У сусрет пролећу на највећем сајамском простору у региону, многи од Београдског сајма имају различита очекивања, али ради се о томе да га ниједан озбиљан бизнисмен, продавац, купац или излагач, који држи до себе и свог интереса у овом делу Европе, нипошто не сме заобићи.

Прави увод у сајамску 2020. годину био је, заправо, сам крај сајамске 2019, која је, показало се, петнаестодневним Новогодишњим вашаром, односно, у том тренутку, највећим и најатрактивнијим луна-парком на Балкану, била прави магнет и за посетиоце и за медије. С обзиром на обиље свечарских дешавања диљем Београда, изузетна привлачност оних на Београдском сајму била је више него угодно изненађење. И више од тога – најшармантнија најава предстојеће пословне сајамске године.

Из обимног годишњег програма сајамских манифестација и других дешавања, што оних изворних, из оригиналне агенде Београдског сајма, што оних којима је Београдски сајам суорганизатор, извршни организатор или логистичка подршка, односно добар домаћин, подсетимо овом приликом само на неке од оних које следе у непосредној будућности, до краја марта, до првих дана календарског пролећа.

Тако ће од 23. до 26. јануара, у хали 3 Београдског сајма, и то као прво сајамско дешавање у 2020. години, бити одржан традиционални, а ове године и јубиларни, 20. Међународни мини баскет фестивал „Рајко Жижић“, уз учешће такмичара и такмичарки млађих од 12 година.

Премијерно издање Међународног сајма воћарства, виноградарства и повртарства, Agro Belgrade 2020, замишљен као водећи регионални сајамско-конференцијски догађај који ће осим компанија из ових области окупити и већину пољопривредних задруга из Србије, биће одржано од 30. јануара до 1. фебруара 2020. у халама 1, 1А и 4 Београдског сајма.

Већ 1-2. фебруара, у хали 2 Београдског сајма, одржава се 12. Државни пчеларски сајам, са међународним учешћем, са комплексним продајним, изложбеним, образовним, промотивним, привредним и туристичким садржајем. Сва опрема и репроматеријали из ове области на сајму се продају по најповољнијим ценама и условима.

Велики Међународни сајам туризма, 42. по реду, један од сајамских стубова Београдског сајма и највећи у овом делу Европе, одржава се од 20. до 23. фебруара, у халама 1, 1А, 2А и 4 Београдског сајма. Захваљујући постигнутом значају и пословним дометима у овој експанзивној привредној грани Сајам туризма окупља најрелевантније факторе из сектора туристичких агенција, савеза и организација, хотела, туристичких центара, ловног туризма, ваздухопловних компанија, међународних тур-оператора из читавог света. Ове године је земља-партнер Египат, а сајам се одржава под слоганом „Пут под ноге“.

Да сајамско-туристички угођај буде потпун, у истом термину, од 20. до 23. фебруара, одржавају се још две комплементарне сајамске манифестације.

11. Међународни сајам вина BEOWINE, интензивно промовише и домаће винаре, винске подруме, куће вина, али и регионалне и светски познате произвођаче и дистрибутере вина и вински туризам уопште. У понуди је и комплетна опрема за виноградарство и винарство. Одржава се у халама 3 и 3А.

16. Међународни сајам опреме за хотелијерство и угоститељство ХОРЕКА прилика је за представљање најсавременијих производа и услуга, али и трендова у начину пословања, снабдевању и функционисању хотела, ресторана и осталих угоститељских објеката (опрема за кухиње, ресторане, барове, хотеле; сигурносни и резервациони системи, постељина, опрема за чишћење, пекарски и посластичарски програм, опрема за банкете, радна одећа и обућа, сувенири, ИТ решења, озвучења и расвете…). ХОРЕКА се одржава у халама 2Б и 2Ц.

Сајам текстила, који се у хали 3 Београдског сајма одржава од 5. до 7. марта 2020, представиће више од 50 компанија произвођача текстила, увозника и трговаца из Турске, Кине, Португалије и Србије. Поред најбољих тканина, сајамски програм обухвата и најбоље машине и опрему из текстилног сектора.

Међународна изложба паса свих раса – ЦАЦИБ Београд – која се организује два пута годишње, у овом термину 66. пут, и то у организацији Кинолошког савеза Србије, у пролеће означава почетак кинолошке сезоне у нашој земљи. У халама 1 и 4 Београдског сајма, за титулу најлепшег пса изложбе по правилу конкурише више од хиљаду паса свих раса из целог света, а на ЦАЦИБ-у се представљају и бројни произвођачи хране, опреме и козметичких препарата за псе.

Почетак „званичног“ пролећног дела сезоне припада аутомобилској и мото индустрији. Термин од 19. до 25. марта резервисан је за две сајамске приредбе намењене возачима и љубитељима точкова и брзе вожње.

Сајам аутомобила DDOR BG Car Show 07 је изложбено-продајна приредба која окупља увознике и дистрибутере путничких аутомобила и пратеће индустрије, делова и опреме, гаражно-сервисне опреме итд., све то у халама 1, 1А, 2, 3, 3А и 4 Београдског сајма. У оквиру пратећег програма посетиоцима су на располагању бројни забавни, такмичарски и едукативни садржаји који афирмишу новитете у ауто-индустрији кроз активно учешће посетилаца.

Истовремено, у хали 2Ц Београдског сајма биће одржан 14. Међународни сајам мотоцикала – MOTOPASSION специјализована сајамска манифестација, која окупља произвођаче и увознике мотоцикала, мопеда, скутера, АТВ, пратеће индустрије, делова и опреме, али и афирмише и промовише мото спорт у целини.

Уз још неколико ad hoc манифестација, ово је изванредан увод у „право пролеће“ које следи. На излагачима и посетиоцима је да не клону пред оваквим избором и да им сајамски програми Београдског сајма буду и пословна рутина и изазов. Као и до сада.