Једнаки у саобраћају

На сајму Ј=ДНАКИ у оквиру пројекта Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије „Једнаки у саобраћају“ који је подржало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, свечано су уручени ваучери особама са инвалидитетом за уградњу и атестирање ручних команди за управљање возилом.

Пројектом Србије „Једнаки у саобраћају“ обезбеђено је 30 ручних команди које ће за чланове Савеза бити потпуно бесплатно уграђене и атестиране.

Председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Михаило Пајевић захвалио је Министарству и помоћници Биљани Барошевић што су препознали значај овог пројекта и финансирали уградњу ручних команди чиме су допринели да особе са инвалидитетом постану заиста једнаке у саобраћају.

„Према последњим подацима 230 наших чланова возе ауто прилагођен на разне начине и они безбедно учествују у саобраћају. Њих 187 нема одговорајући документ прописан Законом који би омогућио да без потешкоћа региструју своје возило. Захваљујући Министарству и Сектору за заштиту особа са инвалидитетом, на челу са помоћницом Биљаном Барошевић у наредних неколико месеци тај број ће се повећати за 31“, рекао је Пајевић и доделио захвалницу Министарству и в.д. помоћника Биљани Барошевић за досадашњу сарадњу.

Потпредседник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Славиша Савић рекао је да се већ 3 године уз подршку Министарства и финансијску подршку за обуке предавача спроводи пројекат „Још увек возим“.

„Обука за предаваче специфична, јер особе са инвалидитетом која су настрадале у саобраћају пролазе кроз тренинг за реторику, јавни наступ и психолошки тренинг како би своју причу прилагодили адолесцентима, а након тога тренинг од стране стручњака из Агенције за безбедност у саобраћају о безбедности у саобраћају“, рекао је Савић и истакао да су сви предавачи управо због тога су сви предавачи стручни изузетно да причају са младима.

В.Д. помоћница Биљана Барошевић истакла је јој је изузетно драго што се сарадња са савезима особа са инвалидитетом из дана у дан подиже на виши ниво.

„Ово је доказ да радимо праву ствар, а то је унапређење услова живота свих грађана, посебно особа са инвалидитетом што омогућава једнакост свих људи који живе у Србији“, поручила је Барошевић.