Новине неће нестати, али да би опстале мораће да имају квалитетнији садржај, закључак је трибине “Принт није мртав” одржане на 2. Сајму медија. О будућности и квалитету новина говорили су Филип Шварм, уредник недељника Време, Предраг Михаиловић, главни и одговорни уредник штампаног изадња дневног листа Блиц, Дејан Вукелић, директор портала Телеграф и Драган Ђорђевић, директор Сремских новина.

Штампу ће одржати једино квалитет, став је Предрага Михаиловића, главног и одговорног уредника дневног листа Блиц. Специфичност за Србију је и чињеница да политика игра значајну улогу у развитку и опстанку штампаних издања, што није случај у осталим земљама. Политика је уско повезана са финансирањем медија, променом власи… тако да неки медији раде, а неки профтирају зато што су на прави начин окренути политици, објаснио је Михаиловић.

– У целом свету су опали тиражи штампаних медија, али новине неће нестати. Људи желе да читају новине, да их држе у руци, да читају дуже текстове и прате их, а то је тешко испратити на сајту, рекао је Филип Шварм, уредник недељника Време.

Мишљења да Новине у будућности неће имати функцију какву су имале до сада, мишљење је Дејана Вукелића, директора портала Телеграф. Он је рекао да принт неће умрети, али због спорости новине неће имати информативну функцију као до сада. Портали су много бржи, па овакав принт нема светлу будућност и мораће да нађе нови начин да привуче читаоце.

Драган Ђорђевић, директор Сремских новина фокусираних само на локално становништво, рекао је да садржај који оне прозиводе јесте оно што локалце занима: – Садржај је занимљив за читање и другачији је, пише се о ономе што се догађа у средини у којој ти људи живе. Када је настала телевизија, људи су мислили да ће нестати радио, па ипак није, тако да верујем да ни принт неће нестати. Чињеница је да ће се многе новине угасити, али оне су својеврстан симбол и успеће они који се промене И прилагоде околностима, закључио је Ђорђевић.