У оквиру пратећег програма 9. Сајма камена, који се одржава у склопу овогодишњег Сајма грађевинарства, за 19. април заказано је отварање изложбе „Каменистрип“. Изложбу организују Удружење стрипских уметника Србије и Удружење „Камен Србије“. Тема изложбе је пионирска и у светским оквирима, јер је посвећена односу камена и стрипа као уметности.

Своје радове представиће петорица српских аутора, уметници различитих стилова и жанрова, али припадници елите европског стрипа. По четири рада излажу Лазо Средановић, познат по стрипу „Дикан“, Владимир Крстић – Лаци, аутор стрипа „Шерлок Холмс“, Драган Лазаревић – Де Лазаре, који потписује стрипове „Ив Рокатански“ и „Рубина“, Вујадин Радовановић, аутор стрипова „Чувари заборављеног времена“ и „Кандидат“, као и Зоран Туцић, познат по „Трећем аргументу“ и стрипу „Ворлох“.

Повод изложбе је чињеница да је светска ликовна уметност почела праисторијским „стриповима“ – на стенама пре 40 хиљада година. Поред тога, један од главних „медија“ којим се преносе „приче у сликама“ је управо камен, а ту су и фреске и данашњи мурали. Други повод је важност мотива камена и архитектуре у модерном стрипу, где се често пророчки предвиђају урбанизам, естетика и судбина будућег човечанства.

У Каталогу посвећеном изложби Зоран Стефановић, сценариста и историчар културе, осврће се на антрополошку вредност обе појаве – и камена и стрипа, јер се кроз цртане приче „у споју“ ова два феномена препознају опште а важне ствари – тло, човек, свет, међа, зид, кућа, храм, мера постојања, записи, сећања, грађење будућности материјом прошлости, тежња за остављањем трага – уреза, мишљење, разговор, бележење покрета душе и тела…

Изложба траје од 19. до 23. априла у хали 2 Београдског сајма.