Počeo 112 EXPO

Сајам 112 Expo, Међународни сајам превенције и реаговања у ванредним ситуацијама и безбедности и здравља на раду, свечано је отворен у хали 2 Београдског сајма.

Формални почетак рада ове еминентне сајамске манифестација, која представља презентацију свих друштвених и привредних потенцијала намењених супротстављању непредвидивим и неочекиваним ванредним догађајима и ванредним ситуацијама које угрожавају људске животе и имовину, протекао је уз присуство бројних гостију, излагача и посетилаца из земље и иностранства, укључујући и стручњаке из Републике Србије, Руске Федерације, Републике Словачке, Републике Црне Горе.

У поздравном обраћању присутнима, Ненад Нерић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, нагласио је и важност овог сајма и улогу овог министарства у „унапређењу безбедности и здравља на раду и подизању културе рада код послодаваца и запослених, како би заједнички одговорили на изазове који су пред нама“.

Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Интерес друштва је, рекао је он, да се нежељене последице, као што су повреде на раду, професионалне болести и болести у вези са радом, сведу на најмању могућу меру, односно да се остваре такви услови рада у којима би запослени имао осећај безбедности при обављању својих професионалних задатака и остварио право на старосну пензију.

„Обавеза сваког послодавца је да свом запосленом обезбеди услове за безбедан и здрав рад на радном месту, јер сваки радник у Србији мора да се врати својој породици безбедан и здрав на крају радног дана“.

Мисија овог Министарства је унапређење система којим се достижу највиши стандарди безбедности и здравља на раду, што захтева заједнички рад свих учесника у систему, рекао је он.

„Министарство је припремило и стратегију безбедности и здравља на раду за период 2018-2022. која ће бити усвојена до краја године“, закључио је Ненад Нерић.

Предраг Марић, помоћник министра и начелник Сектора за ванредне ситуације у Министарству унутрашњих послова, подсетио је на бројне катастрофе с којима се протеклих година суочила не само наша земља него и земље региона, које су као последицу имале људске жртве, патњу и велику материјалну штету.

Predrag Marić, pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova

„У настојању да се супротстави свим тим изазовима, Министарство унутрашњих послова улаже велики труд у побољшање организације, јачање људских капацитета и снабдевање опремом. Овај сајам је одлична прилика за представљање рада наших служби, али и прилику за размену искустава, успостављање контаката и упознавање са новим технологијама. Током сајма демонстрираћемо нашу оспособљеност и опремљеност, приказаћемо обученост и припремљеност ватрогасно-спасилачких јединица и специјализованих јединица цивилне заштите, њихове опреме и специјалних возила за реаговање, као и низ стручних предавања и презентација“.

Ванредне, непредвидиве и катастрофалне ситуације успоравају државни и друштвени развој у целини, ризик од катастрофа постоји у сваком друштву, али се њихове последице могу знатно умањити ако су људи добро информисани и мотивисани културом превенције катастрофа, рекао је Марић, подсећајући да ватрогасци-спасиоци на годишњем нивоу имају преко 35 хиљада интервенција, од чега око 30 хиљада на гашењу пожара. „Од почетка 2018. они су интервенисали на око 18 хиљада ванредних догађаја и спасили око 1000 људи. Наш циљ је унапређење безбедности и заштита живота свих грађана Републике Србије, њихове имовине и културног наслеђа“, рекао је Предраг Марић прогласивши сајам отвореним.

Ова референтна регионална манифестација већ по традицији окупља око 100 директних излагача, који представе преко 150 домаћих и светских брендова из десетак земаља, и на различите начине повезује више хиљада професионалаца из заштитно-безбедносне области, међу њима и преко 2000 пословних посетилаца сајамских поставки.

Počeo 112 EXPO

Програмску и излагачку окосницу сајма чини широк спектар високих технологија, а односи се пре свега на велики избор опреме и средстава из области превенције и заштите људи и имовине од природних катастрофа и непогода и људског немара, те безбедности и здравља на раду и хитног медицинског збрињавања. Ради се, између осталог, о специјалним ватрогасно-спасилачким возилима и справама за детекцију и гашење пожара и спасавање, апаратима и опреми за реаговање у ванредним ситуацијама, мерење и детекцију у случају техничко-технолошких акцидената, опреми за спасавање, безбедности радног места и производа, а посебно место излагачи поклањају средствима и опреми за личну и колективну заштиту на раду.

Пратећи програм обилује и показним вежбама и демонстрацијама. Акцентоваће области заштите од природних катастрофа и последица људског немара, анализе законских решења у овој области, бавиће се проблематиком безбедности и заштите на раду у пракси, инспекцијским надзором, сертификацијом опреме за заштиту, добровољним ватрогаством, збрињавањем у ванредним ситуацијама и бројним другим темама. Не мали део едукативног програма сајмова 112 Expo и EcoFair намењен је едукацији деце, а биће организован у хали 1А и испред хале 2.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време сајма је од 10 до 17 часова.

Цена појединачне улазнице је 300 динара, за студенте са индексом и групне посете 100, а паркинг је 100 динара по сату. Улазнице за овај сајам важе и за Енергетику 2018. и EcoFair 2018, који почињу дан касније у хали 1 Београдског сајма.

Детаљан пратећи програм можете овде да погледате.