На Београдском сајму је, под слоганом „Инспиришемо развој“, отворен 66. Међународни сајам технике и техничких достигнућа, најстарија и најпознатија регионална техничко-технолошка сајамска манифестација, иначе прва сајамска манифестација модерног Београдског сајма.

Сајам је свечано отворила председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић, а присутнима су се обратили и др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије и Чен Ђачанг (Chen Jiachang), заменик министра науке и технологије Народне Републике Кине.

У хали 2Ц, где је под окриљем Владе Србије и ресорних министарстава организована и спектакуларна изложба иновација и нових технологија под називом “Играј за човечанство! Наука за све – закорачи у одрживу будућност”, церемонију свечаног отварања увеличали су бројни представници Владе Србије, највиши представници ресорних министарства, амбасадори и други гости и излагачи.

Свечано проглашавајући почетак рада Сајма, Ана Брнабић, председница Народне скупштине Републике Србије, подсетила је да су “управо наука и техничко-технолошка достигнућа области на које можемо бити најпоноснији. Дигитализација, као и иновације које проистичу из науке и образовања, знања и креативности, један су од најбољих примера колико смо успели да променимо и препородимо Србију, колико смо нових врата отворили нашим грађанима и колико смо дали све од себе како би они испунили свој пуни потенцијал и своје снове претворили у стварност.”

“Године 2014. у Србији није постојао ниједан научно-технолошки парк, данас Србија има четири научно-технолошка парка – у Београду, Новом Саду, Нишу и Чачку. Ове у Нишу и Чачку управо проширујемо, почели смо да градимо нови НТП у Крушевцу и, са још два НТП-а у Крагујевцу, до 2027. ћемо у Србији имати седам НТП-ова”, рекла је Брнабић.

“То су инвестиције које неће само повратити новац које смо ми као земља уложили. Оне се већ сада вишеструко исплаћују, јер је улагање у науку и људе у правом смислу те речи улагање у будућност.

Београдски универзитет је према недавно објављеној анализи Центра за светско рангирање универзитета рангиран међу 2% најбољих универзитета на свету. Обавеза је свих људи који се баве политиком да потенцијал свих тих дивних талентованих људи максимално дође до изражаја.”

“О томе колико је Србија данас препозната као један од лидера у ИТ-индустрији, дигитализацији и вештачкој интелигенцији говори чињеница да ове и следеће године Србија председава Глобалним партнерством за вештачку интелигенцију”.

Председница Народне скупштине је подсетила и да је “годишњи извоз услуга 2023. године износио близу 3,5 милијарде евра, што је, на пример, по први пут било изнад чланице ЕУ Бугарске. Данас месечно извозимо услуга колико смо 2012. извозили током читаве године.”

“Једну нову еру развоја и техничких достигнућа заокружиће, а једну нову еру науке у Србији започеће изградња БИО4 кампуса, који ће на најбољи могући начин повезати науку и привреду. Научници, институти, факултети и сви други окупљени у том БИО4 кампусу у Кумодражу од Србије ће направити центар биотехнологије, науке која је без икакве сумње наука будућности.”

“Веома ми је драго што је земља партнер овогодишњег сајма НР Кина, која ће овде представити своја достигнућа из области вештачке интелигенције, биомедицине, свемирске технологије, аутономних возила и заштите животне средине”, рекла је Ана Брнабић.

Др Јелена Беговић, министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије, поздравила је учеснике и госте “једног од најзначајнијих догађаја у региону када је реч о технологијама и иновацијама”.

Изразила је задовољство што се церемонија отварања сајма организује баш у оквиру изложбене поставке Владе Републике Србије, која окупља водеће научнике, иноваторе и визионаре под слоганом “Играј за човечанство – наука за све” са овогодишњом темом “Закорачи у одрживу будућност”.

“Само поставку Републике Србије чини 114 појединачних поставки, 63 излагача, преко 30 компанија из НР Кине, све то на два нивоа у на 6.000 м2”, нагласила је министарка.

“Наша земља поново има јединствену прилику да представи своја најновија достигнућа и иновације које воде ка одрживој будућности. Поставку Републике Србије је ове године организовало чак пет министарстава у Влади Републике Србије – Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство информисања и телекомуникација, Министарство просвете, Министарство спорта и Министарство туризма и омладине, што говори о томе колико су наука и развој иновација препознати од државе.”

