Овогодишњи сајмови аутомобила и мотоцикала – DDOR BG CAR SHOW 06 и 12. Међународни сајам мотоцикала MOTOPASSION, одржавају се у знаку изузетног јубилеја – 80. годишњице Првог међународног салона аутомобила, одржаног у марту 1938. године. Била је то прва самостална, специјализована сајамска манифестација тек основаног Београдског сајма, који је тако постао један од девет званично регистрованих салона аутомобила у Европи, а самим тим и једна од метропола светске аутомобилске индустрије. Уз овакав историјат и актуелна дешавања која се на Београдском сајму из године у годину презентују љубитељима четвороточкаша и двоточкаша, не чуди слоган који прати ове две атрактивне манифестације – „Главни у граду“.

Зоран Лупшић, координатор манифестације:

– Сајам аутомобила, најстарија специјализована манифестација Београдског сајма, данас обележава значајан јубилеј – 15. марта 1938. године завршен је Први сајам аутомобила, а ми данас отварамо ново поглавље и најављујемо 80. Сајам аутомобила. Невероватан историјски искорак био је одржавање Првог сајма аутомобила, али огроман успех је и одржавање овог јубиларног, осмодеценијског сајма. Ове године имамо рекордан број учесника на рекордном простору, највише премијера и осталих новитета из ауто-мото индустрије. Иако ово званично није међународна манифестација, интересовање за њу расте, све више превазилази оквире домаћег тржишта и почињу да је прате и посетиоци из окружења.

Београдски сајам у сарадњи са Српском асоцијацијом увозника возила и делова и компанијом ДДОР Нови Сад, генералним спонзором ове манифестације, на Сајму представља најновија достигнућа комплетне ауто-мото индустрије, најразноврсније перформансе, дизајнерска и техничко-технолошка иновативна решења у свим секторима. Ипак, програмски акценат је на новим концептима у области алтернативних, хибридних и електро погона, али и безбедносних решења нових модела, који су за потенцијалне купце један од кључних фактора приликом избора новог возила.

Милош Петровић, председник Српске асоцијације увозника возила и делова:

– Србија је једна од ретких земаља која уз помоћ Београдског сајма сваке године организује велелепну аутомобилску смотру, на којој све изгледа као и на светским салонима. На овим комерцијалним приредбама виде се премијере из Женеве, али наша идеја и концепт садржани су у нашем слогану – „Тежња ка нултој емисији“. Поред борбе против загађења и борбе за безбедност у саобраћају, наш циљ је да се уреди тржиште моторних возила. У Женеви је већ ове године 40 одсто изложених аутомобила на електрични погон, и мада код нас није тако – не можемо „мимо света“. Уз помоћ државе морамо уредити мрежу електричних пуњача, морамо се борити за чистији ваздух, али и сви заједно – аутокуће, банке и лизинг компаније, направити пакете за куповину возила.

Од 22. до 28. марта 306 излагача, из двадесетак земаља, представиће 34 аутомобилска бренда са 41 премијером или сасвим новим моделима аутомобила, које је водећа светска продукција лансирала у протеклих годину дана. Произвођачи лаких привредних возила представиће 10 реномираних брендова са 19 новитета. Motopassion ће угостити 73 излагача, који ће представити 36 брендова мотоцикала, АТВ и осталих моторних возила и бицикала, са више од 50 новитета.

Маурицио Вала, директор маркетинга и продаје ДДОР Нови Сад:

– Некада ми је био сан да моја фирма буде генерални спонзор Сајма аутомобила, а сада већ пет година живим тај сан. Знам да је аутомобил за многе људе сан, па их позивам да посете сајам аутомобила и почну да сањају. ДДОР је за сајамске купце припремио посебне понуде, а издвојио бих попуст од 30 одсто за каско осигурање и помоћ на путу. Желим и да са захвалим свима који заједно са нама овај сан претварају у реалност.

„ЖЕНЕВСКИ СИНДРОМ“

Београдски сајам аутомобила има привилегију да се одржава непосредно после елитног Женевског салона аутомобила, што му даје посебну драж али и одговорност у вези са „наслеђивањем“ врхунских ексклузивитета. Због тога, уз најаву великог броја аутомобилских брендова, већ традиционално, највећу пажњу привлаче изненађења у премиум сегменту.

ЛАКА ПРИВРЕДНА ВОЗИЛА И ПРЕМИЈЕРЕ

Домаћој јавности и потенцијалним купцима представиће се и комплетна понуда у сегменту лаких привредних возила свих светских произвођача који послују на домаћем тржишту. У овом сегменту најављено је двадесетак премијера.

