Прес конференција организована поводом сајма аутомобила ДДОР БГ КАР ШОУ 08 и 16. Сајма мотоцикала, квадова, скутера и опреме МОТОПЕШН“, који се на Београдском сајму одржавају од 21. до 27. марта 2024. Године, била је добар увод у предстојећу грандиозну манифестацију.

Зоран Лупшић, координатор пројекта, указао је на историјат ове јединствене манифестације, најрепрезентативније регионалне смотре аутомобилске и мото индустрије у целини у овом делу Европе.

Подсетио је да је Први међународни салон аутомобила, одржан марта 1938. године, био прва самостална, специјализована сајамска манифестација тек рођеног Београдског сајма, који је тако и тада постао један од девет званично регистрованих салона аутомобила у Европи, па самим тим и једна од метропола светске аутомобилске индустрије.

Актуелни сајам аутомобила БГ КАР ШОУ је као бијенална изложбено-продајна манифестација први пут организован 2006. године, након што је, у склопу прераспоређивања све већег броја сајмова под окриљем ОИЦА, до тада традиционални Међународни салон аутомобила прешао на бијенални ритам. BG KAR ŠOU је више него успешно заменио Салон, у годинама кад „мирује“, и по богатству садржаја и по интересовању излагача и посетилаца.

Лупшић је рекао и да је број излагача, представљених брендова и премијера, поготово у мото сектору, веома пријатно изненађење. Тако се на сајму аутомобила представља 230 излагача, са више од 30 аутомобилских брендова и 38 премијера, а на Мотопешну око 50 излагача, са више од 30 брендова и невероватних 60 премијера, и поред одустајања неких излагача због проблема у допремању експоната.

Распоред по халама, рекао је он, задржао је дизајн и распоред експоната прошлогодишњег, па ће у хали 1 бити Мазда, Нисан, МГ, Шкода, Субару, Исузу, Тојота, Хонда, Опел, Пежо, Сузуки, Фијат, Абарт, Џип, Алфа Ромео, Ситроен, Чери, Форд, Хјундаи, Дачиа, Рено, Киа, Волво, Гили, Линк&Цо., у хали 3 наступа премијум класа Мерцедес, Мајбах, Бе Ем Ве и Мини, у хали 3А ће, поред лаких привредних возила и излагача ЛЦВ програма, посебну пажњу привући кинески електрични аутомобили различитих намена. Хала 4 је намењена за мотоцикле, АТВ возила и скутера, а пратећа аутомобилска опрема биће у халама 2 и 1А.

Александра Ђурђевић, председница Српске асоцијације увозника возила и делова, указала је на актуелне трендове на тржишту аутомобила и мотоцикала, потцртавајући проблем старосне структуре домаћег возног парка и односа половних и нових аутомобила на тржиштима код нас и у региону. Иако не у довољној мери, релативан раст продаје нових и електричних аутомобила, укључујући и оне луксузне, наговештава боља времена.

Похвалила је позитивне мере и иницијативе Владе Србије и надлежних министарстава у смеру подмлађивања возног парка, побољшавања инфраструктуре потребне за функционисање електричних аутомобила, пре свега ширењем система пуњача, зелених таблица, бесплатног паркирања за електрична возила, укидања путарина…

Међу позитивне знакове убројала је најављене мере за забрану увоза возила са еуро 3 и 4 моторима, мере у вези са рециклажом…

Као стагнацију у подршци електричним возилима и хибридима, оценила је укидање субвенције за хибридна и плугин хибридна возила, која су, у нашим условима, по њеном мишљењу, логичан прелаз са класичних мотора на електричне.

Александар Бебић, директор продаје ДДОР Осигурања Нови Сад, рекао је да му је Изузетно је задовољство што ће посетиоци овогодишњег Сајма аутомобила, по угледу на светске метрополе, Женеву, Париз, Њујорк, Франкфурт, бити у прилици да доживе једно сјајно искуство (од најузбудљивијих искустава) које се огледа у технолошким иновацијама и достигнућима револуционарном дизајну возила које ће представити водећи светски брендови у аутомобилској индустрији .

Захвалио се организаторима Сајма јер ће упркос изазовној години успети да организују врхунски догађај који ће свакако остати упамћен као велики тренутак за нашу земљу, аутомобилску индустрију и привреду као и за све релевантне актере, укључујући и ДДОР који даје свесрдну подршку Сајму као генерални спонзор већ читаву деценију.

„Као део снажне Унипол групе, једног од лидера на европском финансијском тржишту, са великим учешћем пословања у моторном бизнису, са поносом преносимо искуство у осигурању са европских тржишта комбиновано са нашим дугогодишњом изузетном преданошћу у пружању врхунских услуга осигурања возила. Ово све чини ДДОР годинама у назад поузданим партнером како за возаче тако и за аутомобилску индустрију у целини“, рекао је он.

„Ако говоримо о презентацији ДДОР-а на Сајму, посетиоци ће имати прилику да добију посебне понуде када је реч о осигурању њихових четвороточкаша, да се такмиче у квизу знања, такође, на симулатору вожње бицикла могу да се опробају у виртуелној вожњи прелепим пејзажима италијанских Доломита и европских градова. Посетиоце нашег штанда чекају како дневне награде тако и главна награда“.

ДДОР ће и ове године као и претходних година издвојити значајна средстава за обуку младих возача на НАВАК академији. Матуранти ће кроз сарадњу са НАВАК академијом бити у прилици да се пријаве и бесплатно стекну право на тренинг сигурне вожње.

„Сајам аутомобила, вожња, точкови, уверени смо да се вожња кроз живот Окреће на добро, а ДДОР је ту да окреће на добро“, завршио је Бебић.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Хале 1, 1А, 2, 3, 3А и 4

Радно време сајмова ДДОР БГ КАР ШОУ 08 и „МОТОПЕШН“

  • од 21. до 26. марта 10 до 20 часова
  • 27. марта 10 – 19 часова.

Цена појединачне улазнице је 500 динара, групне 400, за организоване посете студената и ђака 300 динара. Цена породичне карте је 1.000 динара.

Цена паркинга за аутомобиле у кругу Сајма је 150 дин/ч.