„Електрични аутомобили и развој инфраструктуре за пуњење возила у Србији“ назив је округлог стола који се у уторак, 28. марта одржава у оквиру стручног пратећег програма Салона аутомобила. Организатори скупа су Привредна комора Србије, Електротехнички факултет, Електропривреда Србије и Институт Еко привреде Србије (ИЕПС), привредног друштва ИЕЕГ.

После СУС погона, дизел и бензин возила све су више у серијској производњи снабдевена хибридним и чисто електричним моторима. Већина земаља ЕУ донела је одлуку да од 2025. године забрани продају аутомобила на дизел и бензин, тако да као једина алтернатива остају електрични аутомобили за које треба изградити инфраструктру и обезбедити субвенције за куповину возила. Већ сада је у најразвијенијим земљама ЕУ забрањен улаз у центар града возилима произведеним пре 2000. године, а у поједине градске целине могу ући само возила стандарда еуро 6.

Због тога је потребно да се до 2020. године на територији Србије, за потребе туриста, направи најмање 500 паркинг места са пуњачима, нарочито на коридорима и у већим градским центрима, гаражама и хотелима. Такође, ови пуњачи морају бити универзални и повезани информационим системима.

У раду округлог стола учествоваће Мирослав Лутовац, директор Сектора индустрије ПКС, проф. др Бранко Ковачевић, председник Надзорног одбора ЕПС-а, Дејан Илић, научник и иноватор, проф. др Никола Рајаковић, Електротехнички факултет Београд, Владимир Шиљкут, директор развоја инфраструктуре ЕПС-а, Славко Вујовић, председник УО Института Еко привреде Србије и шеф пројекта производње електричних аутомобила у Србији, Драган Милутиновић, новинар РТС-а, а модератор је Синиша Митровић, ПКС.