Свечано отварање Београдског новогодишњег фестивала заказано је за поподневне сате, али посетиоци већ од 11 часова (у петак, 16. децембра) могу да уживају у програмима Фестивала. Ова манифестација Београдског сајма део је градског спектакла – Београдске зиме.

Фестивал је намењен онима који желе да предновогодишњи празнични угођај употпуне игром, забавом, проводом, дружењем или празничном куповином. Намењен је деци, али и туристима из читавог региона, Европе и са далеких меридијана, којима је Београд због доброг празничног провода постао омиљена туристичка дестинација.

Петнаестодневни програм Фестивала веома је разноврстан. У хали 2 Београдског сајма биће одржано чак 37 бесплатних дечјих позоришних представа, музичко-сценских спектакала и шоу програма, у којима учествују бројни познати уметници и дечји ствараоци. У хали 1 смештен је традиционални Забавни парк са чудесним вртешкама, рингишпилима и другим разноврсним играоницама, а у Атријуму је бити Зелена оаза, у којој ће и млади и стари моћи да се друже са коњима и да уживају у њиховој лепоти и врлинама. Уз бројне друге садржаје изненађења, посетиоци ће на Сајму моћи да купују и робу широке потрошње – од новогодишњих поклона и прехрамбених производа, до рачунара и беле технике.

Фестивал ће у 17.30 симболично отворити градски менаџер Горан Весић. Традиционални ватромет обележиће старт ове 56 година старе манифестације.

Радно време Београдског новогодишње фестивала је од 11 до 20 часова. Улаз на све садржаје је бесплатан. Паркинг се плаћа 200 динара за цео дан.

Спој забаве и науке

Првих неколико дана Београдског новогодишњег фестивала, тачније до недеље, 18. децембра, уз културно-забавни програм посетиоци могу да уживају и у научним достигнућима која ће бити представљена у оквиру јубиларног, 10. Фестивала науке. Под слоганом “Чиста десетка”, на Фестивалу науке посетиоцима ће бити представљене 53 премијерне научне поставке, више од 60 научних и образованих институција из Србије, као и гости из Немачке, Шведске, Аустрије, Словеније, Естоније и Француске.

Јасно је да је забава главни мотив због кога посетиоци у другој половини децембра обилазе Београдски сајам, али пошто је Фестивал науке доказ да наука не мора да буде сувопарна, предлажемо да свакако посетите и хале 3, 3а и 11. У њима ће више од 600 научника и демонстратора, посетиоцима са или без научног предзнања, представити бројне експерименте, радионице, предавања и научне шоу програме.

Овај већ легендарни промотер науке, научних истраживања и открића наставиће да “распетљава” научне тајне и лавиринте, тумачи и демистификује различита достигнућа, и што је посебно важно – младим генерацијама науку ће учинити схватљивијом и доступнијом. Овај Фестивал, који је својим компетенцијама, нивоом, озбиљношћу али и шармом постао чувен и ван граница Србије, даће и Новогодишњем фестивалу неизрецив сјај сачињен од образовања и забаве, од учења и игре. Посетиоци ће посебно уживати у неким интерактивним поставкама.

Први и други дан Фестивала науке, четвртак и петак – 15. и 16. децембар, намењени су првенствено за организоване школске посете, а радно време је од 10 до 18 часова, док су 17. и 18. децембар, субота и недеља, породични дани, а радно време је од 10 до 20 часова. За програме Фестивала науке, у халама 3, 3а и 11, плаћа се карта од 450 динара, плус доплатна улазница од 100 динара само за физичко-ласерски шоу Универзитета Лунд из Шведске, на благајни на лицу места (број места је ограничен). Деца до пет година старости, уз пратњу родитеља или старатеља, не плаћају улаз.