сиромашне деце из свог родног краја, а имала је веома скромна примања. Интересантан је и податак да је поред своје биолошке ћерке Милене, усвојила још две ћерке. Управо у овим Милункиним делима пронашао сам везу и симболику са Мајом Ковачевић, издавачем, јер – Маја је мајка једанаесторо деце. Чврсто верујем да би се и Милунка сложила са мном, објашњава Милан Богојевић.