Поводом 14. Сајма етно хране и пића, који ће се одржати од 23. до 26. новембра на Београдском сајму, одржана је конференција за медије у Скупштини града.

Присутним новинарима на конференцији су се обратили: Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Београда, Милинко Величковић, секретар Секретаријата за привреду града Београда, Мирјана Лукић, саветник генералног директора Београдског сајма, Гаврило Веселиновић, председник Савета Сајма етно хране и пића, Александар Богуновић, Привредна комора Србије

Уз позив суграђанима и публици да посете Сајам етно хране и пића, г. Младеновић је истакао да је манифестација порасла за четрнаест година, те од мале приредбе постала један од симбола месеца новембра у календару дешавања у главном граду. Такође је констатовао да Београд, као и региони Србије, препознају значај овакве манифестације у организацији Београдског сајма, што резултира све већом заинтересованошћу излагача да излажу своје производе. Сајам овог типа стимулише породичну производњу и мале пољопривреднике, а идентитет једног народа може се посматрати и кроз традиционалне прехрамбене производе – напоменуо је Младеновић.

Секретар Секретаријата за привреду града Београда г. Величковић је истакао да Сајам етно хране и пића и квалитативно расте, што се може објаснити субвенцијама за подстицај пољопривредних произвођача од стране Београда, и високо позиционираном овом граном привреде на листи приоритета. На штанду града Београда наступиће преко 50 излагача, промоцију ће имати и стручне средње школе, како је најављено, а град Београд ће доделити признање некоме од учесника за најлепши штанд.

Мирјана Лукић је истакла је да Сајам етно хране и пића има пословни и промотивни карактер, да је највећа смотра малих произвођача прехрамбених производа и да клијенти и учесници манифестације имају изузетан успех у склапању пословних аранжмана.

Председник Савета Сајма етно хране и пића, Гаврило Веселиновић, обавестио је присутне о великом успеху регионалних привредних комора које на локалу окупљају излагаче и промовишу их, а г. Александар Богуновић је истакао да је све више иновација у сектору пољопривреде, те ће на Сајму етно хране и пића бити уприличени скупови на тему иновација у пољопривреди. Такође је најавио изложбе производа страних компанија које предњаче у иновационим технологијама.

Услед великог интересовања излагача најављена је могућност проширења Сајма етно хране и пића на више квадрата, следеће године.

Сајам ће бити отворен од суботе 23. новембра закључно са уторком, 26. новембром, од 10 до 19 часова.

За пословне посетиоце улаз на манифестацију је бесплатан, уз попуњавање и оверавање регистрационог листа.

За остале заинтересоване грађане улазница кошта 300 динара, за групне посете 200 динара. Цена паркинга је 150 динара по сату.