Међународни сајам технике и техничких достигнућа, најзначајнији регионални развојно-технолошки догађај, елитна и најстарија специјализована сајамска манифестација тог типа у региону, отворен је на Београдском сајму. Више од 600 излагача из земље и света своје иновације и научна достигнућа представљају у халама 1, 1А, 2А, 2Б, 2Ц, 3, 3А и на комплетном расположивом отвореном простору, а 62. Сајам технике траје до петка, 25. маја. Уз најсавременије експонате, учесници су и ове године припремили низ изложбених пројеката и богат стручни пратећи програм. Покровитељ манифестације је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а подршку Сајму технике пружиле су и бројне надлежне државне институције, образовне, професионалне и коморске организације.

Говорећи на свечаном отварању 62. Међународног сајма технике и техничких достигнућа, Ненад Поповић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој, рекао је да неће погрешити ако ову манифестацију назове „балкански Хановер“, јер је реч о изузетном догађају који окупља велики број излагача из тридесетак земаља, са пет континената.

Сајам се и ове године одржава под слоганом „Корак у будућност“, а министар је нагласио да је програмски акценат на промоцији иновација и нових технологија, пре свега у домену Индустрије 4.0 и паметних фабрика, али и на дигитализацији, која доприноси значајном повећању продуктивности и конкурентности компанија.

На церемонији свечаног отварања најављено је и републичко такмичење „Млади заваривач“, које се први пут одржава на Сајму технике и техничких достигнућа. ”. Организатори такмичења су Београдски сајам, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Заједница машинских школа и Друштво за унапређење заваривања у Србији, а генерални спонзор је фирма Профикат која је обезбедила „солдаматик симулатор заваривања“. После Јелене Аћимовић, матуранткиње Техничке школе и најбоље заваривачице на свету, која је ову титулу заслужила на такмичењу у Пекингу, у заваривању се опробао и Ненад Поповић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој.

ИЗЛАГАЧИ

Излагачки и стручни сајамски програми ове године окупља више од 600 домаћих и страних, директних и индиректних излагача и других учесника из више од тридесет земаља са пет континената – Србије, Аустралије, Белгије, Аустрије, БЈР Македоније, Данске, Египта, Босне и Херцеговине, Бугарске, Чешке Републике, Француске, Холандије, Италије, Хрватске, Јапана, Кине, Мађарске, Јужне Кореје, Немачке, Пољске, Русије, Сједињених Америчких Држава, Словачке, Словеније, Тајвана (НР Кина), Републике Српске, Швајцарске, Турске, Шведске, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије…

НАЦИОНАЛНЕ И ГРУПНЕ ИЗЛОЖБЕ

Поред појединачних излагача, у хали 3 Београдског сајма, посетиоцима ће бити представљене и националне и групне изложбе Аустрије, Чешке Републике, Словеније, Словачке, Турске, Републике Српске и, први пут на некој сајамској манифестацији у Србији – Уједињених Арапских Емирата, а у свим случајевима организатори су ресорна министарства и друге државне институције.

Већ традиционално, на Сајму технике се групно представљају и бројне коморске и цеховске организације, а и ове године под покровитељством Привредне коморе Србије наступају регионалне привредне коморе и другачије организовани српски привредници.

ТЕХНОЛОШКЕ НОВОСТИ И ИНОВАЦИЈЕ

Излагачи и други учесници на Сајму технике најавили су више од 100 техничко-технолошких иновација, новости, премијера и ексклузивитета, највише у областима 3Д технологија, примене робота, CNC машина, примене ласерских технологија, технологија рециклирања, електростатичког фарбања прахом (пластифицирања), енегетски ефикаснијих мотора. Иноватори су били активни и у секторима алата, мерних технологија, аутоматике, индустријског и ЕРП софтвера… У иновативном сегменту већине презентованих индустрија приближно половина пријављених иновација односи се на домаће компаније. У односу на прошлу годину, очигледно је појачано интересовање за адитивне и 3Д технологије, односно поступке и уређаје који се користе за израду прототипова и функционалних производа од различитих материјала.

Биће представљено и свих шест тимова-финалиста у надметању за „Најбољу технолошку иновацију” за 2017. годину у Србији. Подсећања ради, то су Carp SystemDot Spod, Зрењанин (победник са „Ракетом за храњење рибе”; област „спорт”), Ингел, Раковац (Могућности примене ниског напона повишених вредности за напајање електричном енергијом заливних система; област „енергетика”; Хибридни клавир, Београд (Клавирски МИДИ конвертер; област ИЦТ); Swiftbuild, Београд (Swiftty конвертор; област ИЦТ); Флуид Плус, Београд (Високоефикасни дисперзни сушионик; област „процесна технологија”); Зеобион, Београд (зеобион; област „примењене природне науке”).

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време Сајма технике је од 10 до 18 часова.

Појединачне улазнице коштају 300 динара, групне стају 200, а ђаци и студенти стручних техничких школа Сајам могу обићи уз улазницу од 100 динара. За паркирање путничких аутомобила плаћа се 100 динара по сату.