У петак, 18. децембра 2020, на Београдском сајму је завршен индивидуални Светски куп у рвању, једно од највећих не само рвачких него и уопште спортских такмичења ове године у свету. У атмосфери изузетних мера предострожности и епидемиолошке заштите од коронавируса по највишим светским стадардима, овај велики међународни спортски догађај протекао је без и најмањег безбедносног или здравственог инцидента.

У ограниченим могућностима путовања и физичких комуникација, на Београдски сајам је са свих светских меридијана било допутовало 505 такмичара из чак 51 земље, а с њима и више од 200 чланова техничке, стручне и спортске подршке.

Такмичење је одржано у мушкој и женској конкуренцији, у слободном и грчко-римском стилу, у тридесет категорија, а Србију је представило 10 рвача и једна рвачица. Укупни наградни фонд такмичења био је 278.000 евра.

Светски куп у рвању на Београдском сајму

У конкуренцији такмичара међу којима је било чак 70 посто освајача медаља на светским првенствима и олимпијским играма, најуспешнији су били они из Русије са освојене 24 медаље, од којих је 17 златних. У мушкој конкуренцији, у слободном стилу, редослед пет најуспешнијих екипа био је: Русија, Турска, Азербејџан, Белорусија, Јерменија. У грчко-римском стилу редослед је: Русија, Мађарска, Турска, Киргизија, Белорусија. И у женској конкуренцији најбоља је била Русија, а следе Украјина, Турска, Немачка и Молдавија.

Под заставом Србије медаље су освојила тројица рвача, сви у грчко-римском стилу. Виктор Немеш је освојио бронзу у категорији до 77 килограма победивши Карапета Чаљана из Јерменије. Зураб Датунашвили је у борби за бронзу, у категорији до 87 килограма, био бољи од Италијана Фабија Парисија. На победничко постоље се попео и Кристијан Фрис освојивши бронзану медаљу у категорији до 60 килограма после победе над Мађаром Кристијаном Кечкеметијем.

У околностима одређеним пандемијом коронавируса, индивидуални Светски куп одржан је без публике, а догађај су пропратили готово сви значајни светски медији. Организација такмичења у тешким условима оцењена је највишим оценама, а домаћин Београдски сајам је свој део посла обавио без грешке.