На Београдском сајму ће се од 07. до 11. априла одржати Међународни сајам хортикултуре – Beoplantfair.

Ову манифестације обогаћују и допуњују још три изложбе: 25. Изложба лековитог биља и препарата од меда „Дарови природе“, 10. Изложба баштенских и парковских машина и пратеће опреме – Motoplantexpo и 6. Изложба органске производње Organic fest“.

У хали 3 и на отвореном простору посетиоци ће моћи да посете најмириснију и најшаренију манифестацију Београдског сајма.

Сваке године, током пролећа, окупљају се стручни узгајивачи биљака и специјализовани расадници из целе земље, како би представили најквалитетније и најбоље баштенске биљке, како нашег поднебља тако и са неких егзотичних места.

BeoPlantFair је већ годинама заштитни знак пролећног сајамског календара и атрактиван догађај који окупља љубитеље природе, зеленила, цвећа, екологије и природних препарата, пратећи концепт модерних кућа и станова, дизајна ентеријера и екстеријера и пејзажну архитектуру. Сајам хортикултуре управо је место инспирације и идеја за уређење тераса, балкона, башти и озелењавање вртова.

Сајам хортикултуре са пратећим изложбама окупља излагаче – појединце, удружења, земљорадничке задруге, привредне организација, из разних области хортикултуре: воћарства, виноградарства, повртарства, гајења лековитог биља, производње садница и семенског материјала, органског биља, узгајања цвећа и цветног материјала, пчеларства, узгоја и одржавање зелених површина, пејзажне архитектуре, нове опреме и механизације која се користи у цвећарству, украсном парковском и баштенском биљу, и др.

На једном месту окупиће се излагачи из земље и иностранства, који ће представити актуелности и достигнућа у готово свим робним групама из области хортикултуре: садном материјалу, семенској роби, декоративним биљкама, производњи и преради воћа и поврћа, органском биљу, дизајнирању ентеријера, заливним системима, опреми за наводњавање и прибору за заливање, пластеницима, стручној литератури.

Изложба „Дарови природе“ понудиће чајеве и мелеме, лековито и ароматично биље, мед и препарате од меда, гљиве и шумске плодове, фитокозметичке и фитофармаколошке препарате. На сајму ће моћи да се купе саднице воћа, цвећа, четинара и украсног биља, кактуси, сезонско цвеће, зачинско и ароматично биље, као и расади поврћа.

BeoPlantFair је традиционално одлична прилика за све мале произвођаче и домаћинства да изађу изван свог локалних тржишта и успоставе нове контакте, те утемеље будуће сарадње.

Покровитељ манифестације је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

Овогодишњи сајам ће такође укључити разговоре и активности, стручне савете и анимацију за најмлађе. У плану су предавања на тему пејзажне архитектуре, ревијално прављење цветних аранжмана средњошколаца, учешће деце из вртића која ће кроз праксу и едукацију о садњи биљака научити нешто ново, а у најави је и поклањање 650 садница боровница од стране фирме Супериор из Велике Плане. Предавања и панели из области пејзажне архитектуре обухватиће неколико актуелних тема, као што су ефекти најзаступљенијих таксона дрвећа на квалитет ваздуха у условима климатских промена, методе лечења дрвећа ињектовањем – ендотерапија и пејзажна архитектура и квалитет живота.

Све ово, као и још много лепих призора и доживљаја за „очи и душу“ очекује дугогодишње посетиоце Београдског сајма током пет дана манифестације.

Радно време сајма биће од 10 до 19 часова, изузев последњег дана, када ће капије бити отворене до 16 часова, а улаз је бесплатан.