Културна јавност и читалачка публика, али и читав Београд, Србија и регион годину дана чекају баш овај дан – отварање Међународног београдског сајма књига. Почетак ове култне манифестације увек представља прави спектакл, а тако је протекло и отварање 61. смотре књиге и књижевног стваралаштва на Београдском сајму.

Иван Негришорац

Сајам је свечано прогласио отвореним проф. др Драган Станић, писац, професор Филозофског факултета у Новом Саду и председник Матице српске или Иван Негришорац, како воли да се представља. Напомињући да су читање књига, учење језика и разумевање света само различити аспекти исте ствари, он је рекао да књиге чезну за својим читаоцима онолико колико и читаоци чезну за књигама:

– У том призивању се трага за тајновитом шифром међусобног препознавања – препознавања књиге у језику и свету, препознавања језика у књизи и свету, препознавања света у језику и књизи. У том препознавању, ма колико игриво оно било, збива се нешто судбински важно и нешто, у егзистенцијалном смислу, неопозиво. Кад писац или песник уђе у некакав свет и одговарајући језик, њему излаза из тог тамног вилајета нема све док не настану књиге које му тај излазак намећу као сурову и веселу неминовност, рекао је Негришорац и навео да је тако било и код персијског песника Мевлане Џелалудина Румија и код Филипа Вишњића и у свим другим епохама.

Негришорац је рекао да има и оних који мисле да „за смисао више нема наде, јер је смртан“, па се опредељују за стратегију завођења, као доминантну, у односу на стратегију утврђивања истине. Познато је да су и неки антички мудраци покушали да лакоћу говора о стварима наметну као замену за напоре филозофа, пријатеља мудрости, да се приближе истини ствари. У сваком случају, књиге представљају места одсудних дешавања.

– Зато књиге непрестано иду у сусрет својим читаоцима, истакао је Негришорац. – Београдски сајам књига представља место стварног сусретања учесника књижевне комуникације, а од тог суочавања „очи-у-очи“ сви учесници имају многоструке користи и драгоцене подстицаје. Овај сајам означава тренутак славља којим се у језику, посредством књиге, пред нама отвара читав свет, са многим својим језицима и тајнама, лепотама и ругобама због којих вреди живети.

– Зато, радујући се због оваквих сусретања, објавимо да је дошао тренутак да 61. пут по реду кренемо једни другима у сусрет: отворимо се књизи да не бисмо остали затворени у самоме себи, речи су којима је Негришорац прогласио отвореним 61. Међународни сајам књига у Београду.

Наргес Абјар

У име Ирана, земље почасног госта 61. Сајма књига, на церемонији свечаног отварања говорила је књижевница и режисерка Наргес Абјар. Уз изражавање захвалности Београдском сајму и Министарству културе Републике Србије на указаној части, гошћа из Ирана је рекла:

– Роман „На Дрини ћуприја“ Иве Андрића је пре четрдесет година преведен и објављен у Ирану. То је књига од око четири стотине страница, а ненаметљива моћ књиге лежи управо у томе што је у стању да са четири стотине папирних страница подигне мост који повезује четири стотине година живота, и затим, тај исти мост продужи до сваке куће у свету, до сваког језика и културе.

– У Ирану се преводе и објављују скоро сва значајна светска дела. Историјат писања у Ирану сеже у древно доба, у коме се реч књига употребљавала за „свету књигу“, а писање и писменост су, такође, сматрани светим. Сваке године око шест милиона Иранаца посети Међународни техерански сајам књига. У последње четири године у Ирану је објављено око 300 хиљада наслова, међу којима је први пут издато 160 хиљада књига, рекла је књижевница.

Наргес Абјар је објаснила да су Иранке почеле да пишу пре 70 година, а да сада са поносом може да каже да је активно присуство жена на иранској књижевној сцени у порасту. На сваких пет мушких писаца, постоје три списатељице, чија дела се објављују и интензивно читају. А књига је, у сваком случају, магично и бесмртно достигнуће људског рода које повезује и спаја наше нараштаје, или како је рекао Волтер – „њени листови су попут крила која наш дух узносе у блистави свет“.

Свој говор на свечаном отварању Сајма књига Наргес Абјар је завршила позивом који је упутила и Међународном београдском сајму књига и издавачима из Србије – да дођу на Међународни сајам књига у Ирану. На Међународном сајму књига у Техерану сваке године учествује велики број домаћих и страних писаца и издавача. То је велики Сајам чији је овогодишњи мото гласио „Сутра је касно за читање“. Зато, почнимо да читамо већ данас, закључила је Наргес Абјар.