ПРАТЕЋА ИНДУСТРИЈА

Свечани сајамски угођај додатно ће подгрејати и пратећа аутомобилска индустрија, која ће се представити богатом понудом резервних делова, деривата нафтне индустрије, ауто-галантерије и козметике, тјунинг опреме и нарочито садржајном изложбом гаражно-сервисне опреме.

ФИНАНСИЈСКА ПОМОЋ И УСЛУГЕ

Подразумева се да су на списку највиђенијих сајамских учесника и финансијске институције и осигуравајућа друштва, струковне организације, клубови, удружења и специјализовани медији, који треба да олакшају или разреше сваку недоумицу купаца. То се посебно односи на банке, лизинг и осигуравајуће компаније, које у сарадњи са продавцима и дистрибутерима припремају повољне сајамске финансијске конструкције, како би купац за исти новац добио што повољније услове кредитирања, повластице у додатној опреми возила, продуженој гаранцији и условима сервисирања.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

Оно што Сајам не успе да каже широком палетом путничких аутомобила и мотоцикала водећих светских произвођача, изложбама пратеће индустрије, делова и опреме, или атрактивним промоцијама светских новитета и ексклузивитета, посетиоцима ће бити понуђено у изузетно садржајном пратећем стручном програму, који обилује информативним, образовно-едукативним и забавним садржајима, такмичарским активностима, тест вожњама и другим (не)очекиваним задовољствима.

ИЗБОРИ

Већ у предсајамском периоду – у суботу, 17. марта одржава се „Прес слалом Србија 2018“. Организатори су Удружење новинара Србије и Београдски сајам, а старт је испред Београдског сајма. У петак, 23. марта биће проглашен „Аутомобил године“ у четири категорије, у организацији Асоцијације аутомобилских новинара Србије, Српске асоцијације увозника возила и делова и Београдског сајма (победници ће бити изложени на штанду ААНС у хали 1). Следи смотра и парада олдтајмера „Меморијал принца Томислава Карађорђевића“ (субота, 24. март) у организацији АМК Дипломат Класик и Олдтајмер клуба „Београд“. За понедељак, 26. март предвиђено је проглашење „Еко аута 2018. у Србији“, али и избор за „Мис Сајма аутомобила и Motopassion-а“. Проглашење “најбољих у ауто индустрији“ је у уторак, 27. марта.

Уочи отварања овогодишњег сајма DDOR BG Car Show, испред хале 3, биће постављена изложба поводом 80 година од првог Међународног сајма аутомобила.

СТРУКА

Из бројних дешавања у оквиру пратећег програма вреди издвојити, на пример, презентацију на тему „Тржиште акумулатора и стартерских и индустријских батерија у Србији“, у организацији компаније ТАБ батерије; округли сто „Недостатак професионалних возача – школовање возачког кадра“, у организацији ПУ Међународни транспорт; велики скуп на тему „Електрична возила, пуњачи и инфраструктура…“, у организацији Катедре за моторна возила Машинског факултета Универзитета у Београду, Српске асоцијације увозника возила и делова, Електротехничког института „Никола Тесла“ из Београда, Привредне коморе Србије и других.

Национална возачка академија НАВАК ће између хала 2 и 3 свакодневно демонстрирати утицај коришћења мобилног телефона током вожње на безбедност у саобраћају и тестирати нове технологије – вожњу на хибридни и електрични погон; на полигону испред хала 7, 8 и 9 биће свакодневно организован Stunt Show (Никола Радојковић из Алексинца демонстрираће акробатску вожњу мотоцикла); на „зеленом полигону“ испред „Motopassion“ хала посетиоце очекују свакодневне тест вожње скутера, бицикала и тротинета на електрични погон; на истом полигону Спортско удружење „Мото клуб Безбедност“ организује тренинг безбедне вожње…

ПОРОДИЧНИ ДАН – 27. март

Посебан сајамски поклон верним посетиоцима је Family Day, 27. марта, када ће бити омогућена породична посета сајмовима аутомобила и мотоцикала по привилегованој цени улазнице за целу породицу.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време сајмова је од 10 до 20 часова. Појединачна улазница кошта 300 динара, групна 200, а групна за ђаке и студенте 150 динара. Цена улазнице за Family Day 27. марта (родитељи са децом до 16 година) је 500 динара. Паркинг се плаћа 100 динара по започетом сату.