Пет је до дванаест! Куцнуо је час да се највећи, најзначајнији и најрепрезентативнији регионални развојно-технолошки догађај те врсте у овом делу Европе, 63. Међународни сајам технике и техничких достигнућа, представи свом својом садашњом и историјском величином.

Од 21. до 24. маја, у пет хала Београдског сајма, под слоганом „Време је за нове технологије“, своја техничко-технолошка остварења демонстрираће и промовисати више од 600 директних и индиректних излагача, производних или пројектантских компанија, научно-истраживачких и образовних институција, старт-ап пројеката и иновативних појединаца из тридесетак земаља. Око половине укупног броја излагача долази из иностранства.

О интересовању за овај сајамски догађај, међународни интегратор и ослонац привредне сарадње на пољу технике, техничко-технолошких достигнућа и иновација у овој области, говори и предсајамска „борба за простор“, за који је конкурисало чак 30 одсто више страних компанија него домаћих. Приметна је већа заинтересованост фирми из Кине за промоцију опреме и машина на сајму. Руска Федерација на највишем нивоу представља домете и истраживања својих најугледнијих института у области будућих ефикасних технологија. Премијерно наступају излагачи из Финске и неколико увозно-извозних компанија из Египта. Сигурне су и националне изложбе и групни наступи излагача из Чешке, Аустрије, Словачке, Словеније, Турске.

Кључна излагачка тематска област је и овог пута глобални технолошки тренд – промоција Индустрије 4.0 кроз дигиталне технологије, комплетну дигитализацију свих производних процеса и пословно умрежавање. О значају Индустрије 4.0 и аутоматизације процеса говори и чињеница да највише излагача долази из области „Интегре“, сајамског сектора посвећеног нумерички управљаним машинама алаткама (ЦНЦ), обрадним центрима, алатима и системима алата. По овогодишњој заступљености следи групација из области индустријске електронике и мерних уређаја, те термотехника и електроенергетика. Запажено је и повећање интереса за изложбеним простором у области материјала и компоненти за индустрију (полуготови и готови производи), технологија и опреме за припрему и пречишћавање воде, али и система и компоненти за паковање и амбалажу.

Међународни сајам технике и техничких достигнућа

Сами излагачи представиће у својим излагачким програмима више од 100 иновација и новитета, највише секторима 3Д технологија, роботике, ЦНЦ машина, примене ласерских технологија, обраде пластике, аутоматизације производних процеса, мерних инструмената, алата… При томе, око половине пријављених иновација односи се на домаће фирме.

Готово сви најважнији државни и образовни чиниоци у промоцији иновација и научних, техничко-технолошких истраживања – од Министарства, науке, технологије и технолошког развоја, преко Фонда за иновациону делатност, Центра за промоцију науке или Научно-технолошког парка, до најзначајнијих образовних и научно-истраживачких института и институција – даће свој печат и у излагачком и у оквиру изузетног стручног пратећег програма Сајма технике.

Радно време 63. Међународног сајма технике и техничких достигнућа биће од 10 до 18 часова. Цена појединачне улазнице је 400 динара, а паркирање у сајамском кругу плаћа се 150 динара по сату.