Међународни салон аутомобила представља најрепрезентативнију, најексклузивнију и најстарију регионалну смотру аутомобилске индустрије, а заједно са Међународним сајмом мотоцикала, делова и опреме “Мотопассион” чини јединствени сајамски спектакл, најзначајнији и највећи догађај у сектору ауто и мото индустрије у овом делу Европе. Манифестације се одржавају од 24. марта до 2. априла у халама 1, 1А, 2, 3, 3А, 4, 5, 7, 8 и 9 Београдског сајма.

“Године пролазе, страст не престаје” слоган је овогодишњих манифестација на којима ће посетиоце дочекати више од 410 излагача из тридесетак земаља, 34 аутомобилска бренда и 10 брендова произвођача лаких привредних возила, као и 36 брендова мотоцикала, АТВ и осталих моторних возила и шест брендова бицикала. Сви они сместиће се у чак 10 хала Београдског сајма, на више од 41.000 квадрата изложбеног простора, а очекивани број посетилаца премашује 140 хиљада.

Салон аутомобила је члан OICA – Међународне асоцијације произвођача моторних возила – а већ десетак година има бијенални ритам (одржава се наизменично са сајмом BG Car Show) и то, по правилу, непосредно после елитног Женевског салона аутомобила. Уз најаву рекордног броја аутомобилских брендова, та чињеница даје му посебну драж ишчекивања али и одговорности у вези са “наслеђивањем” врхунских ексклузивитета и новитета.

ДАНКА СЕЛИЋ, генерална директорка Београдског сајма

– Уложени труд и рад дају нам право да се надамо да ће Салон аутомобила и Motopassion померити границе и да ће по бројкама и осталим квалитетима бити успешнији од претходних сајмова. Београдски сајам има велика очекивања и због значајног јубилеја – 80 година од оснивања, јер он представља добар мотив али и велику обавезу. После много година Салон аутомобила се одржава у чак 10 хала, а овако велику манифестацију, са рекордним бројем излагача, модела и премијера припремили смо у сарадњи са нашим стратешким партнерима – Српском асоцијацијом увозника возила и делова, Удружењем произвођача друмских возила Србије и компанијом ДДОР Нови Сад, генералним спонзором.

Салон аутомобила и Motopassion Београдски сајам организује у сарадњи са својим стратешким партнерима – Удружењем произвођача друмских возила Србије, Српском асоцијацијом увозника возила и делова и компанијом ДДОР Нови Сад, генералним спонзором ове манифестације. Заједнички циљ је представљање најновијих достигнућа из комплетне ауто-мото индустрије, а програмски акценат је на новим концептима у области алтернативних – хибридних и електро погона, али и безбедносних решења нових модела, који за потенцијалне купце постају један од кључних фактора приликом избора новог возила.

АУТОМОБИЛСКИ НОВИТЕТИ И ПРЕМИЈЕРЕ

Сви водећи светски произвођачи, односно брендови аутомобила и лаких привредних возила, који послују на домаћем тржишту, биће посетиоцима на располагању у халама 1, 2А, 3, 4 и 5 Београдског сајма. Премиум брендове ће са својом актуелном понудом предводити Ролс Ројс, Мерцедес, BMW, Ауди, Јагуар…

У категорији аутомобила и лаких привредних возила увозници и дистрибутери представиће чак 67 новитета, међу којима – 32 премијере. Тако ће једној “ванвременској” машини попут модела ROLLS ROYCE “Ghost Black Badge” или “надреалног” МЕРЦЕДЕСОВОГ “S-maibacha”, посетиоцима застајати дах и пред другим чудима аутомобилске индустрије.

МЕРЦЕДЕС-БЕНЦ ће, на пример, поред других новитета, у “својој” хали 3 Београдског сајма, премијерно представити моделе Е-класе “coupe” и “all-terrain” те модел ГЛА. BMW ће се похвалити и својим моделима електричних аутомобила “i3” и “i8”. ОПЕЛ премијерно представља нову “insigniu”, PEUGEOT модел “5008”, NISSAN “micru”, VOLVO “V90”, VOLKSWAGEN “golf” и “e-golf”, ШКОДА “kodiaq”, SUZUKI “ignis” и “swift”, а МАЗДА “MX-5 RF”. LAND ROVER ће на Салону премијерно препоручити свој “discovery”, ЛАДА “весту”, КИА моделе “niro”, “rio”, “optima sportwagon” и “optima plug-in”, RENAULT свој “koleos”, JEEP “compass”, а ISUZU “D-max”. Премијерно ће бити приказан и “civic” и “NSX” (суперспортски аутомобил са чак четири мотора – три електромотора и један бензински) на ХОНДИНОМ штанду, “ekosport” и “Ka+” на ФОРДОВОМ, СУВ “стелвио” на АЛФИНОМ, “124 spider” на АБАРТОВОМ, те “таленто” и “fullback” на ФИАТОВОМ.

