44. ГРАФИМА, међународни сајам графичке, папирне и креативне индустрије, биће одржана од 18. до 20. септембра 2024. године у Хали 4 Београдског сајма.

Под слоганом „Више боје“, ова вишедеценијска регионална сајамска манифестација, најстарија и највећа намењена промоцији технолошких достигнућа у графичкој индустрији, издаваштву, штампаним медијима, дизајну и рекламној индустрији, у производњи, доради и преради папира и бројним другим сегментима ових привредних грана, представља централно место окупљања професионалаца, ентузијаста и компанија које се баве графиком, дизајном, штампом и сродним областима.

Око 70 учесника различитих профила из десетак земаља имаће прилику да се директно повежу са својим циљним тржиштима, да добију повратне информације из прве руке, као и да повећају препознатљивост свог бренда.

Графима промовише широк спектар области, од хардверских решења до креативног дизајна, софтверских иновација и понуде репроматеријала. Хардверски сектор укључује богат избор графичких машина и уређаја, који подржавају широк спектар штампе, дизајна и креативних потреба – дигиталне штампаче, међу којима и великоформатне, офсет штампаче, машине за сито штампу, машине за дораду, дигиталне резне системе и перфораторе, штампаче за етикете, дигиталне штампаче за текстил, 3Д штампаче, машине за пластификацију, машине за савијање и хефтање и др. Изложбени програм обухвата и репроматеријале – папире, боје, тонере, фолије и друге материјале потребне за штампу и дизајн. Софтверски програми за графички дизајн, обраду слика, 3Д моделирање, анимације, презентације дизајнерских услуга, од графичког дизајна, преко брендирања и маркетинга, до веб дизајна и мултимедијалних садржаја, такође су саставни део ове манифестације.

Акценат стручног и пратећег програма, који подразумева радионице, предавања и панел-дискусије, и даље је на технологији штампе, графичком дизајну и рекламном материјалу, а најквалитетније графичке производе у различитим категоријама, односно робним групама, чекају симболичне награде – Златни, Сребрни и Бронзани печат.

Графима је и овог пута обогаћена својим традиционалним пратиоцем – Међународним сајмом информатичко-биротехничке опреме БИРО-ЕКСПО, и тек трећим издањем Сајма паковања и амбалаже – ПАК АМ.

Радно време сајмова Графима, Биро-Експо и ПАК АМ је 18. и 19. септембра од 10 до 18 часова, а 20. септембра од 10 до 17 часова.

Појединачна улазница коштаће 500 динара, групна 350, групне улазнице за ученике и студенте стручних школа 250, за регистроване посетиоце преко B2B портала улаз је слободан, а паркинг за аутомобиле у сајамском кругу 200 динара по сату.