Најуспешнији излагачи Сајма књига награђени су и ове године у неколико категорија. Додељене су традиционалне награде за издавача године, издавачки подухват године, дечју књигу, најбољег издавача из дијаспоре, допринос у области науке, као и специјална признања за издавача, књигу или стрип у 2016. години. О добитницима наградама на овогодишњем, 61. Међународном београдском сајму књига одлучивао је жири који су чинили: проф. др Драган Симеуновић, председник, мр Милица Лилић, проф. Слободан Кањевац, Драгана Ковачевић и Слободан Зубановић.

I Награду за издавача године деле издавачке куће Клио и Лагуна.

Клио већ годинама спада у ред наших најплоднијих издавача и по издавачком дијапазону и по објављеним садржајима најквалитетнијих издавача. Иако ни њега у протеклим годинама нису мимоишле издавачке болести он је ове године несумњиво једна од оних издавачких кућа које заслужује епитет издавача године. Клио је направио значајан искорак у смеру још динамичније и селективније издавачке продукције, још више тежећи него раније актуелним садржајима из домена књижевности, науке и уметности. О томе нам сведоче следеће едиције: Грал, Клепсидра, Полис, Имаго, Арс и друге.

Лагуна годинама заузима водеће место међу издавачима по броју издања и броју аутора овенчаних најзначајнијим књижевним наградама (Нобел, Букер, НИН). Овај издавач у подједнакој мери промовише домаће и стране прозне писце као и популарне књиге којима привлачи интересовање широке читалачке публике. Посебну пажњу поклања литератури за децу и младе. Својом издавачком активношћу, Лагуна заједно са неколико других издавача донекле успева да попуни празнину у нашем издаваштву после нестанка државних издавачких гиганата који су својим опусом обележили историју издаваштва у Србији у другој половини XX века.

II Награда за издавачки подухват године 2016. равноправно припадне књигама:

  • “Путописи” Григорија Божовића у издању Завода за уџбенике из Београда
  • “Србија, градови, општине, насеља”, проф.др. Стеван М. Станковић, Службени гласник и Православна реч

Путописи Григорија Божовића у издању Завода за уџбенике из Београда

Врсни и неправедно запостављени приповедач великог формата Григорије Божовић, који је словио између два светска рата за једног од наших најугледнијих књижевника, уз то и професор, дописник Политике” и вођа српског покрета на југу Србије и у Македонији, што га је и одвело у политику која ће га прерано коштати главе у вихорима Другог светског рата, створио је велики број значајних дела чијег се издавања прихватио Завод за уџбенике у форми његових сабраних списа, од којих су ове године објављене његове приповетке и путописи. Жири се одлучио да награди обимну књигу Путописа као драгоцених филигранских записа о просторима које поред Срба у пишчево време настањују и други народи тадашње Југославије. Додатни квалитет је чињеница да је путописна литература као жанр постала скоро раритетна.

Књига др Стевана М. Станковића, “Србија, градови, општине, насеља” представља производ вишегодишњег истраживања. У њој су на пластичан начин представљени сви градови, општине и насеља у Србији, који попут људи имају своје лице и своју судбину. Реч је о савременом опису данашње Србије у којој живи 7.258.753 становника у 6.158 насеља, од којих је према статистици 27 градова, 25 градских општина, 147 општина и 195 градских насеља. Књига представља синтезу сазнања прошлости као и садашњости станишта људи Србије и изванредно је графички и ликовно опремљена на 920 страна у пуном колору.

III Награда за дечју књигу године припала је књигама:

  • „Најлепше песме за децу“, Ненад Симоновић, Танеси
  • „Лола – пас детектив“, Уна Бабић, Интерпрес

Најлепше песме за децу, антологија савремене поезије за децу приређивача Ненада Симоновића, коју су илустровали Весна Ј. Кнежевић и Младен Анђелковић, обухвата све оно што спада у домен дечјег интересовања. На 256 страница стало је све оно што представља највреднији садржај поезије за децу – од Змаја, преко Душка Радовића, Љубивоја Ршумовића, до млађих песника. Подељена у неколико целина, књига је ризница мотива из света детињства коју прате врло маштовите илустрације живих боја. Намењена је најмлађима, али и свима онима који брину о деци од првих корака до адолесценције.

Уна Бабић је ученица четвртог разреда основне школе “Лаза Костић” на Новом Београду, која је написала књигу „Лола – пас детектив. Причу употпуњују необично успеле илустрације мале ауторке. Књига је предложена као подстицај дечјег, јер је оно у свету много присутније.

