Промотивна конференција поводом 9. међународног сајма наоружања и војне опреме „Партнер 2019” одржана је јуче на Београдском сајму. Новинарима и гостима обратили су се в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор др Младен Вуруна, помоћник генералног директора „Југоимпорт–СДПР” Александар Лијаковић и саветница генералног директора Београдског сајма Мирјана Лукић.

Као и претходних година, покровитељ те сајамске манифестације је Министарство одбране, а суорганизатори су ЈП „Југоимпорт–СДПР” и Београдски сајам.

Др Ненад Милорадовић нагласио је да капацитети у области истраживања, развоја и производње НВО у Републици Србији, поред тога што представљају значајан ослонац одржавања и унапређења одбрамбене моћи Србије, представљају такође и потенцијал раста укупног извоза и економског развоја Србије. Раст извоза предузећа Одбрамбене индустрије Србије (ОИС) прошле године био је 13,9 процената.

Када је реч о капацитетима за истраживање и развој средстава НВО, окосницу представља Војнотехнички институт, али је протеклих година изграђен модалитет сарадње са осталим научним, образовним и истраживачким установама у земљи.

– Прошле године уведен је у наоружање Војске рекордан број средстава НВО из домаћег развоја – укупно 29, а у првом кварталу ове године још додатних 13 средстава. До краја године очекује се увођење најмање још 24 средства из домаћег развоја – нагласио је др Ненад Милорадовић и најавио да ће на овогодишњем сајму „Партнер“ бити изложени и нови комплети заштитне балистичке опреме унапређених перформаси, нова фамилија стрељачког наоружања са одговарајућим оптичким и оптоелектронским нишанима, укључујући и видео-нишан, потом фамилија вођеног противоклопног наоружања, артиљеријски ПВО малог домета, беспосадне платформе како земаљске тако и ваздухопловне са њиховим наоружањем, модернизована борбена возила, нова теренска возила, укључујући и разне новитете, као и средства која су већ у употреби у јединицама Војске Србије. Другог дана сајма биће организован приказ и демонстрација средстава с бојевим гађањем из производног програма „Југоимпорта СДПР“ и групације ОИС на полигону „Никинци”.

Начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор др Младен Вуруна рекао је да ће ове године на сајму бити приказана средства НВО која могу стајати раме уз раме са средствима других реномираних произвођача НВО у свету.

– То је резултат вишегодишњег рада стручњака из организационих састава Управе за одбрамбене технологије, а са једним циљем – да будемо и кључни чинилац у подизању оперативних и функционалних способности Војске, да би наша војска била способна да изврши све своје задатке – истакао је генерал Вуруна.

Конференција поводом сајма НВО „ПАРТНЕР 2019“

Помоћник генералног директора ЈП „Југоимпорт СДПР” Александар Лијаковић подсетио је да се „Југоимпорт” тој сајамској манифестацији придружио 2004. године, кад је била само национална изложба, а данас представља значајан догађај на регионалном нивоу. И на овом сајму „Југоимпорт“ маркетиншки интегрише наступ предузећа Одбрамбене индустрије Србије и такође предузећа и групације коопераната у производњи сложених борбених система.

Лијаковић је нагласио „ Југоимпортове“ технолошке продоре у неколико главних области НВО које су остварени у претходним година. Први технолошки продор јесте развој и производња сложених артиљеријских система, а затим производња и развој оклопних возила. Значајан је и технолошки продор у области ракетне артиљерије, затим вођених ракета, вођених бомби, али и продор у области муниције и других производа ОИС-а.

Новинарима се обратила и Мирјана Лукић, саветница директора Београдског сајма. Она је подсетила на значајне податке по којима се види узлазни тренд развоја те манифестације у протеклих 15 година – од 2004. године, када је на сајму наступило 23 излагача, број је сваке године повећаван да би у 2017. било 128 излагача из 21 земље.

– Ти подаци указују колики рад, знање и напори стоје иза резултата које је српска одбрамбена индустрије постигла у последњих 15 година и које је имала прилику да прикаже на овом сајму. Значајно је да се „Партнер“ дешава у Србији и да се уз најмање трошкова може најкомплексније представити наоружање и војна опрема. Такође, ова манифестација изазива пажњу и инопартнера који су спремни да сарађују са српском привредом, са Министарством одбране и „Југоимпортом“. Изазива интересовање и иностраних излагача, којих је сваке године све више – истакла је Мирјана Лукић.

Овогодишњи сајам наоружања и војне опреме „Партнер” биће одржан од 25. до 28. јуна у две хале Београдског сајма – I и IV и на отвореном простору.