“У овом павиљону грађани ће сваког дана током сајма моћи да се упознају са новим технологијама, иновативним производима, да разговарају са научницима и иноваторима, да виде како се наука примењује у свакодневном животу, како може да реши проблеме са којима се суочавамо као индивидуе, држава или као део човечанства”.

“У оквиру наше поставке”, рекла је она, “приказани су иновативни производи, идеје и истраживања који су настали у научно-истраживачким организацијама, на факултетима, у институтима, креирани од стране научника, инжењера, али и предузетника, како из Србије тако и из државе партнера овогодишње поставке – НР Кине”.

“Србија има богату традицију у области науке и технологије, а наша квалификована радна снага и бројни талентовани појединци доприносе томе да наша земља постане центар за иновације, креације и нове технологије, што смо и желели да прикажемо на овој поставци. Одлучни смо да наставимо сарадњу између науке и привреде, стварајући још боље услове за дугорочни економски раст и друштвени развој наше земље.”

“Овај сајам је и прилика да се стручна јавност и сви други упознају са пројектом БИО4 кампуса, који ће имати засебан део у оквиру наше поставке и који представља највећу појединачну инвестицију Републике Србије али и ширег региона у један научни инфраструктурни пројекат. Пројекат БИО4 кампуса говори о томе како Србија види себе и своје грађане у будућности, али и о нашој одлучности у развоју моћних технологија као што су биотехнологије, вештачка интелигенција, нанотехнологије… које имају моћ да мењају свет али и да га учине одрживијим и отпорнијим.”

Чен Ђачанг (Цхен Јиацханг), заменик министра науке и технологије Народне Републике Кине, захвалио се организаторима Сајма технике на прилици да кинеска наука представи своја невероватна достигнућа у разним областима, које данас представљају мото и императив глобалног индустријског развоја и научно-технолошког просперитета.

Кина се на овом сајму представља са 22 компаније у иновационом сектору у оквиру изложбе “Играј за човечанство! Наука за све – Закорачи у одрживу будућност” и још десетак, претежно у енергетском сектору, на другој сајамској изложби.

Сарадња српских и кинеских партнера у сектору иновација и техничко-технолошких достигнућа и новости оцењена је као изузетно плодоносна и унапред “осуђена” на успех вредан дивљења.

Сајам технике одржава се у седам хала Београдског сајма, на више од 15.000 м2 излагачког простора. Излагачки и стручни сајамски програми окупљају око 600 домаћих и страних, директних и индиректних излагача и других учесника из тридесетак земаља са четири континента: Немачке, Словеније, Мађарске, Хрватске, Кине, Турске, Чешке Републике, Шведске, Аустрије, Италије, Северне Македоније, Швајцарске, Јужне Кореје, Русије, Бугарске, САД, Словачке, Румуније, Јапана, Француске, Велике Британије, Данске, Босне и Херцеговине, Холандије, Белгије, Камеруна, Хонг Конга (Кина), Литваније, Тајвана (Кина), Србије… Поред појединачних, организовани су групни наступи Чешке, Мађарске, Словеније, Србије, Кине, Републике Српске (БиХ).

Произвођачи, дистрибутери, конструктори, трговци, научно-истраживачке и образовне институције, иноватори, агенти, заступници светских компанија и брендова у индустрији већ деценијама на овом догађају траже и нуде искорак у ново и неистражено, неоткривено и интригантно, у сваком случају незаборавно искуство.

Основу излагачких програма чине иновативне технологије у индустријама 4.0 и 5.0, “класичне” робне групе као што су ЦНЦ машине, обрадни центри, различити алати и прибори, електроника, аутоматизација и роботика, мерна опрема и уређаји, процесна техника, хидраулика и пнеуматика, 3Д и ласерске технологије, металургија и ливарство, технологије заваривања, електроенергетика, термотехнике и КГХ, па све до зелене индустрије, логистике, складиштења, индустријског паковања, индустријске и кибернетске безбедности и заштите.

Овај спектар проширен је достигнућима као што су вештачка интелигенција и машинско учење, 5Г мреже, блокчејн технологије, проширена и виртуелна стварност, квантни рачунари, нанотехнологије, чисте енергије, ИоТ, дронови итд.