АЛЕКСАНДАР ВИЋЕНТИЋ, председник УО Удружења произвођача друмских возила:

– И наше Удружење ове године обележава значајан јубилеј – 70 година од оснивања, а због вишедеценијске успешне сарадње са Београдским сајмом и ове године очекујемо успешну манифестацију. Београдски Салон аутомобила отвара сезону међународних аутомобилских сајмова у овом делу Европе и надамо се да ће почетак те сезоне и ове године бити успешан.

Нису сајамске премијере, али су тек неколико месеци на српском тржишту стари новитети АУДИЈЕВИ модели “A5 coupe / A5 sportback”, “Q2” и “Q5”, СИТРОЕНОВИ “C3”, “spacetourer”, “jumpy furgon” и “C-elysee”, ГАЗ-ов „next”, ХЈУНДАИЕВ “ioniq”, ЈАГУАРОВИ “F-pace”, “XE” и “XF”, ДАЧИЈИНИ “sandero”, “sandero stepway” и “dokker”, СЕАТОВ СУВ “ateca”, ТОЈОТИНИ “C-HR”, “hilux”, “proace verso”, МИНИЈЕВИ “clubman” и “countryman” и бројни други.

МОТОЦИКЛИСТИЧКИ И АТВ НОВИТЕТИ И ПРЕМИЈЕРЕ

Сајам мотоцикала “Motopassion”, са чак 39 премијера у категоријама мотоцикала, скутера и квадова, адреналином опскрбљене озбиљне возаче, али и “само” заљубљенике у двоточкаше, дочекаће у халама 7, 8 и 9. Тамо ће се представити сви који су одавно оријентири у овом сегменту ауто-мото индустрије, као што су BMW, HONDA, HARLEY DAVIDSON, YAMAHA, KAWASAKI, SUZUKI, APRILIA, DUCATI, MOTO GUZZI, SYM, VESPA, TOMOS, PEUGEOT, KYMCO и други.

МИЛОШ ПЕТРОВИЋ, Српска асоцијација увозника возила и делова:

– Сви који се у Србији баве аутомобилском индустријом имају интерес да излажу на Београдском сајму, тако да ће и ове године бити присутно свих 36 брендова и двадесетак компанија које их заступају, а чланице су наше Асоцијације. У односу на претходну годину, продаја аутомобиле у Србији забележила је раст већи од 20 одсто, што је добар показатељ. Забрињава тренд повећаног увоза половних аутомобила, без икаквих ограничења, јер ако је просечна фактура по аутомобилу 500 евра јасно је о каквом квалитету возила се ради. Ипак, најважније је да су нови аутомобили ту, да ћемо представити и аутомобиле на електро погон, који представљају најновија достигнућа, као и најексклузивније бренове и моделе, јер у Србији постоје купци и за њих. Ови подаци јасно говоре зашто је Салон аутомобила значајна манифестација.

Тако АПРИЛИА премијерно представља моделе “dorsoduro 900” и “shiver 900”, KAWASAKI “ninja 650”, “Z650” и “Z900”, BMW “R ninet scrambler”, DUCATI моделе “monster 797”, “multistrada 950”, “scrambler desert sled” и “supersport S”, MOTOGUZZI “MGX 21”, “V 7 III stone” и “V9 roamer bober”, YAMAHA “X-max 300”, “T-max”, “R6” и “MT-09”, KYMCO “Downtown 350”, “super8” i “X town 300”, LONGJIA моделе “digta”, “eagle” и “formula”, PIAGGIO “medley 125/150”, GOES “125 GT”, HONDA “X ADV”, VESPA “946 red”, TORI “master P” и “master X”, TOMOS моделе “classic”, “roadie” и “racing TT”, SYM “crox 50”, E-PRIME бицикле у варијантама “efecta/effecto” и “experience” итд.

У категорији АТВ-а PEDA премијерно представља модел “X road”, ARCTIC CAT “alterru TRV 700 XT”, POLARIS “RZR XP turbo EPS” и “sportsman touring XP 1000”, STELS “800G guepard touring EPS” итд.

СИНИША ПРАТЉАЧИЋ, регионални директор Филијале Београд, ДДОР Нови Сад

– ДДОР Нови Сад је и ове године генерални спонзор Салона аутомобила и ми смо са разлогом најактивнија осигуравајућа кућа у области безбедности у саобраћају. Наш посао није само продаја осигурања, важна нам је и едукација, јер људи морају да почну да планирају своју сигурност. На нашем штанду на Салону аутомобила за посетиоце смо припремили бројне поклоне и значајне попусте.

ЛАКА ПРИВРЕДНА ВОЗИЛА

Изненађењима, међутим, ту није крај, јер ће се домаћој јавности и потенцијалним купцима представити и комплетна понуда у сегменту лаких привредних возила чак десет великих светских произвођача који послују на домаћем тржишту, као што су FIAT, FORD, GAZ, VW, RENAULT, MERCEDES, PEUGEOT, CITROEN, OPEL…

ПРАТЕЋА ИНДУСТРИЈА

Свечани сајамски угођај додатно ће подгрејати и пратећа аутомобилска индустрија, која ће се представити богатом понудом резервних делова, деривата нафтне индустрије, ауто-галантерије и козметике, тунинг опреме и нарочито садржајном изложбом гаражно-сервисне опреме, у халама 2, 1А и 3А.

