ГРАФИМА, међународни сајам графичке, папирне и креативне индустрије, биће одржан на Београдском сајму од 9. до 11. октобра 2023. године. У истом термину, и у истој Хали 4, биће одржани и Међународни сајам информатичко-биротехничке опреме БИРО-ЕКСПО и Сајам амбалаже и паковања ПАК-АМ.

Под већ традиционалним слоганом Више боје“, и 43. издање Графиме, најстарије и највеће регионалне сајамске манифестације намењене промоцији технолошких достигнућа у графичкој индустрији, издаваштву, штампаним медијима, дизајну и рекламној индустрији, у производњи, доради и преради папира и бројним другим сегментима ових привредних грана, треба да током три дана интегрише машинску индустрију, информационо-комуникационе технологије, креативно-уметничке графичке жанрове и вештине, наменски ИЦ и дизајнерски хардвер и софтвер у професионални, едукативни и визуелни сајамски изазов високог међународног формата.

Посетиоцима ће се уобичајено представити више од 70 излагача различитих профила из десетак земаља, а понудиће богат избор машина, уређаја и опреме за графичку индустрију, резервних делова и компоненти, половних графичких машина, контролних и мерних уређаја и опреме, машина и опреме за рециклажу отпадних материјала, сировина и репроматеријала, али и финалних производа графичке индустрије, креативне и папирне индустрије.

Разнолика понуда графичких машина и уређаја, који подржавају широк спектар штампе, дизајна и креативних потреба, укључује дигиталне штампаче, међу којима и великоформатне (дизајниране за штампање на великим форматима папира, фолија, банера, плаката и других великих медија, уз напредне технологије као што су солвентни, латекс или УВ-ЛЕД инкџет штампачи); офсет штампаче; машине за сито штампу; машине за дораду (фолијаторице, савијачице, штанц-машине, ламинатори…); дигиталне резне системе и перфораторе (укључујући о оне који комбинују ласерско или плотер сечење са софистицираним софтвером за дизајн и аутоматско управљање); штампаче за етикете; дигиталне штампаче за текстил; 3Д штампаче; машине за пластификацију; машине за савијање и хефтање итд.

За Графиму је један од кључних циљева и представљање актуелних трендова у глобалној графичкој индустрији домаћем и регионалном тржишту и привреди, јер управо они обликују индустрију и одражавају промене у потребама и преференцијама корисника, али и обратно. Међу њима предњаче: дигитална трансформација (дигитална технологија и аутоматизација и у графичкој индустрији омогућавају брже, ефикасније и прецизније извршавање посла, уз мање отпада, смањују људску интервенцију могућност грешака, уз интеграцију дигиталних канала комуникације са клијентима); персонализација и прилагођени дизајн (брендови све више теже да створе уникатне, прилагођене производе и материјале који одражавају индивидуалност купаца); интерактивност и интегрисани медији; све популарнији минималистички дизајн и једноставност; Augmented Reality (AR) и проширена реалност (интеграција АР технологије у штампане материјале омогућава интерактивне доживљаје и повећава ангажман корисника); повезаност и Internet of Things (ИоТ): повезани уређаји и IoT технологија пружају нове могућности у праћењу и оптимизацији производног процеса, инвентара и дистрибуције; графички дизајн за друштвене мреже; мултиканални приступ (графичка индустрија се прилагођава потребама мултиканалне присутности, компаније и брендови користе различите канале комуникације, укључујући штампане медије, дигиталне платформе, друштвене мреже и мобилне апликације…); креативност и уметност остају битни фактори у графичкој индустрији, дизајнери и уметници стално истражују нове начине изражавања и експериментишу са различитим техникама, материјалима и стиловима, ручно израђени дизајн и уметничке технике добијају све већу вредност и постају део различитих графичких пројеката); одрживост и еколошка одговорност (уз употребу рециклираних материјала, еколошки прихватљивих боја и хемикалија, смањење отпада и енергетску ефикасност) итд.

С обзиром на то да поменути и други трендови обликују данашњу глобалну графичку индустрију и представљају подручја у којима се бележе значајне промене и иновације, мисија Графиме је да на очигледан начин представи иновативне идеје, уметничке концепте и решења која ће помоћи да се креативност искаже на потпуно нови начин. Због тога се о Графими, за све који се баве штампањем, графичким дизајном, уметношћу и свим аспектима креативне индустрије, говори као о незаобилазном догађају, без обзира да ли се ради о професионалцу, студенту или љубитељу уметности.

Акценат стручног и пратећег програма, који подразумева радионице, предавања и панел-дискусије, и даље је на технологији штампе, графичком дизајну и рекламном материјалу. То је прилика за упознавање са врхунским стручњацима из индустрије, размену идеја и стицање нових знања, повезивање са истомишљеницима, успостављање корисних контаката и отварање врата новим пословним могућностима.

Најквалитетније графичке производе у различитим категоријама, односно робним групама, чекају симболичне награде – Златни, Сребрни и Бронзани печат.

Домаћин Графиме 2023. је компанија Cron, CRON-Europe, подружница у потпуном власништву компаније Hangzhou CRON Machineri & Electronics Co. Ltd која је основана 1992. године као високотехнолошко предузеће посвећено истраживању и производњи припремне производње. Током последњих 20 и више година, компанија се етаблирала као водечи произвођач ЦТП-а у свету са огромним портфолиом производа који обухватају читав спектар дигиталне припреме за штампу, укључујући УВ, термичке и ЦТП велике формате. Њихови ЦТП уређаји са напредном технологијом су у срцу иницијативе „Конвенционално дигитално штампање“ (ЦДП), која се фокусира на испоруку штампе од краја до краја, укључујући снабдевање плочама, периферним уређајима, процесорима и пратећим материјалима за штампу.

Међународни сајам информатичко-биротехничке опреме БИРО-ЕКСПО тематски је усмерен на канцеларијско пословање (канцеларијски намештај, биро машине и прибор, канцеларијски материјал, пословна и декоративна галантерија…).

Друго издање Сајма паковања и амбалаже ПАКАМ треба да представи најразличитије сегменте паковања и амбалаже, као и машине и опрему намењену овој индустријској грани. Циљ ове манифестације, која треба да окупи произвођаче амбалаже и паковања од дрвета, стакла, пластике, папира, картона, произвођаче етикета, јесте представљање и промоција нових производа, упознавање са иновацијама и новим трендовима из ових области, успостављање нових контаката и обнављање већ постојећих, едукација кроз пратећи програм.