Проф. др Надежда Басара, која је ове године учинила част Сајму медицине и стоматологије да му буде промотер и да га свечано отвори, врхунски је стручњак у хематологији и онкологији, а светску славу заслужила је у области трансплантације матичних ћелија. Српској јавности постала је нарочито позната када се испоставило да је управо она лечила и излечила од најтежих болести неке овдашње јавне личности.

Професорка Басара је рођена Београђанка и београдски је ђак, али је каријеру до највиших врхова у струци довела у Немачкој. Као начелница функционалне дијагностике на хематологији Клиничког центра Србије, пре тачно 20 година прихватила је одличну понуду из Немачке. Већ 2005. постаје главни начелник трансплантационог центра на универзитетској клиници у Лајпцигу, а почетком 2007. постаје и професор медицине. Потом прелази на Интерну клинику у болници „Малтезер Франзискус“ у Флензбургу, друге по величини болнице те врсте у том региону, и то као њен директор.

Забележено је да је до сада др Басара објавила око 180 научних радова у елитним светским медицинским часописима, да је цитирана преко 4.000 пута, да је извршила трансплантацију на више од 1.800 пацијената, по правилу тешко оболелих од разних хематолошких болести. (До краја године очекује се 2000. трансплантација матичних ћелија.) Постала је једна од само пет професорки медицине у Хематолошком и Онколошком друштву Немачке.

Др Надежда Басара је показала да лечење матичним ћелијама може да буде један од најуспешнијих облика терапије за најтеже болести, о чему говори и 90 одсто излечених од малигних и хемато-онколошких болести. Каже да примењује терапију са аутологним матичним ћелијама које се добијају од самог болесника, алогеним матичним ћелијама од сродног или несродног донатора. Посебно је поносна на хаплоидентичну трансплантацију, која се ради када се не нађе донор и код које деца или родитељи пацијента донирају матичне ћелије. Ова врста трансплантације се и даље сматра најризичнијом, али су, по речима др Басаре, нове методе омогућиле да се успешно примењује.

Показало се да се уз помоћ трансплантације са матичним ћелијама из коштане сржи или периферне крви, могу излечити леукемија, лимфоми, мијелодиспластични синдроми, мијелопролиферативне болести, мултипли мијелом, те немалигне болести као што су анемија и таласемија, али и да су ове терапије и даље веома скупе, па су оболели често „мета“ разних мешетара и „хуманитараца“ који од њих узимају много више новца него што је то потребно.

У таквом контексту, др Басара има посебан однос према пацијентима са ових простора, који се сами финансирају и најчешће са много тешкоћа прикупљају новац или чак продају имовину. У многим таквим случајевима, докторка се одрицала шефовског додатка који износи и до 50.000 евра по болеснику.