Овогодишње, 65. издање Међународног сајма технике и техничких достигнућа, који тако обележава и својеврстан јубилеј у регионалном и међународном лидерству у овим областима, биће одржан од 16. до 19. маја 2023. године на Београдском сајму.

Већ деценијама је циљ ове, иначе прве сајамске манифестације модерног Београдског сајма, из које се временом изродило више специјализованих других, покретача индустријске трансформације у земљи и региону и репрезента глобалне сајамске индустрије у областима технике и производних технологија, да повеже и промовише произвођаче, дистрибутере, конструкторе, стартап компаније, трговце, научно-истраживачке и образовне институције, иноваторе, агенте и заступнике водећих светских компанија у индустрији, цеховска удружења.

Под императивним слоганом „Restart“, на једном месту окупља се готово 500 директних и индиректних излагача, од чега око 200 страних, из тридесетак земаља са четири континента. Њима је на располагању више од 15.000 квм излагачког простора у халама 1, 1А, 2, 3 и 3А и на отвореном простору Београдског сајма.

Сајамски „стандарди“, попут – ЦНЦ машина, машина алатки, обрадних центара, алата  и прибора за обраду и обликовање метала, електронике, мерне опреме и уређаја, процесне технике, преко хидраулике и пнеуматике, адитивне, 3Д и ласерске технологије, металургије и ливарства, технологије заваривања, електроенергетике, расвете и ЛЕД технологије, те термотехнике и КГХ, па до зелене индустрије, логистике, складиштења, индустријског паковања, индустријске и кибернетске безбедности и заштите – биће заступљени на репрезентативном нивоу.

Интенција Сајма технике је да у највећој могућој мери представи производе и технолошка достигнућа у глобално-трендовским областима као што су аутоматизација и роботика, вештачка интелигенција и машинско учење, интернет ствари (IoT), 5G мреже, блокчејн технологија, проширена и виртуелна стварност, нанотехнологија, чисте енергије, квантни рачунари, дронови, те бројне области у оквиру телекомуникација, информационих технологија, медицинских уређаја, енергетике, транспорта, грађевинарства и других области.

Сајам ће форсирати најновија достигнућа у технологији и иновацијама, посебно у области индустрија 4.0 и 5.0, заснованим на иновативним индустријским технологијама које представљају револуцију у интераговању са дигиталним светом. Као што је познато, 4Д технологија подразумева тродимензионалну пројекцију са додатком временске димензије, што омогућава посматрачу да доживи интерактивно искуство и да се осећа као да је део пројекције, док 5Д технологија у суштини представља иновативан приступ креирању интерактивних искустава који су све ближи реалном животу, а користећи све чулне стимулације, осим визуелне и звучне (вибрације, мириси, ветар…), може се побољшати и повећати интеракција корисника са дигиталним светом. Све то је део концепта дигитализоване фабрике у хармонији са човеком и животним окружењем. Задатак је ове манифестације да заинтересоване упозна са различитим применама ових технологија у индустрији, туризму, медицини, забави, образовању и другим областима и са производима, услугама и знањима у вези са овим технологијама.

Посетиоци и сви други учесници моћи ће не само да се упознају са најновијим производима и услугама које нуде компаније, да тестирају различите уређаје и технологије, али и тржишне одзиве на њих, да учествују у радионицама и предавањима и да се информишу о трендовима у индустрији и иновацијама. Све то омогућава компанијама и организацијама да се повећа видљивост и препознатљивост бренда, што последично може довести до повећања продаје и стварања нових пословних прилика.

Иновације су кључне за решавање изазова с којима се суочава модерно друштво, од еколошких до друштвених и економских проблема. Стога ће на овом сајму бити посебно наглашен значај иновација и размене идеја за постизање бољих и одрживијих решења. У прилог томе говори око 100 пријављених иновација различитих врста и домета.

Будући да је овај сајам усмерен на пословне посетиоце, сајамска агенда обухвата и низ догађања и активности које ће посетиоцима пружити прилику за умрежавање, упознавање нових пословних партнера и размену искустава. Осим тога, биће организовани и бројни панели, радионице и предавања на којима ће се расправљати о најновијим трендовима у индустрији и технологијама.

Радно време Сајма технике је од 10 до 18 часова.

УЛАЗНИЦЕ: појединачна улазница – 500 РСД, групна улазница – 300 РСД. Улазница за посетиоце регистроване преко Б2Б портала – 350 РСД.

Београдски сајам је донео одлуку да за посету 65. Међународном сајму технике и техничких достигнућа одобри бесплатан улазак ученицима основних и средњих школа и студентима факултета (уз ђачку књижицу или индекс).

Паркинг у кругу сајма плаћа се 150 РСД по сату.