Својеврсан врхунац Београдског сајма намештаја, како за излагаче тако и за сам догађај, представља додела награда коју интернационални жири додељује сваке године најбољим решењима и најуспешнијим излагачима на сајму.

Будући да жири, сачињен од интернационалних и еминентних стручњака, овим признањима указује на квалитетна и иновативна решења из богате годишње продукције намештаја, ова награда учвршћује сајам као релевантну и референтну институцију и ставља га у међународни контекст.

Награде Златни кључ и Сајамски кључ биће додељене у четвртак, 8. новембра у 18 часова у хали 2Ц Београдског сајма.

Овогодишњи интернационални тим који ће одлучивати о награди чине:

Niko Čučković je dizajner i kreativni direktor studija Be Craft

Нико Чучковић

Нико Чучковић је дизајнер и креативни директор студија Бе Црафт, са седиштем у Дубровнику. Студио је специјализован за производњу и дизајн стакла, с нагласком на Мурано. Нико Чучковић је, заједно са супругом Ивом Јурић, данас задужен за целокупни производни процес у Be Craft-у, од идејног концепта до производње. Током последњих неколико година самостално производи и крафт пиво, под властитим брендом Маскерон.

Dijana Novaković, studio Autori
Maja Trbović, studio Autori

Студио Аутори

Студио су 2008. године у Београду, основали Дијана Новаковић (1983), Маја Трбовић (1984), Александра Никитин (1983) и Душан Ненадовић (1982) након заједничког рада на студијама архитектуре. Рад студија подразумева различите пројекте из области архитектуре, ентеријера и дизајна намештаја. У протеклих десет година студио је радио на развоју идејних решења и извођењу пројеката од којих је најзначајнији имање са пет објеката, Terra Panonica у Мокрину. Аутори су добитници бројних релевантних награда, док су два пута номиновани за Mies vand der Rohe награду за савремену архитектуру. У последњих неколико година реализовали су више значајних пројеката ентеријера, од којих су најистакнутији салон намештаја ГИР и канцеларија компаније CatenaMedia.

Salih Teskeredžić, produkt dizajner i profesor na Odseku za produkt dizajn Akademije likovnih umetnosti u Sarajevu

Салих Тескереџић

Салих Тескереџић је продукт дизајнер и професор на Одсеку за продукт дизајн Академије ликовних уметности у Сарајеву. Основао је и водио независни архитектонски и дизајнерски студио у Бечу (2000-2004), а 2007. године основао је студио и у Сарајеву. Дизајн иконичих производа за брендове Артисан, Рукотворине (Занат) и Газзда (чији је уједно и суоснивач) донео му је велики број најзначајнијих регионалних и светских признања из области продукт дизајна. Својим радом је дао неизбрисив печат савременој регионалној дизајн сцени, као и идентификацији и позиционирању босанскохерцеговачких брендова на светском нивоу.

Bogdan Slavica, poznati arhitekta iz Beograda i jedan od osnivača studija ARTEFACT u Riminiju

Богдан Славица

Богдан Славица је познати архитекта из Београда и један од оснивача студија ARTEFACT у Риминију, у Италији. Добитник је више домаћих и међународних струковних признања и награда: Салон Архитектуре, САС, УЛУПУДС, Good Design, Iconic Architecture, German Design Award. Живи и ради у Београду.

Virginio Briatore je filozof dizajna i posmatrač savremenog načina života

Виргинио Бриаторе

Виргинио Бриаторе је филозоф дизајна и посматрач савременог начина живота. На ове теме је у Италији и остатку Европе одржао велики број радионица и семинара. Бриаторе је објавио 11 књига, најмање 500 чланака и координисаних конкурса за истраживање и радионице, за Lavaca, Епсон, Самсунг, Ситроен, Мартини&Роси, JVC, Даинесе, Гуцини, Сафило, Whirlpool, Панасоник. Виргинио је радио консултант за дизајн у Бањи Лаваца, а већ пет година године је стратешки консултант у Бањи Лаго. Пише и писао је за ИНТЕРНИ, D. La Repubblica delle Donne, Casaamica + Io Donna/Corriere della Sera, Surface + Graphis (Њујорк), Design Week (Велика Британија), DAMn° (Брисел), CasaVogue Brasil.

Nagrada „Sajamski ključ“

Od prošle godine na Beogradskom sajmu nameštaja dodeljuje se novoustanovljena nagrada, „Sajamski ključ” za doprinos podizanju kvaliteta manifestacije u ukupan sajamski nastup.