Међународни сајам технике и техничких достигнућа, одржан од 21. до 25. маја, најугледнија, највећа и најстарија регионална сајамска манифестација посвећена техници, техничко-технолошким достигнућима и иновацијама, и ове године је потврдила и оправдала свој несумњиво висок рејтинг не само као показно место актуелне техничко-технолошке цивилизације него и као репрезентативан сегмент регионалне и глобалне сајамске индустрије. О томе је, свечано отварајући сајам, говорио и Ненад Поповић, министар без портфеља у Влади Републике Србије, задужен за иновације и технолошки развој.

Овогодишње, 62. издање Сајма технике поклопило се и са чак двема значајним годишњицама у вези са телевизијом – 80. годишњицом београдског Јесењег сајма из 1938. године, када је фирма „Филипс“ представила први, историјски систем ТВ преноса на Балкану, чије је програме посредством телевизијске емисионе станице публика могла да прати на пријемницима у сајамским павиљонима, и 60. годишњицом првог живог преноса ТВ Београд, и то из импровизованог студија на новом Београдском сајму, а поводом 2. Сајма технике и техничких достигнућа, што се уједно сматра и почетком историје телевизије на овим просторима. Пригодним и обимним програмом РТС и домаћин, Сајам технике, достојно су обележили овај светски вредан јубилеј.

Својим техничко-технолошким достигнућима и иновацијама на сајму се представило 610 директних или заступљених излагача и других учесника (од којих 281 из иностранства), од производних или пројектантских компанија, преко научно-истраживачких и образовних институција и пословних удружења, па до startup пројеката и иновативних појединаца, овог пута из 30 земаља са европског, америчког, афричког, аустралијског и азијског континента – Србије, Аустралије, Белгије, Аустрије, БЈР Македоније, Данске, Египта, Босне и Херцеговине, Бугарске, Чешке Републике, Француске, Холандије, Италије, Хрватске, Јапана, Кине, Мађарске, Јужне Кореје, Немачке, Пољске, Русије, Сједињених Америчких Држава, Словачке, Словеније, Тајвана (НР Кина), Швајцарске, Турске, Шведске, Уједињених Арапских Емирата, Велике Британије…

Поред појединачних излагача, организоване су и националне и групне изложбе Аустрије, Чешке Републике, Словеније, Словачке, Турске, Републике Српске (БиХ) и, први пут на некој сајамској манифестацији у Србији – Уједињених Арапских Емирата, а у свим случајевима организатори су ресорна министарства и друге државне институције. Под покровитељством Привредне коморе Србије, групно су представљене и бројне коморске и цеховске организације, регионалне привредне коморе и другачије организовани српски привредници.

Излагачки, изложбени и стручни пратећи програми, који су реализовани на око 16.000 м2 излагачког простора у седам хала и на целокупном расположивом отвореном простору Београдског сајма, привукли су 21.593 посетилаца, понајвише пословних. Међу посетиоцима је значајно повећан број оних из категорије пословних, укључујући и велики број иностраних. Настављен је тренд раста броја колективних посета из региона.

Традиционалну окосницу сајамских поставки чинили су изложба алата, процесне технике, робота, софтвера и комуникационих линија неопходних у производним процесима својственим Индустрији 4.0 и индустријској аутоматизацији, потом машине, алати и прибори за обраду метала, заваривање, компресори… Сектор електроенергетике и термотехнике представљен је опремом и уређајима за производњу, пренос и дистрибуцију електричне енергије, а нису изостале ни телекомуникације, мерење и извори напајања, инсталације, расвета за пословне и стамбене просторе, енергетска, индустријска и кућна електроника, КГХ климатизација, транспорт и логистика, металургија и ливарство итд. У односу на претходну годину запажен је експанзивнији наступ излагача из области адитивне и 3Д технологије, производње опреме и технологија за припрему и пречишћавање воде и гасова, произвођача амбалаже, машина и опреме за индустријско паковање, те инсталација (електро-инсталациони материјал, каблови, проводници итд.)

У готово свим сајамским излагачким секторима пријављени су иновативни производи, новости, ексклузивитети и премијере, њих око стотину, од чега готово половина припада домаћим компанијама и истраживачким институцијама, што је и ово сајамско издање, у овом сегменту, одржало на завидно високом нивоу. Највише новитета било је у областима 3Д технологија, примене робота, CNC машина, примене ласерских технологија, технологија рециклирања, електростатичког фарбања прахом (пластифицирања), енергетски ефикаснијих мотора, а Иноватори су били посебно мотивисани и у секторима алата, мерних технологија, аутоматике, индустријског и ЕРП софтвера…

У контексту подршке иновационом ентузијазму било је и представљање свих шест тимова-финалиста у надметању за „Најбољу технолошку иновацију“ за 2017. у Србији. Тада је победио Carp SystemDot Spod из Зрењанина, са „Ракетом за храњење рибе“, а осталих пет су Ингел, Раковац (Могућности примене ниског напона повишених вредности за напајање електричном енергијом заливних система), Хибридни клавир, Београд (Клавирски МИДИ конвертер); Swiftbuild, Београд (Swiftty конвертор); Флуид Плус, Београд (Високоефикасни дисперзни сушионик); Зеобион, Београд (зеобион).

