Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић отворио је Сајам Ј=днаки на Београдском сајму у хали 3А, поручујући да је то право место на којем се може разговарати о проблемима са којима се суочавају особе са инвалидитетом у нашој земљи, као и да те особе морају да имају права као и сви остали.

Сајам Ј=днаки одржава се ове године по други пут, а организује Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, односно Сектора за заштиту особа са инвалидитетом тог министарства, уз пуну подршку националне организације особа са инвалидитетом (НООИС).

Ђорђевић је истакао да је позитивно изненађен великим броји људи који су присуствовали отварању овог сајма и изразио жељу да из године у годину буде све више људи.

„Свесни смо тога да постоје бројни проблеми када су у питању особе са инвалидитетом, поготову код запошљавања, али управо је Сајам Ј=днаки место где можемо да причамо о тим стварима, да пробамо да рушимо зидове и стереотипе и да пошаљемо јасну поруку да као држава и Влада желимо да се изборимо против свих тих стереотипа“, казао је министар.

Ђорђевић је рекао да су особе са инвалидитетом особе са истим правима као и сви други.

„Желимо да та промоција једнакости не буде само мртво слово на папиру, већ да се дешава и у реалности, а то је једино могуће ако отворено причамо о томе и ако отворено радимо на томе заједно са особама са инвалидитетом, које јесу на неки начин они који су носиоци свих тих наших активности“, казао је министар.

Помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић, која води Сектор за заштиту особа са инвалидитетом, позвала је све грађане Србије да ове године посете Сајам Ј=днаки на Београдском сајму који је доступан особама са инвалидитетом.

Извршна директорка НООИС-а Иванка Јовановић истакла је да је Сајам Ј=днаки значајан пројекат за за читаву државу, јер се промовишу различитости, али и мото кампање сајма – једнакост.

Како је казала, особа са инвалидитетом у Србији је 800.000, што је 10 одсто укупног становништва.

Сматра да је сајам један од добрих модела да се постигне подизање свести у друштву јер, како каже, много тога почиње пре свега од свести људи о томе да иако сви људи нису исти, сви људи треба да имају иста права.

Током свечаног отварања Сајма Ј=ДНАКИ члановима Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Александри Мањи, Душки Савић и Рафети Детанац уручени су ваучери за уградњу и атестирање ручних команди за безбедно управљање возилом; председнику Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Михајлу Пајевићу, председник Удружења за церебралну и дечију парализу Нови Београд Синиши Букомиру и извршној директорки НООИС-а Иванки Јовановић су уручени комплети прве помоћи; док су ваучери за путовање за две особе уручени председници Савеза инвалида рада Војводине Стани Свиларов.

На сајму се представљају Национална организација особа са инвалидитетом – НООИС, Удружење предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом – УИПС, Републички завод за социјалну заштиту, Комора социјалне заштите, Асоцијација центара социјалне заштите, Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање, Национална служба за запошљавање, Инспекторат за рад, Републичка агенција за мирно решавање радних спорова и Управа за безбедност и здравље на раду.

Сајам је пред посетиоцима до недеље 27. октобра, а радно време манифестације је у среду и четвртак (23 и 24. октобра) од 10 до 20 часова, а у петак, суботу и недељу (25.,26. и 27. октобра) од 10 до 21 час.

Цена улазнице: Цена појединачне улазнице је 250 динара, за групне посете 150 динара, док је паркинг 150 динара по сату.

Истовремено, на Београдском сајму одвијају се и 64. Међународни београдски сајам књига, 50. Сајам образовања и наставних средстава и 5. Сајам информисања, комуникација и маркетинга – МЕДИА МАРКЕТ.