28. Међународни сајам хортикултуре „BeoPlantFair“ свечано је отворен у Хали 1 Београдског сајма.

Под слоганом „Башта у срцу града“ у халама 1 (партер), 2Б и на отвореном простору Београдског сајма, од 24. до 27. априла 2023. године овогодишњи велики цветни догађај обогаћују још три велике тематске изложбе – 26. Изложба лековитог биља и препарата од меда Дарови природе, 11. Изложба баштенских и парковских машина и пратеће опреме MotoPlantExpo и 7. Изложба органске производње Organic Fest.

Означавајући почетак рада ове манифестације, Милица Ђурђевић, државна секретарка у Министарству пољопривреде шумарства и водопривреде, покровитељу и једном од најактивнијих учесника и мотиватора ове манифестације, изразила је задовољство што су се на једном месту стекле различите области хортикултуре, што је сајам употпуњен додатним манифестацијама и што се сваке године окупља све већи број излагача. Ова манифестација је са својим изложбама профилисана „као веома атрактивна манифестација и препознатљив сајамски догађај који нуди спој лепог и корисног, али и као привредна манифестација са наглашеном естетском димензијом“, рекла је она.

„Познатији као ‘башта у срцу града’, Сајам хортикултуре окупља излагаче, појединце, удружења, земљорадничке задруге, привредне субјекте из различитих области хортикултуре, воћарства, виноградарства, гајења лековитог биља, производње садница и семенског материјала… Све њих сајам окупља у једној заједничкој мисији очувања природне средине, здравог живота и ефикасног ирационалног искоришћавања природних ресурса“.

„Ово је свакако један од најзначајнијих сајмова ове врсте у нашој земљи и тиме је наше задовољство још веће. То је прилика да станемо иза овакве једне манифестације, да подржимо и помогнемо наступ излагача, да многи произвођачи иступе из својих локалних оквира и пронађу место на неким новим па и иностраним тржиштима. Са своје стране, Министарство ће увек подржати овакве манифестације које промовишу српску пољопривреду“, рекла је Ђурђевић.

И ове године Сајам хортикултуре представља најбољу селекцију излагача, предавања и радионица које ће инспирисати и мотивисати све посетиоце да своје баште, вртове и терасе учине још лепшим и функционалнијим.

Више од 100 излагача и других учесника из земље и иностранства – појединаца, удружења, земљорадничких задруга, привредних организација, мултинационалних компанија, дистрибутера, произвођача-узгајивача, трговаца, пејзажних архитеката, академских и научних институција, комуналних предузећа, заједно са значајним бројем пословних посетилаца, најшире публике и љубитеља природе, окупљају се да покажу да је могуће живети и лепо и здраво – у складу са природом.

BeoPlantFair је одлична прилика за све мале произвођаче и домаћинства да изађу изван локалних тржишта и успоставе нове контакте у прилог будућих сарадњи.

Фирме које се баве уређењем паркова (Лорберг расадник, Вита верде, Деметра, Арбор, Фантази гарден, Инфано, ЈКП Зеленило Београд, Министарство правде, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Лепо поље, Удружење пејзажних архитеката и Удружење за хортикултуру) у хали 1 Београдског сајма представиће – Линијски парк, као идејни пројекат уређења јавних површина, мултифункционалну урбану башту која у којој паркови постају део зелене инфраструктуре града. Овај специјално уређени простор од стране пејзажних архитеката биће инспиративан и атрактиван за посетиоце.

Целокупан програм сајма распоређен је у четири целине.

Флора укључује садне и семенске материјале, декоративне биљке, производњу и прераду воћа и поврћа, унутрашњу декорацију, системе заливања, стаклене баште, машине за хортикултуру, средства за прихрањивање и заштиту биљака, те биљну фармацију и козметику.

Зелени дизајн се бави уређењем ентеријера и екстеријера, одржавањем башта, паркова и шума, дендро материјалом, уз презентацију стручне литературе и публикација.

Дарови природе и Organic Fest посвећени су печуркама и шумским плодовима, меду и производима од меда, лековитим чајевима, мелемима и балзамима, производњи лековитог и ароматичног биља, органској производњи и баштованству, органским производима и здравој храни уопште. Пред посетиоцима је прилика да виде, пробају и купе лековите чајеве и мелеме, мед и препарате од меда, производе лековитог и ароматичног биља, гљиве и шумске плодове, фитокозметику, фитофармацију, стручну литературу…

MotoPlantExpo традиционално окупља излагаче, произвођаче и дистрибутере парковских и баштенских машина и опреме, мале пољопривредне, транспортне и хортикултурне механизације, машина и алата за шумарство, заливних система и пластеника, парковског мобилијара, дечјих игралишта, фитнес и спортских терена, алате и опрему за баштованство, разне врсте материјала за уређење башта и вртова…

Ове године, Сајам хортикултуре одржава се истовремено када и 47. Међународни сајам грађевинарства СЕЕББЕ, што посетиоцима и излагачима шири значај и могућности и једне и друге манифестације.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време:
ПОН – СРЕ 24 – 26. априла: 10 до 19 часова
ЧЕТ 27. априла: 10 до 17 часова

Цена јединствене улазнице за оба сајма (грађевинарства и хортикултуре) је 500 динара, групне улазнице 300 динара (за групе веће од 20 особа) и групне улазнице за ученике и студенте 200 динара.