На овогодишњем Сајму туризма Центар за културу Барајево представиће неколико својих знаменитости.

Црква Светог Архангела Михаила у Бељини – саграђена је између 1813. и 1819. године и представља један од најранијих примера црквеног градитељства из времена прве владавине кнеза Милоша Обреновића. Конципирана је као једнобродна грађевина засведена полуобличастим сводом са полукружном апсидом на истоку. Камене површине фасада оживљене су плитком рељефном декорацијом и фрагментима пластике и надгробних споменика, преузетих са старије грађевине.

Црквена ризница у Вранићу – Радивоје Митровић, вранићки парох и протојереј, током свог четрдесетогодишњег службовања, уз велики труд и истраживање, створио је Музеј који сведочи о целокупној култури једног места какво је Вранић. Радећи на овом послу, Радивоје Митровић објединио је своја знања из историје, богословије, археологије, етнологије и музикологије. Црквена ризница садржи велики број експоната из археолошких налазишта са подручја Вранића, старог новца, оружја, икона и црквених књига, етнографског материјала, докумената и фотографија важних личности. Ризница чува и крст Хаџи Рувима, игумана манастира Боговађа, а ту се налази и богата књишко-архивска грађа која обухвата период од 16. до 20. века, као и библиотека која има око 10 хиљада књига.

Црква брвнара у Вранићу – саграђана је 1823. године и посвећена је светим 40 великомученика (Младенци). Крајем 18. и почетком 19. века око цркве су се збивали догађаји везани за Кочину крајину и припремање Првог српског устанка. Грађена је од храстових брвана, а кров је покривен бибер црепом. По начину обраде посебно се истичу западна врата, резбарена и бојена. У покретном уметничком фонду налази се око 50 предмета – иконе непознатих зографа, предмети уметничког занатства и старе књиге.

Језеро Дубоки поток – други назив му је Барајевско језеро. Направљено је изградњом бране 1991. године, а од Београда је удаљено око 30 километара. Дугачко је 800, а просечно широко око 100 метара. Водом га снабдева седам бистрих и чистих потока. Изнад овог језера налазе се још два мања језера, која служе као филтер.

Налази се у подручју са незагађаном животном средином. Занимљиво је бициклистима који возе на дуже стазе, а на насипу је направљена и бетонска стаза за шетаче. Оивичено је густим шумским појасом, који је испресецан бројним мањим изворима и потоцима. Риболовци пецају шарана, смуђ, штуке, белу рибу и понеког сома. Са супротне стране налази се шљунковита плажа, на којој у летњим месецима расхлађање тражи велики број купача.