Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine

Сајам енергетике и Сајам заштите животне средине почели су са радом у величанственој хали 1 Београдског сајма.

Отварајући сајам, министар заштите животне средине Горан Триван, одржао је надахнут говор о екологији као својеврсном родољубљу, уверен да је досадашњи ноншалантан и неодговоран однос свих и свугде према очувању природне средине – прошлост. Направио је паралелу између енергетске и еколошке безбедности, потцртавајући пресудну улогу човека на ветрометини генерација, прошлости и будућности, потребног и фактичког стања.

Мисија Министарства заштите животне средине протекле године била је да подигне јавно мњење, да људи реагују на сваки еколошки инцидент и акцидент. Верује да сви заједно присуствујемо крају некажњеног угрожавања животне средине, тровања, неартикулисаног закопавања опасног отпада…

Нагласио је да се приступни преговарачки процес у овој области са Европском комисијом развија одлично, да су примедбе на активности Министарства козметичке. И предстојећи закон о климатским променама „један је од најважнијих системских закона који је пред нама, јер ће све секторске политике морати да му се прилагоде“, рекао је Триван.

Проф. др Стевица Деђански, државни секретар у Министарству рударства и енергетике, подсетио је да је „после три деценије стагнације, у Србији коначно покренут инвестициони циклус који ће држави обезбедити – стратешку безбедност“. За те намене предвиђено је чак три милијарде евра до 2025. године.

Prof. dr Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike

Министарство је посвећено и изналажењу оптималних законских оквира, који би ишли у прилог и произвођачима и потрошачима енергије. Развој тржишта енергије, коришћење конвенционалних горива на прихватљив начин, оптимизација регионалне интерконекције, повећање енергетске ефикасности – захтеви су који пред Владом и Министарством стоје као императив.

Указао је на чињеницу да ће Србији до краја године на располагању бити 250 MW из обновљивих извора, али и на значај постојећих ветропаркова у Алибунару, Ковачици и ветропарка Чибук. План је да до 2020. на мрежи буде укупно 500 MW из обновљивих извора.

Милорад Грчић, директор ЈП Електропривреда Србије, рекао је да ЕПС мора да буде у самом врху технолошких иновација и достигне све параметре ЕУ и светских стандарда. Само у заштиту животне средине уложено је преко 300 милиона евра, а биће уложено још 800.

Milorad Grčić, direktor JP Elektroprivreda Srbije

Циљ је да ЕПС постане потпуно независан у односу на квартал године, временске услове и потрошњу, карактер потреба итд., а то ће се постићи делимичним преструктурирањем, јер се сада две трећине потреба обезбеђује из термосектора, а једна трећина из хидросектора, а сада се у причу укључују и ветропаркови.

ЕПС је, рекао је он, коначно на стабилним ногама и по оценама и ММФ-а и других компетентних инстанци, и већ трећу годину послује позитивно.

Термосектор се мора сачувати, а главни пројекат је тренутно одсумпоравање на „Николи Тесли А“. Исто следи и у „Николи Тесли Б“. У плану су и ремонти ових блокова који су неким ранијим плановима били предвиђени за гашење.

Грчић је указао и на „апдејтовање“ блока од 350 MW-у Костолцу, али и термоелектране Колубара Б у Каленићу, чија изградња почиње ускоро.

У хидросектору актуелни су планови у вези са ибарским а нарочито моравским хидроелектранама, које су на ивици реализације већ 2019.

Грчић се понадао почетку радова и на првом ветропарку у власништву ЕПС-а.

Енергетика 2018.

Међународни сајам енергетике, високореспектабилна сајамска манифестација са УФИ лиценцом, највећи и најреспектабилнији годишњи регионални скуп компанија, корпорација, предузећа, институција и професионалаца у секторима електричне енергије, угља, нафте и гаса, обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности и рударства, регионални је и интегративни предводник у повезивању свих сегмената и фактора енергетског сектора у овом делу Европе.

Програмску окосницу сајма чине производња и експлоатација, обогаћивање, дистрибуција, транспорт, складиштење или непосредно коришћење и постојећих и потенцијалних природних ресурса и извора енергије, али и научно-истраживачки рад, паметне технологије, уштеда енергије, енергетска ефикасност, образовна подршка и све друге области које су део енергетског темеља и покретач целокупног привредног и јавног живота земље и региона.

У овогодишњем излагачком и нарочито конференцијском програму биће потенциране теме као што су обновљиви извори енергије (тржиште електричне енергије, паметне мреже – Smart Grid), инвестиције у енергетици, проблематика потенцијала биомаса, јавно осветљење у функцији енергетске ефикасности, стање система за даљинско грејање, Emobility итд.

У различитим форматима, као директни или индиректни учесници, у излагачком или конференцијском програму, на Енергетици 2018. окупиће се представници око 150 домаћих и иностраних енергетских агломерата, фирми, институција и организација из двадесетак земаља. Значајну улогу у међународном енергетском контексту и наглашен пословни карактер овог сајма потврђује и више од 8000 најављених домаћих и иностраних посетилаца и професионалаца, али и око 2000 регистрованих пословних посетилаца на B2B порталу. Преко 50 сати међународног конференцијског програма у сајамском конференцијском центру те око 1500 учесника у тим програмима говори и о тржишном карактеру ове манифестације и наглашава прилика да се представе и повежу инвеститори, произвођачи опреме, ресорна администрација, финансијске институције, локална самоуправа и сви други релевантни па и они најбитнији чиниоци.

EcoFair 2018.

Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса – EcoFair је епицентар регионалног годишњег окупљања најразличитијих и најодговорнијих чинилаца из система заштите животне средине – институција, произвођача опреме, дистрибутера, рециклера, оператера, депонија, локалних самоуправа, комуналних предузећа, генератора отпада и стручне јавности. Етаблиран је као привредно-едукативна манифестација са високим ауторитетом и као најрепрезентативнији скуп те врсте у овом делу Европе. EcoFair је посвећен системима и механизмима заштите животне средине са посебним акцентом на „циркуларној“ и „зеленој“ економији“, индустрији рециклаже, управљању отпадом, комуналним технологијама, заштити природе и заштити природних ресурса од загађења.

Обимна агенда пратећег конференцијског програма обухватиће теме као што су улагање у екологију као улагање у здравље, финансирање и управљање пројектима у сектору заштите природне средине, инвестициони пројекти и управљање отпадом у локалним срединама, студије случаја у комуналној привреди региона, пречишћавање и управљање отпадним водама у Србији, индустријска безбедност и просторно планирање, одржива урбана мобилност, а посебан третман имаће промоција бицикла као еколошки одговорног урбаног саобраћајног средства.

Ова манифестација има наглашен међународни карактер, не само због великог броја иностраних учесника, него и због домаћег законодавног контекста (са капиталним финансијским ефектима), јер се чак 30 одсто нормативног дела преговарачког процеса у ходу приближавања Европској унији односи на еколошку проблематику.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Сајмови су отворени од 3. до 5. октобра. Радно време сајмова је од 10 до 17 часова.

Цена појединачне улазнице је 300 динара, за студенте са индексом и групне посете 100, а паркинг је 100 динара по сату. Улазнице за ова два сајма важе и за 112 Expo.