Најјачи сајамски акценат је на иновацијама и технолошким новостима, којих је у различитим секторима пријављено више од 100. Влада Србије ангажовала је све главне актере иновативног сектора у Србији, међу којима и више од 50 домаћих научно-технолошких паркова, високообразовних и научно-истраживачких институција и организација, компанија, удружења. Под истим кровом је и земља почасни гост ове изложбе – Кина – са чак 22 институције и компаније које представљају нове технологије и иновације из космичких, астронаутичких и радарских технологија, дијагностичких и оперативних технологија у здравству, фармацеутских и биотехнологија, аутомотивних и саобраћајних технологија, вештачке интелигенције итд.

Уз све то, посетиоци и сви други учесници моћи ће да се непосредно упознају са најновијим производима и услугама које нуде компаније, да тестирају различите уређаје и технологије, али и тржишне одзиве на њих, да учествују у радионицама и предавањима и да се информишу о трендовима у индустрији и иновацијама. Све то омогућава компанијама и организацијама да повећају видљивост и препознатљивост бренда, што последично може довести до повећања продаје и стварања нових пословних прилика.

И овогодишњи стручни пратећи програм Сајма технике највећим делом је посвећен дилемама у погледу могућих праваца техничко-технолошког развоја у различитим привредним секторима.

Тако су, већ првог дана сајма, после свечаног отварања сајма и изложбене поставке „Играј за човечанство! Наука за све – Закорачи у одрживу будућност”, у плану “Дан светлосне технике” Српског друштва за осветљење; министарски панел на тему “Србија земља науке, земља иновација – Закорачи у одрживу будућност” (министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије др Јелена Беговић, министарка просвете проф. др Славица Ђукић-Дејановић, министар спорта Зоран Гајић, министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић, помоћница министра туризма и омладине Ивана Антонијевић, заменик министра науке и технологије Народне Републике Кине Цхен Јиацханг); потписивање Меморандума о разумевању – БИО4 кампус и ЗПарк Беијинг Муниципалитy (Министарство науке, технолошког развоја и иновација РС и Схандонг Интернатионал Цооператион Гроуп, Кина); панел БИО4, те позивна предавања са темама “Србија земља науке, земља иновација”, “Жене у ИТ сектору” и др.

По разноврсности тема не заостаје ни други дан сајма, а неке су: “Примена иновативних технологија у спорту за развој перформанси”; “Безбедна и ефикасна употреба вештачке интелигенције са акцентом на безбедност и заштиту података (употреба АИ чет-ботова; заштита података и безбедност)”; “Омладински простори и иновације (законски и стратешки оквир; Клуб за иновације; алати и опрема)”; “Вештачка интелигенција и спорт: како иновације и технологија мењају спорт”…

И трећег дана у плану су теме које интригирају стручну јавност, као што су: панел са међународним учесницима “Србија и свет – стартап екосистем”; “Унапређење могућности иновационог екосистема: организација екосистема и управљање људима” (резултати новог истраживања Стартуп Геноме из 2024. за Србију); “Трансфер технологије: откривање пуног потенцијала академских истраживања”; “Преузимање ВДЕ стандарда који се односе на техничка правила за прикључење постројења корисника на нисконапонску и средњенапонску мрежу”; панел “Велики језички модели за српски језик – значај, примена, потенцијал” и др.

За последњи дан сајма предвиђен је панел “Вештине будућности у свету испред нас – а где сам ту ја?”, посета студената Харвард Медицал Сцхолл и др.

Квалификовани жири који чине професори техничких факултета Београдског универзитета и представник ресорног министарства најуспешнијим излагачима и другим учесницима додељује традиционалне награде и признања “Корак у будућност”. Додела признања планирана је за четвртак 23. маја у 12 часова.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Учесницима Сајма технике су за излагање експоната, изложбене пројекте и стручне пратеће програме на располагању хале 1, 1А, 2А, 2Б, 2Ц, 3, 3А и отворени простор Београдског сајма.

Радно време Сајма технике је од 10 до 18 часова од 21. до 24. маја 2024.

Појединачне улазнице коштају 500 динара; групне 300 РСД; улазнице за ученике основних и средњих школа и студенте (уз ђачку књижицу или индекс) 100 РСД; улазнице за посетиоце регистроване преко Б2Б портала 350 РСД; пословна пропусница (важи за све дане сајма и обезбеђује приступ у Business Lounge на галерији хале 1 и коришћење услуга као што су вај-фај, коришћење компјутера и штампача, топло и хладно освежење, те регистрацију и ИД картицу) кошта 3.000 динара.

За паркирање путничких аутомобила у сајамском кругу плаћа се 150 динара по сату.