Београдском сајму срећан 85. рођендан

Може се рећи да је историја сајмова и сајамске делатности, од античких времена до данас, дужа и већа од свих сајмова заједно, али 85 година Београдског сајма дуже је и веће од сваке па и властите историје.

Постоје и данас велики светски сајмови чија традиција има корене још у средњем, 15. или 16. веку, али не постоји ни један који би дух, енергију, снагу, страст, трагедију, бол и радост своје традиције смео да упореди са оном, осамдесетпетогодишњом Београдског сајма.

Уз све то, чак и невероватних 85 година постојања Београдског сајма много је, много мање од толико година његовог стварног живота. Многи су мислиоци у ходу цивилизације објашњавали да није важно колико година си проживео, него шта си добро и корисно учинио током сваког секунда своје (дуго)вечности. Београдски сајам већ 85 година доказује да је то тачно.

Још од тренутка првог отварања капија за домаћи али и многе далеке светове, 11. септембра 1937. године, Београдски сајам је почео да трасира не само трговачке него и међудржавне везе на све четири стране света. Већ прва сајамска манифестација, одржана на данашњем Старом сајмишту, на више нивоа је представљала феномен у европским оквирима.

Од тада до данас, пробијајући се кроз теснац између историјског пакла и плодоносних вртова успешне цивилизације, Београдски сајам је променио локацију, ширио инфраструктуру, унапређивао услуге и померао стандарде, био један од предводника у креирању и реализацији привредног живота и тржишног амбијента земље, био и остао кључна спона српске привреде са светом.

Док је, за то време, око Београдског сајма протицало чак седам држава и политичких система, дајући му ореол помало наднаравног чувара свих моћи, врлина и успеха овог поднебља, Сајам је, поред основне, привредне делатности, поносно доприносио и у спорту, култури, науци и образовању, угошћавао велике људе захваљујући којима је и опстајао и мале људе које је тако повезивао са светом, постајући и сам место које је видео цео свет.

Од гонга који је означио почетак прве сајамске манифестације, тог 11. септембра 1937, Сајам је пригрлио око 520 хиљада излагача из чак 180 држава, из сваког кутка планете Земље, угостио готово 65 милиона посетилаца, организовао више од 3400 сајамских манифестација различитих профила и формата, који су у просеку привлачили по двадесетак хиљада људи.

Већ девету деценију, запослени, сарадници, партнери и сви други који су са Београдским сајмом остварили топлину пословног успеха и пријатељског односа, сваким новим даном спремно улазе у нове и веће подухвате, потковани знањем и искуством, с намером да и сваки следећи рођендан дочекају као успешна и још успешнија компанија, указујући добродошлицу старим и новим излагачима и посетиоцима.

Београдском сајму срећан 85. рођендан!