Жири 62. Међународног београдског сајма књига разматрао је и оцењивао целокупну издавачку продукцију у категоријама за које се додељују признања и донео одлуку да се

НАГРАДА ЗА ИЗДАВАЧА ГОДИНЕ 2017.

додели издавачкој кући

АКАДЕМСКА КЊИГА, НОВИ САД

У образложењу одлуке каже се да Академска књига из Новог Сада континуирано објављује репрезентативне наслове из области књижевности, философије, науке и уметности угледних домаћих и страних аутора. Продукција овог издавача обухваћена је библиотекама као што су Архипелаг, Епимелеја, Научна мисао, Хоризонти, Психе, Арцус, Савремени роман и библиотекама изабраних и сабраних дела. Особеност овог издавача је да афирмише неспорне стваралачке вредности.

(У ужем избору за Издавача године 2017. биле су издавачке куће Службени гласник из Београда, Завод за уџбенике из Београда, Академска књига из Новог Сада, Геопоетика издаваштво из Београда и Агора из Зрењанина)

НАГРАДА ЗА ИЗДАВАЧКИ ПОДУХВАТ ГОДИНЕ 2017.

равноправно је припала књигама

„САВРЕМЕНА НЕМАЧКА ДРАМА“,
у издању Зептер Боок Wорлд из Београда

„СТО ПРЕДСТАВА БАЛЕТА И УМЕТНИЧКЕ ИГРЕ НАШИХ ПРОСТОРА“,
Цицеро и Орион Арт, Београд

У образложењу жирија каже се да антологија „Савремена немачка драма“ у три тома обухвата период од краја Другог светског рата па све до данашњих дана. У њој су заступљени неки од најзначајнијих драмских аутора који стварају на немачком језику у XX и XXИ веку, почев од Бертолда Брехта, Елијаса Канетија, Хајнера Милера или Макса Фриша, преко Петера Хандкеа, Рајнера Вернера Фазбиндера или Томаса Бернхарда, па све до Елфриде Јелинек и других аутора који тренутно стварају на овом важном европском полицентричном језику. Ова антологија представља читаоцима драмску продукцију на немачком говорном подручју – дакле у Аустрији, у Немачкој Демократској Републици, Савезној Републици Немачкој и Швајцарској – од 1945 до 2006. године. Књиге су приредиле и превеле Бојана Денић, Дринка Гијковић и Јелена Костић Томовић.

За књигу „Сто представа балета и уметничке игре наших простора“ каже се да је прва ове врсте код нас и да се појављује у време када идемо у сусрет стогодишњици балета Народног позоришта у Београду и седамдесетој годишњици балета Српског народног позоришта у Новом Саду. Ова књига ће премостити огромну празнину насталу због недостатка систематског архивирања штампаног, фотографског и филмског (видео) материјала, који је нужан критичарима и публицистима најразличитијег профила. Илустрована је са преко 300 фотографија, вињета и афиша од којих се добар део објављује први пут.

(У ужем избору за Издавачки подухват године била су дела: „Савремена немачка драма“, Зептер Боок Wорлд, Београд; „Сто представа балета и уметничке игре наших простора“, Цицеро и Орион Арт, Београд; „Српски иконопис у доба обновљене Пећке патријаршије“, Музеј Српске православне цркве; „Србија под капом небеском“, Принцип Пресс, Београд, и „Културно благо Србије“, Вулкан издаваштво, Београд)

НАГРАДА НАЈБОЉИ ИЗДАВАЧ ИЗ ДИЈАСПОРЕ У 2017.

додељена је издавачима

АНУРС
за књигу „Енциклопедија Републике Српске“

КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ САВЈЕТА, ПОДГОРИЦА,
за књигу „Ћирилични натписи Старе Херцеговине“, аутора Горана Ж. Комара

„Енциклопедију Републике Српске“ жири оцењује као велики, значајан, захтеван, вишегодишњи пројекат на којем ради Академија наука и умјетности Републике Српске. То је лексикографско дело општег типа, ослобођено предрасуда и идеологија, које научном обрадом датих одредница приказује суштинска питања у вези са прошлошћу и садашњошћу Републике Српске, њеном културом, обичајима, обредима, религијом, менталитетом. Обрада лексикографског садржаја заснована је на поузданим изворима, провереним чињеницама и у науци прихваћеним резултатима истраживања.