Круна научно-истраживачког сегмента у техничко-технолошким областима заступљеним на сајму било је представљање 31 научно-истраживачке организације у Србији, које су презентовале своје истраживачке пројекте подржане од стране ресорног Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Обиман стручни пратећи програм овогодишњег Сајма технике акцентовао је проблематику енергетске ефикасности и технологија следеће генерације – Индустрије 4.0 (Solfins, CadCam Data…), 3Д и адитивних технологија и императива – иновативности. Поред већ поменутог, Министарство просвете, науке и технолошког развоја организовало је и округли сто са темом „Најбоља технолошка иновација: Како иновацијама покренути Србију“. Фонд за иновациону делатност је већ првог дана сајма одржао презентацију са темом „Иновацијама до тржишта: Бесповратна средства за иновативна решења српских предузећа“. Иновациони центар Машинског факултета у Београду, заједно са Техимпулсом из Темишвара, партнером из Европске мреже предузетништва, организовао је сусрете српских и румунских малих и средњих предузећа. Савез проналазача Србије био је домаћин такмичења младих за предузетништво и иновације.

Програм је обухватио и бројне друге презентације, предавања, демонстрације, такмичења. Тако је, на пример, у такмичарском сегменту свакако најатрактивније и најобухватније било републичко такмичење ученика средњих школа у заваривању „Млади заваривач 2018“. У области „демонстрација“ то је било забавно-едукативно надметање наших познатих глумаца (Стефана Бузуровића из „Истина и лажи“, Бојана Перића из „Војне академије“, Пеђе Дамњановића, Немање Живковића, Димитрија Илића, Андреје Маричића, Зорана и Радета Ћосића) у прецизном управљању беспилотним летелицама – дроновима.

Веома значајан и посећен сегмент пратећег програма био је евокативно-едукативни програм РТС-а под називом „Дани телевизије и радија на Сајму технике“, којим је обележена 60. годишњица почетка емитовања ТВ програма ТВ Београд, и то из студија на Београдском сајму, али и Радио-Београда 2. Телевизија је представила десетак већих и мањих уређаја из најранијих година рада (прва електронска колор камера, најстарија филмска камера, преносни магнетоскоп, први ТВ апарат…), а у импровизованом студију првог ТВ Дневника посетиоцима је било омогућено да се опробају у улози спикера, да пред камером да читају текстове… Радио је понудио десетак мањих и већих уређаја из раних година, а у импровизованом студију познати новинари и водитељи програма Радио-Београд 2 разговарали су са посетиоцима… који су могли да чују и оригиналне снимљене ефекте, да слушају легендарне радио-драме са оригиналних магнетофонских трака, да погледају омоте плоча које су измениле историју односа радија и музике, али и да се окушају као глумци у креирању радио-драме или као водитељи култне емисије „Туп-туп“. „Трезор“ је за све време трајања сајма приказивао избор из сопствене продукције, а РТС Планета је представила мултимедијалну платформу и могућност бирања програмског садржаја на њој. Судећи по интересовању посетилаца, управо овај РТС-ов програм био је најзанимљивији и најатрактивнији део пратећег програма Сајма технике.

Стручни жири Београдског сајма доделио је и традиционална признања најуспешнијим учесницима у различитим секторима, а ону највреднију – Велику награду „Корак у будућност“ – добили су – Kaldera Company из Републике Српске / БиХ (за аутоматску противградну станицу АПГС), Grindex из Кикинде (за машину за брушење урезница модел BBN 300 CNC L) и Профицут из Бачког Петровца (за резање ласером са опцијом 3D F 45) – сви у области „Интегра“; Proficut из Бачког Петровца, за симулатор заваривања С/Н 00001288 (област „заваривање“) те Микро контрол из Београда (за Yokogawa TDLS 8000 ласерски анализатор гасова), област „мерна опрема и инструментација“.

Посебна признања добили су: Proficut из Бачког Петровца, за демо роботску ћелију за pick&place (област „Интегра – системи и компоненте за аутоматску монтажу, паковање и руковање“), ИЗИТ из Хрватске, за Stratasys 3D продукцијски систем ФДМ технологије (област „Интегра – адитивне и 3Д технологије), ИНГНС-инжењеринг из Новог Сада, за ИФМ систем за мониторинг вибрација (област „Интегра – електронски мерни инструменти и уређаји“), те ППТ Инжењеринг из Београда, за електро-хидраулички агрегат за равни грајфер No 12-123490, PneumaticFlex из Нове Пазове, за хидраулични агрегат екструдера, ознака ЕК2-01-00-000, и AMIS MaschinenVertriebs GmbH из Немачке, за дробилицу ЗХС 850, сви у области „процесна техника“.

И овај сајам технике показао је да су домаћа привреда и њена државна, друштвена и пословна логистика спремне за светску сцену, не само у погледу актуелних трендова него и могућности и воље да их аплицирају у домаћем привредном окружењу. О томе, и не само на симболички начин, говори и податак да је већ првог дана сајма домаћем купцу продата машина за пробијање лима „TruPunch 5000“, најпродуктивнија машине тог типа на свету, за позамашних пола милиона евра. Два дана касније, такође за 500.000 евра, и такође домаћем купцу, продата је машина Messer Omnimat, која се користи за резање плазмом под углом и гасним пламеном. Током одржавања сајма поједини излагачи су „пријавили“ и више, на лицу места склопљених, уговора укупне вредности веће од 1,5 милиона евра.

Све су то довољни разлози да се протекли, 62. Међународни сајам технике и техничких достигнућа прогласи успешним и да се следећи већ чека са нестрпљењем.