Из „Виноплод – Винарије“ из Шибеника, уочи Сајма вина, стигло је сажето размишљање о вину као напитку, овој Винарији и њиховим најбољим винима.

„Каже се да је живот незамислив без вина. У Далмацији се одувек живело с вином, за вино и од вина, оно је део оброка, с њим се весели и слави, зими греје, а лети хлади, оно је део живота…Међу пићима најкорисније, међу лековима најукусније, од хране најпријатније…“

Историја шибенског краја нераскидиво је везана за узгој винове лозе, која је некада била основна привредна делатност. Ту традицију од 1959. године негује и „Виноплод – Винарија“ д.д. Шибеник. У широкој палети својих вина истичу она настала од аутохтоних сорти грожђа – Плавина, Дебит, Фауст, Росе, десертно вино Јаков те Бабић као краљ свих сорти овога краја.

За праве љубитеље вина Бабић се производи у четири варијанте – Бабић Врхунски, Бабић Квалитетни, Бабић Мориње и Babić Sur Lie. Вреди их пробати, јер сваки од њих прича своју причу…

Фабрика „Виноплод – Винарија“ надалеко је позната и по једној од најпознатијих ракија – шибенској Траварици, која непце пуни мацератима лековитог далматинског биља, али и ракијама Комовици и Лозовачи.

Љубитељи ликера могу да уживају у три укуса – горког пелинковца, полуслатке боровнице и слатке вишње.

На овогодишњем Сајму вина „Виноплод – Винарија“ промовисаће неколико врста вина:

Вино Бабић 0,75 л

Добијено је одабиром грожђа из виногорја Шибеник. Краси га тамна рубин боја, свежи и хармоничан укус меканих танина уз интензивне ароме бобичастог воћа, попут вишње.

Бабић је црно суво вино произведено од истоимене аутохтоне сорте грожђа са скрадинско-брибирског, пировачко-водичког и примоштенског виногорја. Одликује се тамном рубин бојом, угодним мирисом, пуним укусом и букеом који је мање интензиван од врхунског и управо то га чини јако популарним код већине винољубаца. Спада у квалитетна вина, а конзумирање је препоручено из сунце, море, шум валова…

Росе 0,75 л

Квалитетно вино росе (у шибенском крају познато као опол) добија се као самоток квалитетног црног вина. Изразито је нежног укуса и специфичног мириса са елементима француског росе вина и традиционалног опола Далмације. Розе је идеално вино за пролећно и летње уживање, као аперитив или уз лагане салате, предјела, десерте. Савршено је јер у себи обједињује лагано тело и деликатне ароме. Додатни квалитет овог розеа је и прилично повољна цена у односу на квалитет. Розе вина данас се могу уврстити у категорију ,,value for money“. Произвођач препоручује конзумирање овог вина у врелим летњим данима, уз много леда.

Јаков 0,75 л

Природно десертно вино произведено ферментацијом концентрисаног мошта од најквалитетнијих белих сорти грожђа шибенског виногорја. Стогодишњи је понос шибенских виноградара. Садржи 15,5 одсто алкохола. Пије се као аперитив, добро охлађен или уз колаче, бадеме, орахе и воће.

Примоштенски Бабић 0,75 л

Врхунско вино Бабић произведано је од истоимене аутохтоне сорте грожђа које потиче из виноградских положаја Буцавац, Кремик, Страна, Троврх, Јасеновик примоштенског виногорја.

Бабић је црно, суво вино рубинске боје, угодног мириса и специфичног укуса. Високи алкохол и повишене киселине са зрелим танинима његове су карактеристике. Тело је пуно и врло снажно, али истовремено питко и сласно. Удео воћних арома расте када је грожђе добро сазрело. Дозревањем у храстовим бачвама арома постаје угоднија и обогаћен пријатним мирисом дрва. Сервира се на температури око 12-13 степени Ц.

За почетнике мирис зна бити резак, шиљаст, хербалан, чак и помало чудан, али они који пробају ово вино врло брзо се заљубе у фантастичан сортни мирис и посебан буке, који даје ово врхунско вино… Треба га конзумирати индивидуално, у тишини, упијати мирисе и ароме, слушати…