У вези са „Ћириличним натписима Старе Херцеговине“, жири каже да аутор књиге Горан Комар годинама изучава ћириличне натписе на просторима Старе Херцеговине, интензивно обилазећи некрополе, црквишта и споменике. Ова књига је резултат напорног теренског рада, оријентисаног на проналажење до сада непознатих ћириличних споменика и проверу текста њихових натписа. Аутор је у овој књизи детектовао богато историјско наслеђе и реконструисао бројне драгоцене идентитетске поруке.

(У ужем избору за награду Најбољи издавач из дијаспоре у 2017. били су Академија наука и умјетности Републике Српске; Министарсто спољних послова Републике Србије, Етнографски институт САНУ, Привредна комора Србије, Управа за цркве и верске заједнице, Кровна организација Срба из Швајцарске, Српски културни савез, Удружење српских привредника из Швајцарске, Аустријско-швајцарска епархија; Књижевна задруга Српског националног савјета, Подгорица; Андрићев институт, Андрићград; Просвјета, Сарајево)

ПОСЕБНО ПРИЗНАЊЕ ЗА ДОПРИНОС У ОБЛАСТИ НАУКЕ

добила су дела

„ЈАСЕНОВАЦ“
Василије Крестић и Мира Радојевић, САНУ

ROBUST DIGITAL PROCESSING OF SPEECH SIGNALS
Спрингер и Академска мисао, Бранко Ковачевић, Милан Милосављевић, Младен Веиновић, Милан Марковић

У вези са књигом „Јасеновац“ жири каже да је вечита тема геноцида, дубоко оличена оснивањем и трајањем логора у Јасеновцу, нашла свој научни израз и објективни коментар у истоименом делу коаутора академика Василија Крестића и проф. др Мире Радојевић. Наш најбољи познавалац српско-хрватских односа и научник светског гласа Василије Крестић је заједно са млађом колегиницом на релативно малом простору приказао највећу савремену трагедију српског, јеврејског и ромског етноса на врло импресиван начин. Посебан квалитет овој књизи за сва времена даје упоредни превод на енглески језик, као и репрезентативни издавач у лику Српске академије науке и уметности.

У образложењу признања за „Робуст Дигитал Процессинг оф Спеецх Сигналс“ каже се да књига представља резултат дугогодишње сарадње између Института за примењену математику и електронику и Департмана за аутоматику Електротехничког факултета Универзитета у Београду. Централни предмет истраживања су говорни сигнали у дигиталном свету. Књига је подељена у седам поглавља – започиње теоријском консидерацијом, синтезом алгоритама и њиховом експерименталном евалуацијом, а завршава се развијањем метода у решавању практичних проблема дигиталног говорног процеса. Књига као таква представља озбиљан научни продор и резултат је заједничког издавачког прегнућа нашег издавача Академска мисао и угледног немачког издавача Спрингер Верлаг.

(У ужем избору за награду Посебно признање за допринос у области науке била су дела: „Јасеновац“, Василије Крестић и Мира Радојевић, САНУ; „Хирургија штитасте жлезде, Иван Пауновић, Александар Диклић и Владан Живаљевић, Завод за уџбенике Београд; „Робуст Дигитал Процессинг оф Спеецх Сигналс“, Спрингер и Академска мисао, Бранко Ковачевић, Милан Милосављевић, Младен Веиновић, Милан Марковић; „Историја кинеске цивилизације“, Албатрос Плус; „Историја београдских светиња – хришћанство, јудаизам, ислам“, Службени гласник, Београд)

НАГРАДА ЗА ДЕЧЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ

припала је књизи:

СВЕ ЈЕ У РЕДУ“
Јасминка Петровић, Креативни центар

У образложењу жирија каже се да је нова књига Јасминке Петровић „Све је у реду“ намењена тинејџерима и бави се питањима одрастања младе генерације. Мозаичка структура обухвата низ прича групе младих људи које се укрштају градећи мрежу повезаних судбина. О сукобима с родитељима, предрасудама, вршњачком насиљу, трагању за идентитетом, осећају усамљености и бесмисла Јасминкини јунаци говоре искреним и снажним тоном, који је пун јаких емоција. Кратке језгровите форме, попут унутрашњег монолога, песме, СМС поруке или писма, сведоче о болном лутању данашњих тинејџера у свету одраслих и додатно наглашавају емотивни набој који ови млади људи носе у себи.

(У ужем избору за Дечју књигу године била су следећа дела: „Све је у реду“, Јасминка Петровић, Креативни центар; „Са унуком“, Гвидо Тартаља, СКЗ; „Бабицино унуче“, Јелена Росић, Архипелаг; „Облутак радости“, Милан Мрдаљ, Прометеј; „Заборављени град“, Миомир Милинковић, Пчелица)

СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ ЗА ИЗДАВАЧА

СРПСКА КЊИЖЕВНА ЗАДРУГА

(Српска књижевна задруга основана је 1892. године као друштво које својим радом, а нарочито издавањем одабраних дела из области културе и стваралаштва доприноси ширењу опште просвећености и културе народа. СКЗ је први модерни издавач код Срба и установа културе од изузетног националног значаја. Ове године Задруга обележава 125 година од оснивања. Њена најстарија и најважнија едиција „Коло“ до сада има 734 наслова и представља понос књижевности – српске и светске, класичне и савремене. Ове године је објављено 109. редовно коло.

СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАЊЕ ЗА КЊИГУ

216 КЊИГА МИЛОШЕ ЈЕВТИЋА „ОДГОВОРИ“, издавач Београдска књига

(Дугогодишњи уредник Радио Београда Милош Јевтић је већ деценијама посвећен креативним разговорима са врхунским ствараоцима у српској култури и науци. Плод његових напора је едиција која је без премца у нашем издаваштву. У колекцији „Одговори“ Милоша Јевтића до сада је објављено 216 књига. Један део тих књига чине разговори са личностима сродних занимања: историчарима, историчарима уметности, писцима,лекарима, музичким уметницима, етнолозима, библиотекарима, итд., док су другим појединачно представљени портрети најзначајнијих стваралаца. Иако је више издавача учествовало у реализацији овог Јевтићевог личног, а зацело друштвено изузетно корисног пројекта, далеко највећи допринос на том плану, бар ако је реч о броју објављених књига дао је издавач Београдска књига, те га укључујемо у добитника признања.)

ЕДИЦИЈА „МОНОГРАФИЈЕ“ У 30 КЊИГА, Универзитет у Београду – Учитељски факултет

(У престижној едицији Монографије, Учитељски факултет из Београда представио се довршеним комплетом од 30 књига који представља издавачки подухват у домену универзитетске, односно .научно-стручне литературе. Избором тема, научном артикулацијом постављених проблема, ова едиција је вредан допринос просветно-педагошкој мисли и стваралаштву. Она је резултат вишегодишњег плодног истраживачког рада ове високошколске установе)

ЕДИЦИЈА „ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ФИЛОЗОФСКИХ НАУКА“ Николе Кајтеза, издавач Завод за културу Војводине

(Комплет енциклопедија филозофских наука у издању Завода за културу Војводине аутора Николе Кајтеза, обухвата пет књига које чине: Филозофија сазнања, Филозофија природе, Филозофија друштва, Филозофија културе и Филозофија духа. У њима је аутор изложио проблеме који су непрекидно у фокусу интересовања филозофско-научних истраживања. као таква, ова едиција предстаља подстицај и инспирацију за даља истраживања и продубљивања теоријске мисли у оквиру филозофије.)

Жири Жири 62. Међународног београдског сајма књига чинили су: проф. др Драган Симеуновић, председник, проф. Слободан Кањевац, Драгана Ковачевић, проф.др. Тиодор Росић, Желидраг Никчевић.