Etno hrana

24 – 27. новембар 2022.

Регионална смотра прехрамбених производа намењених тржишту, припремљених по традиционалним рецептима, на традиционални начин. Реч је о националним специјалитетима, производима карактеристичним за ужа географска подручја, најчешће ручне израде и од органски гајених сировина.

Манифестација афирмише традиционалне производе као прворазредне тржишне и извозне артикле, који треба да постану и незаобилазни елемент туристичке понуде. Ради се о производима са заштићеним географским пореклом или онима чија се заштита препоручује.

Циљ је утемељење робне марке етно производа, односно брендирање традиционалних производа.

РАДНО ВРЕМЕ

10:00 – 19:00 часова

УЛАЗНИЦЕ

појединачна улазница400 РСД
групна улазница *300 РСД
паркинг (по сату)150 РСД

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

Етно двориште, хала 3

Четвртак, 24. новембар 2022.

10:30
КУД „СОКО“ Инђија
Александар Карић, рецитатор, уз пратњу Биљане Пауновић на фрули
КУД „СОКО“ Инђија
Здравичар Драгиша Симић

13:00-15:00
ЗНАЧАЈ И ПРЕДНОСТИ СТАРИХ СОРТИ ЗА ПРОИЗВОДЊУ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА
Др Ивана Петровић Радовић – Еколошко удружење  „Оквир живота“, Мионица и проф. др Слађана Голубовић и сарадници, Топличка академија струковних студија, Прокупље ОРГАНСКА ХРАНА И ПИЋА  Ана Доловац, Центар за размену знања – Београд и „Доловац органик и  традиција“ – Футог

15:00
КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКА ДРУШТВА
KУД „Радост“ – Вождовац
KУД „Koлан“ – Koтеж
KУД „ПKБ“ – Падинска скела
КУД „Болеч“ – Болеч
КУД „Стеван Штрбац“ – Врчин

16:00-17:00
Клуб историјског плеса

17:00-18:00
Ћирилица, Здраво Србине био

Петак, 25. новембар 2022.

11:00-12:00
УПИС У РЕГИСТАР ПРОИЗВОЂАЧА ЈАКИХ АЛКОХОЛНИХ ПИЋА И ПРОЦЕДУРА ЗАШТИТЕ ГЕОГРАФСКЕ ОЗНАКЕ ЈАКИХ АЛКОХОЛНИХ ПИЋА
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије

13:00-15:00
КАКО ДА ПОЉОПРИВРЕДА СРБИЈЕ ОСТВАРИ 60 МИЛИЈАРДИ ЕВРА?
Проф. др Витомир Видовић и проф. др Миладин М. Шеварлић, Савез пољопривредних инжењера и техничара Србије

15:00
„Св. Симеон Богопримац“ – хор ученика веронауке

16:00-17:00
НАЂИ ОРИГИНАЛ! (ЗАШТО ЈЕ ТЕШКО ПРОНАЋИ ОРИГИНАЛЕ)
„Савез Оригинал Србија“

17:00-18:00
Презентација ТО Лазаревац

Субота, 26. новембар 2022.

11:00-11:30
MАЛИ ПРОИЗВОЂАЧИ АНИМАЛНИХ ПРОИЗВОДА И ЊИХОВА УЛОГА У ПРОИЗВОДЊИ ХРАНЕ
ДВМ Ненад Будимовић, ПК Србије

12:00-13:00
НАТАЛИТЕТ И РАЗВОЈ СЕЛА. Оживљавање или пропаст српског села?
„ОПСТАНАК“ удружење грађана за борбу против беле куге и обнављање становништва, Борислав Матић, председник удружења, проф. др  Драгана Динић социолог, „Српски културни центар ЋИРИЛИЦА“, председник пуковник Милорад Ђошић

13:00-15:00
ЗНАЧАЈ КОНТРОЛЕ БЕЗБЕДНОСТИ ПРОИЗВОДА
Спец. хем. наука Снежана Миковић, руководилац лабораторије „REAL LAB“, Београд

15:00-15:30
KУД „Прело“ Велико село

17:00-18:00
Амбасада Бразила представља кухињу Бразила

Недеља, 27. новембар 2022.

12:00-13:00
ЋИРИЛИЧКО ПИСМО У ПРОМОЦИЈИ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА
Проф. др Миладин М. Шеварлић – „Друштво српских домаћина“, Хаџи Ненад Јовановић – ђакон СПЦ, Миодраг Којић – Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“, Иван Стратимировић – „Култура ћирилице“

13:00-14:00
Фолклорни ансамбл народних песама и игара „Бане Миленковић” – Ново Село, Врњачка Бања

14:00-14:20
KУД „Бoрчански опанак“ – Борча

15:00
Додела  „ДИПЛОМА  ЕТНО ХРАНА И ПИЋЕ  – РОБНА МАРКА ИЗ СРБИЈЕ“

16:30
КУД Железничар, Лазаревац

ОРГАНИЗАТОР

БЕОГРАДСКИ САЈАМ

Љиљана Шошкић, координатор пројекта
Александра Милосављевић, сарадник на пројекту
Катарина Мартинек, администратор

тел: +381 11 2655-317, 2655-521, 2655-329

e-mail: etnohrana@sajam.rs

СТАТИСТИКА 2019.

број излагача:487
изложбени простор:4.438 м2
посетилаца:5.066

ГАЛЕРИЈА