IV Награда за најбољег издавача из дијаспоре у 2016. је припала:

  • Суиздавачима ЈУ Народна универзитетска библиотека Републике Српске и ЈУ Службени гласник Републике Српске, а поводом издавања књиге Петра Кочића – С планине и испод планине и друга проза
  • Књижевној задрузи српског народног вијећа из Подгорице: Апотеоза српским гуслама, Дејана Томића

Јубиларно издање Кочићевих приповедачких и приповедачко-лирских текстова, издатих од стране ЈУ Народне универзитетске библиотеке Републике Српске и ЈУ Службеног гласника Републике Српске, под насловом „С планине и испод планине и друга проза“ а поводом стогодишњице смрти Петра Кочића, обухата како његове приповетке из збирки  „С планине и испод планине и друга проза“ (1-3), тако и оне које су остале изван тих збирки. Засебну целину чине „Јауци са Змијања“, где се налази и нова редакција приповетке „Мећава“.

Књижевна задруга српског народног вијећа Подгорица: Апотеоза   српским гуслама, Дејан Томић. Приређивач је из бројних извора, до којих није увек лако доћи, скупио готово све што је у различитим приликама и поводима, речено о гуслама. Овога пута ради се, углавном, о прозним текстовима, јер је 2012. године исти приређивач објавио књигу „Гусле у стиховима српских песника“. Монографија „Апотеоза српским гуслама“ приређена је као алманах – зборник радова разних аутора.

V Награда – Посебно признање за допринос у области науке припала је следећим делима:

Хришћанство и Ислам, Арс Либри, Београд, Владета Јеротић

Наш велики познавалац и проносилац просвећеног хришћанства у јужнословенском духовном простору, Владета Јеротић, у својој најновијој књизи латио се више него изазовног задатка да истражи и ислам. Дубина његове мисли и позната толерантност према другим религијама, обезбедили су ову веома значајну књигу која помаже  бољем разумевању ислама, поимању нужности, преплитања и дистанци између аврамовских религија.

Михајло Пупин – највећи хришћанин међу научницима, Фондација Младен Селак  и  “Препород”, Београд, група аутора

Књига представља Михајла Пупина у његовој верској димензији, о којој се иначе мало зна и говори. Базирана је на сећањима епископа Николаја Велимировића, проф. Павла Миљанића и Младена Селака, као и на самим Пупиновим записима. Духовне вредности Михајла Пупина осликао је Милан Божић.

Херменеутика као политика, Академска књига, Нови Сад, Стенли Розен

Ова књига на примерен начин представља и освежава критику пост-модернизма, па је тако и добар увод у философски свет Стенлија Розена. Има истакнуто место у тумачењу архитектуре, књижевности и визуелне уметности, о чему су философи представили  бирократије својих влада када је проглашен „крај модерне“.  Књига једна је од врло ретких, истински речитих филосифских одговора, а разматра најдубље проблеме од трајног значаја, тако да је стекла место у херменеутичкој теорији и методи.

VI Специјално признање за издавача, књигу или стрип у 2016. години добили су:

“Венац од трња за Данила Киша”, Службени гласник, Миливоје Павловић Врло обимна књига објављену поводом осамдесете годишњице рођења и четврт века од смрти Данила Киша. Чине је одабрани разговори, изјаве, фрагменти из пишчевог животописа, тумачења из пера Кишових пријатеља и зналаца савремене књижевности. Књига се може посматрати као једна врста пишчевог портрета – хрестоматије и антологије коју чине савремена критичка тумачења његовог дела. Садржи и подробно тумачење пишчевог живота, као и зналачке увиде у Кишову имплицитну и експлицитну поетику. Иако је писац из живота отишао превремено и незадовољан сопственим учинком, време је показало, а ова књига то потврђује, да је Данило Киш вишеструко обогатио српску књижевност и да је његово дело непресушни извор за нова тумачења.

Тротомном издању под насловом “Византијско наслеђе и српска уметност 1- 3”, издавачи: Српски комитет за византологију, ЈП Службени гласник, Византолошки институт САНУ, групе аутора

Ова тротомна књига великог формата представља веома успешан покушај да се на аналитички и синтетски начин свеобухватно прикаже утицај византијског прототипа на српску културу не само средњег века, већ и познијих времена, као и степен његовог креативног прилагођавања потребама српске средине. У њој се јасно одсликавају резултати, прожимања византијског и српског духовног, културног па и политичког миљеа, уз назнаку утицаја запада на обе ове културе.

Народна библиотека Стефан Првовенчани, Краљево, за едицију “Повеља”

Народна библиотека “Стефан Првовенчани” из Краљева више година је један од најугледнијих издавача песничких књига чије истрајавање на непрекидном објављивању песничких творевина, данас, у времену ненаклоњеном поезији и песништву, постаје још драгоценије и видније. Ове године у едицији “Повеља” библиотека “Поезија, данас” у којој је током претходних година објављено 130 песничких остварења, представљен је рекордан број издања. Њој се придружују библиотека “После Вавилона” за преведену књижевност, библиотека есејистичких књига “Посед поетике”, зборник о добитнику значајне песничке награде Жичка христовуља, књига у библиотеци “Поезија настаје”, као и књига у библиотеци “Посебна издања” – Стефан Првовенчани “Песнички одломци” у избору Васка Попе коју је приредио Ђорђе Трифуновић.