На 58. Међународном сајму намештаја, опреме и унутрашње декорације, који се од 8. до 13. новембра 2022. године одржава на Београдском сајму, жири Београдског сајма донео је одлуку о додели признања произвођачима, излагачима и појединцима у више категорија.

За најуспешније излагаче на Сајму, оне који су понудили најбоља, најквалитетнија и најиновативнија решења, предвиђена је награда „Златни кључ“. Награда „Сајамски кључ“ намењена је учесницима који су дали изразит допринос подизању квалитета манифестације и за укупан сајамски наступ.

Награда „Златни кључ“ у категорији Намештај за становање додељена је произвођачу NUNC за производ „Студио Лав“.

У овој категорији Номинација је додељена фирми СОФА СОФА за производ Dragees произвођача Calia Italia.

„Златни кључ“ у категорији Намештај за опремање објеката додељен је произвођачу МОKУ за производ „Marina dining chair“, дизајнер Лидија Петричевић.

Номинација је у овој категорији додељена генералном дистрибутеру за Србију FURNIX за производ „Play & Work sofa“ произвођача Nowy Styl Group.

У категорији Допринос развоју дизајна „Златни кључ“ је додељен произвођачу ZAVAR DESIGN за производ „Угаони радијатор Flexus, дизајнер Зоран Једрејчић.

„Златни кључ“ у категорији Најбољи млади дизајнер добио је FILUM – work station за пројекат „Радно-излагачка станица / Work exhibition station“ аутора Kатарине Лончаревић, Јелене Рувидић, Наталије Богдановић и Бојане Пашајлић са студентима.

Номинација је у овој категорији додељена ВИШОЈ ШKОЛИ ЛИKОВНИХ И ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ за производ „Систем за одлагање Folder, аутори: студент Kристина Васовић, ментор Југослава Kљакић Донић.

Награда „Златни кључ“ је у категорији Уређење ентеријера додељена произвођачу BELGRADER за производ „Сто Shishmish аутора Луке Стамболића.

У овој категорији Номинација је додељена фирми STUDIJO WALLART за производ „Зидна тапета са потписом уметности“.

– У категорији Иновативне врсте намештаја „Златни кључ“ је додељен произвођачу СИМПО за производ Dvoiposed Adel„.

– У категорији Посебне врсте намештаја Номинација је додељена произвођачу MOBI FURNITURE FACTORY за производ „Брачни кревет Сара“.

Награде „Сајамски кључ“ добили су:

MATIS GROUP, Ивањица, за асортиман изложбеног програма

JUMIS LUXURY, Kочани, за комплетну промоцију производног програма

DIGITEL, Чачак, за иновативна решења у индустрији намештаја

Захвалницу за континуирани наступ на Међународном сајму намештаја Београдски сајам је доделио компанији DRVOPROF – PLUS.

Додела награда представља врхунац Сајма намештаја, опреме и унутрашње декорације, најзначајнијег регионалног догађаја у сфери дизајна, производње и дистрибуције намештаја, дрвне индустрије и пратећих грана. Ова признања важна су референца у креирању препознатљивог визуелног и тржишног идентитета Србије и региона.

Окупљајући угледне компаније из овог дела Европе, сајам је и ове године у фокус ставио нове идеје, премијере, врхунски дизајн, као и функционалан намештај свих врста и намена, компаније потврђених вредности, али и дизајнере млађе генерације, који представљају нову креативну и покретачку снагу.

Награде „Златни кључ“ и „Сајамски кључ“ све добитнике и номинације стављају у међународни контекст и издвајају као изузетне и упечатљиве производе и ствараоце у сфери индустрије намештаја.