На Београдском сајму отворена је прва сајамска манифестација, после године паузе условљене светском пандемијом. Следе дани повратка у нормалне друштвене токове, као и јединствена прилика да се чвршће и јаче повежемо са природом.

Симболично, нови почетак означиће најшаренија и најмириснија манифестација у сајамском календару, 26. Међународни сајам хортикултуре „BeoPlantFair“, са већ традиционалним пратиоцима – 24. Изложбом лековитог биља и препарата од меда „Дарови природе“, 9. Изложбом баштенских и парковских машина „MotoplantExpo“ и 5. Изложбом органске производње „Organic Fest“.

До недеље, 23. маја, пред посетиоцима је место инспирације и идеја за озелењавање површина, уређење тераса и балкона, као и уређење вртова и садњу у баштама.

Пријатну дужност да отвори овогодишњи Сајам хортикултуре, имао је Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, које је већ 13 година традиционални покровитељ и један од најактивнијих учесника и мотиватора ове манифестације.

Уз преношење поздрава од стране ресорног министра Бранислава Недимовића, истакао је значај Сајма хортикултуре за подршку произвођачима да изађу из локалних оквира, јер је ово значајан скуп појединаца, привредних субјеката, задруга и свих активних учесника у пољопривреди и областима око хортикултуре.

– Сајам је спој лепог и корисног, прилика да се упознамо са новим технологијама, уз наглашен естетски аспект. Ово није највећи сајам, али је најлепши. Министарство ће помагати и подржати све произвођаче, уз фокус на јачање капацитета из области органске производње. Морамо чувати већ нарушену животну средину и природне ресурсе.

На свечаној церемонији присутнима се обратио и велики пријатељ природе и Сајма хортикултуре Дејан Драгићевић, водитељ серијала „Прва башта Србије“ (РТС) и „Цветни кутак“ (Агро ТВ).

Алудирајући на кишовити дан у Београду, рекао је:

– Киша је срећа, да натопи ливаде и најави сунце током лета. Сви смо ту да помогнемо да наставимо позитивно да размишљамо, да на сајму разменимо искуства, купимо саднице, за дворишта, терасе, а ко их нема може уредити и озеленити и кровове, као и заједничке просторе испред зграда.

Драгићевић је са посетиоцима поделио анегдоту о дрвету, које је као млади кошаркаш посадио у Бугарској, да би после 23 године затекао своју разгранату клеку.

Његов савет за све посетиоце овогодишњег сајма је: Посадите и Ви своје дрво!

Како су на овом врелу живота и лепоте навикли, посетиоци ће се сусрести са различитим областима хортикултуре, а моћи ће директно од произвођача да набаве саднице најлепшег цвећа, четинара и украсног биља, кактуса, сезонског цвећа, зачинских и ароматичних биљака.

Програм сајма подељен је четири целине:

Флора, укључује садне и семене материјале, декоративне биљке, производњу и прераду воћа и поврћа, системе заливања, стаклене баште, средства за прехрањивање и заштиту биљака, биљну фармацију и козметику.

Зелени дизајн се бави уређењем ентеријера и екстеријера, одржавањем башти, паркова, шума и дендро материјалом.

Дарови природе посвећени су, као што и назив сугерише, печуркама, шумским плодовима, меду и производима од меда, лековитом и ароматичном биљу, док Organic Fest посетиоцима нуди органске производе и здраву храну уопште, најлепши део баштованства.

MotoPlantExpo традиционално окупља произвођаче и дистрибутере парковских и баштенских машина и опреме, мале пољопривредне, транспортне и хортикултурне механизације, машина и алата за шумарство, заливних система и пластеника, алате и опрему за баштованство и разне врсте материјала за уређење башти и вртова.

Сајамски програм који је пред посетиоцима у овом “цветном празнику” који ће се одвијати од четвртка до недеље, поред изложбеног, продајног и едукативног дела, укључује и забавне садржаје за посетиоце. Један од свакако најатрактивнијих биће такмичење у дечјем вишебоју, које у петак, 21. маја организује компанија Србија шуме.

Радно време сајма: 10-18 часова

Улаз за посетиоце је бесплатан, а паркинг је 100 дин. по започетом сату.

Дођите да се дружимо у најлепшој београдској башти и наставимо живот на најлепшем месту.

Чекамо Вас у „башти у срцу Сајма“!