Две по свему јединствене и ексклузивне сајамске манифестације – Сајам аутомобила DDOR BG CAR SHOW 07 и 14. Sajam motocikala MOTOPASSION – најзначајнији годишњи регионални догађај у сектору ауто и мото индустрије, стартују на Београдском сајму 19. марта и трајаће све до 25. марта 2020. године.

Под слоганом „Лепи споља, снажни изнутра“, овогодишњи Сајам аутомобила одржава се у специфичним међународним и унутрашњим тржишним и концепцијским околностима. У исто време, док се неки европски сајмови аутомобила (Франкфурт, Париз, Загреб…), из различитих разлога, или потпуно (само)укидају, или радикално редукују изложбене капацитете и томе прилагођавају дугогодишње сајамске концепте, DDOR BG Car Show потврђује постојаност релативно мерљиву са неким сајмовима на Далеком истоку.

Са друге стране, унутрашње тржиште указује организаторима на чињеницу да је током 2019. године продато 11 посто више нових путничких и лаких комерцијалних возила него 2018 (добрим делом захваљујући и Салону аутомобила 2019). И у свим осталим категоријама (од камиона до мотоцикала) продаја је била боља него претходне године.

У таквом контексту, према тренутном стању најава, које су превазишле оптимистичка очекивања организатора, на писте највећих хала Београдског сајма, али и на целокупни расположиви изложбени простор, атерираће више од 300 излагача из тридесетак земаља, који ће представити више од 35 аутомобилских и 12 брендова лаких доставних возила (два више него претходне године).

Motopassion 2020, који се ове године одржава под слоганом „Све твоје страсти на једном месту“, такође је у експанзији – угостиће више од 40 брендова мотоцикала, АТВ и осталих моторних возила (пет више него лани).

Дистрибутери и увозници аутомобила ће своје брендове уобичајено представити у халама 1, 3 и 4 Београдског сајма. Изложба лаких комерцијалних возила биће смештена у хали 4 и на отвореном простору, а изложба Motopassion планирана је у хали 2, ниво Ц, али ће се због недостатка простора сектор мото-опреме проширити и на ниво А. Према најавама, посебна пажња биће поклоњена електричним возилима, мотоциклима и бициклима, те едукацији о безбедној вожњи мотоцикала.

Већ се подразумева да највеће интересовање љубитеља брзе, сигурне и удобне вожње, светског дизајна и иновативних, пре свега чистих технологија у ауто и мото индустрији привлаче изненађења у премиум сегменту. Синоними за луксуз, које ће предводити Мерцедес-Бенц, Ауди, BMW, Ленд Ровер и Јагуар, окупиће се у хали 3 Београдског сајма и удруженим снагама фасцинирати аутомобилске фанове и најплатежније купце.

Један од кључних циљева организатора је повећање броја продатих нових возила, што из безбедносних што из више него актуелних еколошких разлога. У том смислу финансијске и осигуравајуће куће понудиће своје аранжмане и погодности. Очекује се да најзадовољнији понудом буду неки субвенционисани купци (нпр. таксисти), потом заинтересовани за моделе са алтернативним погонима (хибридни, електрични), као и купци све чешћих и популарнијих малих градских електричних аутомобила за разне потребе (хотели, достава, комуналне службе).

У оквиру сајамске понуде путничких аутомобила и мотоцикала, а реагујући на захтеве тржишта, организатори су посебно апострофирали сегмент пратеће индустрије, која постаје све значајнији део свеукупне сајамске поставке, а заузеће хале 1А, 3А, 2Б и део хале 2А.

Понуда аутомобила, лаких привредних возила, мотоцикала, гаражно-сервисне опреме, резервних делова, производа пратеће аутомобилске индустрије, тјунинг опреме, биће употпуњена понудом финансијских институција, осигуравајућих друштава, струковних организација, клубова, удружења… Посетиоцима ће бити на располагању и бројни едукативни и забавни садржаји, такмичарске активности, тест вожње, наградне игре, што ће посету сајмовима учинити не само информативном, поучном и корисном него и забавном.

DDOR BG CAR SHOW и MOTOPASSION прате и бројне манифестације које сајамски „ауто-мото угођај“ чине потпуним. Тако ће већ у предсајамском периоду бити организован „Прес слалом Србија 2020“, а током сајма следе проглашење „Аутомобила године“, проглашење „Најбољих у ауто индустрији“ и „Еко аута 2020. у Србији“, те неизоставни избор за „Miss DDOR BG Car Show и Motopassion“, а подразумева се и смотра и парада олдтајмера „Меморијал принца Томислава Карађорђевића“.

Сајмови су организовани у сарадњи са Српском асоцијацијом увозника возила и делова, генералним спонзором компанијом ДДОР из Новог Сада, те медијским спонзором SAT Media Group.

Цена појединачне улазнице је 400 динара, групне 300 динара, групне за ђаке и студенте 200 динара, а сајамски паркинг се плаћа 150 динара по започетом сату.

Посебан сајамски поклон верним посетиоцима је Family Day („Породични дан“) 24. марта, када ће бити омогућена породична посета по привилегованој цени улазнице од 700 динара, која важи за децу до 16 година старости у пратњи родитеља.

Радно време сајмова биће од 10 до 20 часова (последњег дана сајмова – од 10 до 19 часова).