Регионална смотра прехрамбених производа намењених тржишту, припремљених по традиционалним рецептима, на традиционални начин. Реч је о националним специјалитетима, производима карактеристичним за ужа географска подручја, најчешће ручне израде и од органски гајених сировина.
Манифестација афирмише традиционалне производе као прворазредне тржишне и извозне артикле, који треба да постану и незаобилазни елемент туристичке понуде. Ради се о производима са заштићеним географским пореклом или онима чија се заштита препоручује.
Циљ је утемељење робне марке етно производа, односно брендирање традиционалних производа.
РАДНО ВРЕМЕ
10:00 – 19:00 часова
УЛАЗНИЦЕ
појединачна улазница | 400 РСД |
групна улазница * | 300 РСД |
паркинг (по сату) | 150 РСД |
ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ
Етно двориште, хала 3
Четвртак, 24. новембар 2022.
10:30
КУД „СОКО“ Инђија
Александар Карић, рецитатор, уз пратњу Биљане Пауновић на фрули
КУД „СОКО“ Инђија
Здравичар Драгиша Симић
13:00-15:00
ЗНАЧАЈ И ПРЕДНОСТИ СТАРИХ СОРТИ ЗА ПРОИЗВОДЊУ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА
Др Ивана Петровић Радовић – Еколошко удружење „Оквир живота“, Мионица и проф. др Слађана Голубовић и сарадници, Топличка академија струковних студија, Прокупље ОРГАНСКА ХРАНА И ПИЋА Ана Доловац, Центар за размену знања – Београд и „Доловац органик и традиција“ – Футог
15:00
КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКА ДРУШТВА
KУД „Радост“ – Вождовац
KУД „Koлан“ – Koтеж
KУД „ПKБ“ – Падинска скела
КУД „Болеч“ – Болеч
КУД „Стеван Штрбац“ – Врчин
16:00-17:00
Клуб историјског плеса
17:00-18:00
Ћирилица, Здраво Србине био
Петак, 25. новембар 2022.
11:00-12:00
УПИС У РЕГИСТАР ПРОИЗВОЂАЧА ЈАКИХ АЛКОХОЛНИХ ПИЋА И ПРОЦЕДУРА ЗАШТИТЕ ГЕОГРАФСКЕ ОЗНАКЕ ЈАКИХ АЛКОХОЛНИХ ПИЋА
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије
13:00-15:00
КАКО ДА ПОЉОПРИВРЕДА СРБИЈЕ ОСТВАРИ 60 МИЛИЈАРДИ ЕВРА?
Проф. др Витомир Видовић и проф. др Миладин М. Шеварлић, Савез пољопривредних инжењера и техничара Србије
15:00
„Св. Симеон Богопримац“ – хор ученика веронауке
16:00-17:00
НАЂИ ОРИГИНАЛ! (ЗАШТО ЈЕ ТЕШКО ПРОНАЋИ ОРИГИНАЛЕ)
„Савез Оригинал Србија“
17:00-18:00
Презентација ТО Лазаревац
Субота, 26. новембар 2022.
11:00-11:30
MАЛИ ПРОИЗВОЂАЧИ АНИМАЛНИХ ПРОИЗВОДА И ЊИХОВА УЛОГА У ПРОИЗВОДЊИ ХРАНЕ
ДВМ Ненад Будимовић, ПК Србије
12:00-13:00
НАТАЛИТЕТ И РАЗВОЈ СЕЛА. Оживљавање или пропаст српског села?
„ОПСТАНАК“ удружење грађана за борбу против беле куге и обнављање становништва, Борислав Матић, председник удружења, проф. др Драгана Динић социолог, „Српски културни центар ЋИРИЛИЦА“, председник пуковник Милорад Ђошић
13:00-15:00
ЗНАЧАЈ КОНТРОЛЕ БЕЗБЕДНОСТИ ПРОИЗВОДА
Спец. хем. наука Снежана Миковић, руководилац лабораторије „REAL LAB“, Београд
15:00-15:30
KУД „Прело“ – Велико село
17:00-18:00
Амбасада Бразила представља кухињу Бразила
Недеља, 27. новембар 2022.
12:00-13:00
ЋИРИЛИЧКО ПИСМО У ПРОМОЦИЈИ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА
Проф. др Миладин М. Шеварлић – „Друштво српских домаћина“, Хаџи Ненад Јовановић – ђакон СПЦ, Миодраг Којић – Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“, Иван Стратимировић – „Култура ћирилице“
13:00-14:00
Фолклорни ансамбл народних песама и игара „Бане Миленковић” – Ново Село, Врњачка Бања
14:00-14:20
KУД „Бoрчански опанак“ – Борча
15:00
Додела „ДИПЛОМА ЕТНО ХРАНА И ПИЋЕ – РОБНА МАРКА ИЗ СРБИЈЕ“
16:30
КУД Железничар, Лазаревац
ОРГАНИЗАТОР
БЕОГРАДСКИ САЈАМ
Љиљана Шошкић, координатор пројекта
Александра Милосављевић, сарадник на пројекту
Катарина Мартинек, администратор
тел: +381 11 2655-317, 2655-521, 2655-329
e-mail: etnohrana@sajam.rs
СТАТИСТИКА 2019.
број излагача: | 487 |
изложбени простор: | 4.438 м2 |
посетилаца: | 5.066 |