Најуспешнији такмичар на републичком такмичењу „Млади заваривач 2018“, које је одржано током Сајма технике на Београдском сајму, опет је девојка – Ивана Лазић из Техничке школе „Колубара“, Лазаревац.

Такмичење је било организовано у две категорије и три поступка заваривања (111-РЕЛ, 135-МАГ, 141-ТИГ). Прву категорију чинили су ученици средњих машинских школа Србије који су се такмичили у теоријском и практичном делу, док су се у другој категорији, у којој су били млади заваривачи до 22 године старости, такмичили само у практичном делу. Обе категорије израђивале су исти практични задатак. Укупан број такмичара је 51, од којих троје из иностранства.

Организатори такмичења били су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Заједница машинских школа Републике Србије, Друштво за унапређивање заваривања у Србији и Београдски сајам – Међународни сајам технике и техничких достигнућа, покровитељи такмичења су били Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) и Привредна комора Србије, а генерални спонзор – Proficut d.o.o.

Најуспешнији такмичар у I категорији (ученици средњих машинских школа у Србији) у поступку РЕЛ/Е-111 је Крстић Бојан из Средње школе Крупањ; у поступку МАГ 135 Марко Милошевић из Техничке школе Обреновац, а у поступку ТИГ 141 Ивана Лазић из Техничке школе „Колубара“, Лазаревац, “Лазаревац.

Најуспешнији у II категорији (ученици и млади заваривачи до 22 године) у поступку РЕЛ/Е-111 су је Крстић Бојан из средње школе Крупањ; у у поступку МАГ135 Золтан Кути из Монтавар Металне Лола, Београд; а у поступку ТИГ141 Марко Василић из Via ocel, Београд ( овој категорији трећа је била Ивана Лазић).

Победници из Србије квалификовали су се да представљају Србију на такмичењу у Кини. Не треба заборавити да је пре две године матуранткиња средње техничке школе у Лазаревцу, Јелена Аћимовић, освојила је треће место на такмичењу у заваривању које је одржано у Пекингу, иза двојице мушкараца, што ју је учинило најбољом заваривачицом на свету.