У четвртак 27. јануара 2022, на Београдском сајму почиње 3. Међународни сајам воћарства, повртарства и виноградарства „Agro Belgrade“, који се за само три године постојања прикључио најеминентнијим и најпросперитетнијим сајамским манифестацијама ове врсте у региону. „Agro Belgrade“ ће трајати до суботе 29. јануара.

Организатори сајма најавили су чак 500 излагача из Србије и света, пет делегација на високом нивоу и бројне стручни скупове, све то на изложбеном простору већем од 30.000 квм.

На овогодишњем сајму, у хали 2, новост је учешће Албаније, Северне Македоније и Републике Српске са националним штандовима, на којима ће се представити око 50 компанија. Руску Федерацију представљају излагачи из Московског региона, а придружиће им се излагачи и компаније из Италије, Шпаније, Холандије, Швајцарске, Немачке и других земаља. Међу домаћима, истичу се они са територије Београда, Врања, Ваљева, Сремске Митровице, Зрењанина, Кикинде, Пожаревца, Кучева, Владимираца и других локалних самоуправа. Свој штанд имаће и Управа за аграрна плаћања, где ће посетиоци моћи да се информишу о актуелним подстицајима. Хала 2А је резервисана за компаније из области заштите и прихране биља, расадничарске производње и произвођаче семена.

У хали 3 Београдског сајма биће приказана најмодернија техничка достигнућа, где се могу видети водећи светски брендови трактора и прикључне механизације (ИМТ, Феррари, Ландини, Махиндра, Мејси Фергусон…), системи наводњавања, системи противградне заштите, доставна возила, дронови и друга савремена опрема.

Током три дана манифестације биће организоване и стручне конференције и састанци на којима ће бити говора о стандардима у производњи воћа и поврћа, будућности производње бобичастог воћа, транспорту воћа и поврћа у расхладним контејнерима, револвинг фондовима за финансирање, прецизном наводњавању, модернизацији српског винарства, производњи и преради лековитог и ароматичног биља у Србији. Током сајма организују се састанци страних и домаћих купаца са произвођачима воћа и поврћа у свежем, замрзнутом и обрађеном стању.

Agro Belgrade 2022. се организује уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Града Београда – Секретаријата за пољопривреду и USAID-овог Пројекта за конкурентну привреду.

Сајам се организује у складу са тренутним епидемиолошким мерама, а од посетилаца и учесника очекује се строго придржавање прописаних противепидемијских мера у затвореном.

Сајам ће у хали 3, у 11 часова, отворити ресорни министар Бранислав Недимовић.

Цена карте је 300 динара, а радно време до 10 до 17 часова.

Конференцијска агенда сајма „Agro Belgrade“ 2022.