Међународни сајам енергетике и Међународни сајам заштите животне средине и природних ресурса EcoFair, сајамски тандем који већ дуже од деценије и по представља врхунац репрезентативности у овим областима, ове године ће за посетиоце отворити капије од 4. до 6. октобра, у Хали 1 Београдског сајма. Ове изразито комплементарне сајамске манифестације, свака на свој начин, доприносе не само удобнијем и здравијем него и уопште могућем животу. Ове године прикључиће им се и 1. Међународни сајам комуналних технологија – CTF.

Манифестације се одржавају у условима изузетно компликованих, турбулентних и непредвидивих енергетских ситуација на глобалном плану. У готово свим секторима – производњи и дистрибуцији гаса, нафте, угља, електричне енергије, глобални поремећаји рефлектују се и на регионални ниво. Све то нужно и у пракси отвара нове еколошке фронтове.

Овогодишњи, 17. Сајам енергетике, респектабилна је сајамска манифестација са УФИ лиценцом, највећи годишњи регионални скуп компанија, институција и професионалаца у секторима електричне енергије, угља, нафте и гаса, обновљивих извора енергије, енергетске ефикасности и рударства.

Окосницу овог регионалног предводника у повезивању свих сегмената и фактора енергетског сектора чине производња и експлоатација, обогаћивање, дистрибуција, транспорт, складиштење или непосредно коришћење и постојећих и потенцијалних природних ресурса и извора енергије, али и научно-истраживачки рад, паметне технологије, уштеда енергије, енергетска ефикасност, образовна подршка и све друге области које су део енергетског темеља и покретач целокупног привредног и јавног живота земље и региона.

Ова манифестација посебно акцентује обновљиве изворе енергије, унапређење енергетске ефикасности, инвестиције у енергетици. У међународном енергетском контексту наглашен је пословни и тржишни карактер сајма. То је прилика да се представе и повежу инвеститори, произвођачи опреме, ресорна администрација, финансијске институције, локална самоуправа и сви други релевантни па и они најбитнији чиниоци.

18. Сајам екологије Ecofair окупља различите чиниоце из система заштите животне средине – институције, произвођаче опреме, дистрибутере, рециклере, оператере, депоније, локалне самоуправе, комунална предузећа, генераторе отпада, стручну јавност. Посвећен је системима и механизмима заштите животне средине са посебним акцентом на „циркуларној“ и „зеленој“ економији“, индустрији рециклаже, управљању отпадом, комуналним технологијама, заштити природе и заштити природних ресурса од загађења.

Акценат ове манифестације је на финансирању и управљању пројектима у сектору заштите природне средине, инвестиционим пројектима и управљању отпадом, пречишћавању и управљању отпадним водама, индустријској безбедности те домаћем законодавству у вези са овом проблематиком. Суштина комплетне агенде ове сајамске манифестације је ултимативно захтевање и промоција еколошки прихватљивог понашања као начина живота.

Упоредо са овим двема манифестацијама, на истом месту, у Хали 1, и у исто време, од 4. до 6. октобра, посетиоцима ће на располагању бити и прво издање Међународног сајма комуналних технологија – CTF (Communal Technologies Fair), јединственог догађаја овог типа на простору југоисточне Европе. Сајам има пословно-едукативни карактер а циљ му је да повеже кључне актере у комуналним делатностима, произвођаче, купце, инжењерски кадар.

Радно време сајмова енергетике и екологије је од 10 до 17 часова.

Појединачна улазница кошта 400 динара, групна 250 динара, а паркинг у сајамском кругу плаћа се 150 динара по сату.