ФИНАНСИЈСКА ПОМОЋ И УСЛУГЕ

На списку највиђенијих и најпожељнијих сајамских учесника налазе се и финансијске институције и осигуравајућа друштва, струковне организације, клубови, удружења и специјализовани медији, који треба да олакшају или разреше сваку недоумицу купца у вези са избором. То се посебно односи на банке, лизинг и осигуравајуће компаније, али и секторе финансирања у самим ауто-мото кућама, преко продаваца и дистрибутера. Они припремају повољне сајамске финансијске конструкције, како би купци за исти новац добили што повољније услове кредитирања, повластице у додатној опреми возила, продуженој гаранцији и условима сервисирања. Овај сајамски сегмент смештен је у халама 1 и 4 Београдског сајма.

СТРУЧНИ, ПРАТЕЋИ И ЗАБАВНИ ПРОГРАМ

Оно што Салон не успе да каже широком палетом путничких аутомобила и мотоцикала водећих светских произвођача, изложбама пратеће индустрије, делова и опреме, или атрактивним промоцијама светских новитета и ексклузивитета, посетиоцима ће бити понуђено у изузетно садржајном пратећем стручном програму, који обилује информативним, образовно-едукативним и забавним садржајима, такмичарским активностима, тест вожњама и другим (не)очекиваним задовољствима.

Већ у предсајамском периоду, у петак 17. марта, биће традиционално проглашење “Аутомобила године” у четири категорије, у организацији Асоцијације аутомобилских новинара Србије, Српске асоцијације увозника возила и делова и Београдског сајма.

Дан касније – у суботу, 18. марта, биће организован “Прес слалом Србија 2017” у организацији Удружења новинара Србије и Београдског сајма, а старт је испред Београдског сајма.

Веома популарни избор за “Мис Салона аутомобила и Motopassiona” заказан је за 27. март. Већ следећег дана, 28. марта, следи, проглашење најбољих у ауто индустрији, у организацији Аутомобилског форума. У среду, 29. марта на реду је проглашење аутомобила са најбољим перформансама у односу на животну средину и додела награде стручног жирија “Еко ауто 2017. у Србији”. У четвртак 30. марта Београдски сајам додељује признања GRAND PRIX најуспешнијим учесницима у неколико категорија: путнички аутомобили, лака привредна возила и пратећа индустрија. Тада ће награде и признања најуспешнијим учесницима доделити и УЕПС. У суботу, 1. априла, испред управне зграде Београдског сајма, биће одржана Међународна смотра и парада олдтајмера “Меморијал принца Томислава Карађорђевића”, у организацији AMK Diplomat Classic и Олдтајмер клуба Београд.

Из бројних дешавања у оквиру пратећег програма издвајамо информативни семинар на тему “Примена закона о превозу терета у друмском саобраћају”, у организацији ПУ Међународни транспорт; округли сто на тему “Постпродаја и одржавање” у организацији Машинског факултета Универзитета у Београду, у сарадњи са САУВД, ДОТС, ЈУМВ и УПДВ; радионицу о правцима развоја делатности техничког прегледа возила у Србији, под називом “Изазови и перспективе делатности техничког прегледа у Србији”, у организацији НАТЕП-а (Национална асоцијација техничких прегледа). И занимљив и користан биће и информативни семинар на тему “Вођење евиденција радног времена возача – основ и алати”, у организацији ПУ “Међународни транспорт”. Национална возачка академија НАВАК свакодневно ће демонстрирати системе за повећање безбедности возила, у атријуму између хала 2 и 3, итд.

Посебан сајамски поклон верним посетиоцима је Family Day, у четвртак 30. марта, када ће бити омогућена породична посета сајмовима аутомобила и мотоцикала по привилегованој цени улазнице за целу породицу.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време манифестација биће од 10 до 20 часова. На дан затварања – 2. Априла, радон време је сат краће.

Појединачне улазнице коштају 300 динара, групне су 200 динара, а групне за ђаке и студент износе 150 динара. (Групна посета подразумева посету више од 20 особа/ученика. За куповину групних улазница потребно је доставити списак особа са пуним именом и презименом, оверен печатом фирме или школе и потписом овлашћеног лица). Улазнице за Family Day, 30. марта су 500 динара (улазница важи за децу до 16 година старости у пратњи родитеља). Паркинг се плаћа 100 динара по започетом сату.

НОВОСТ на овогодишњем Салону аутомобила јесте папирна наруквица коју сваки посетилац добија приликом куповине карте и у обавези је да је стави на руку. Оваква организација уласка је направљена услед ангажовања додатних хала за Салон аутомобила и мотоцикала, а омогућава функционалније кретање посетилаца у кругу Сајма.