Покровитељ 48. Сајма образовања и наставних средстава – Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије – оплеменио је сајамски програм изузетно богатом, петодневном властитом агендом.

Тако је већ првог дана, на дан отварања сајма, поклоњена пажња предшколским установама „Савски венац“, „11. април“ и „Дечји дани“, на чијим су примерима приказане активности сарадње са родитељима, сврсисходно коришћења компјутера у васпитно-образовном раду, те стручно усавршавање. Уследила је презентација „Приказ нових техника рада“, а онда и оно на шта је Министарство бацило акценат у свом сајамском наступу – информационо-комуникације технологије (ИКТ), овог пута у склопу трибине „ИКТ у предшколском васпитању и образовању“.

Већ у четвртак, 26. октобра, задатак да буду едукативни добили су Политехника – Школа за нове технологије (са темом „Модуларне роботске конфигурације у настави и ваннаставним активностима“ /Лего, Абилиx, Ардуино/), од 10 до 11:30, потом Математичка гимназија (квиз радионица „Весела математика“), од 11:45 до 15.45, па Електротехничка школа „Земун“ (Дигитална учионица – симулација часа), од 16.00 до 17.30, и на крају Прва крагујевачка гимназија („Примењена физика, математика и информатика“), од 17.45 до 19.15.

У петак, 27. октобра, својим умећем и поукама представиће се ОШ „Бранислав Нушић“ (са радионицом „Роботи у основној школи И“), од 10 до 12, те ОШ „Браћа Барух“ и ОШ „Филип Филиповић“ (радионица „Роботи у основној школи ИИ“, од 2:30 до 14:30.

У наставку програма, од 15 до 17 следи трибина под називом „Партнерством до унапређивања наставе информатике“, а од 17 до 19 ОШ „Михаило Петровић Алас“, ОШ „Свети Сава“, ОШ „22. октобар“ и Фармацеутско-физотарапеутска школа презентоваће примере добре праксе, питати и одговарати о заштити од насиља у школама, приредиће ликовни кутак „Како изгледа моја школа без насиља“, упутити мотивационе поруке „Речима против насиља“, те обезбедити кутију за предлоге „Како до безбедних школа“ и, на крају, саветодавни кутак.

Од 19 до 20 следи предавање о „Безбедности ученика у основној школи“.

Што се тиче агенде Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ни субота 28. октобра није нерадни дан. Напротив. Радни дан почиње ОШ „Бранко Пешић“, већ од 10:30 до 11:30 промишљањем „Култура, толеранција, различитост“, делом приредбе „Мир у свету“, изложбом ликовних радова, паноом интеркултуралности кроз песму и презентацијом рада школе.

Од 11:30 до 12 следи презентација „Универзални дизајн“ (Драгане Малиџан и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва), а од 12:15 до 13.45 Хенди Центар „Колосеум“ има презентацију која укључује тему „Значај медија у инклузивном образовању“ (Дарко Ивић, директор Босифеста), пројекцију белгијског филм „И ти имаш хендикеп“ (Идриса Габела), пројекцију филма „Живот спортисте у инвалидским колицима“ и разговор са параолимпијацем Драженком Митровићем, промоцију књиге „Кикицин поглед на свет“ (ученице ОШ „Војвода Степа“) те пројекцију шпанског цртаног филма „Ужад“ Педра Гарсије. Одмах у наставку, од 13.45 до 14.45, ШОСО „Милан Петровић“из Новог Сада организује пројекцију кратког документарног филма „Када бих могла да бирам“ и презентацију школске дидактичке радионице и асистивне технологије те презентацију система школе.

И то није све, јер од 15.15 до 16 Хенди Центар „Колосеум“ и Зуботехничка школа Београд организују пројекцију филма „Нисмо сами“, уз разговор са професорима и ученицима школе, потом, од 16 до 16.30 тему „Политике и праксе инклузивног образовања у Србији“, затим, од 16.45 до 17.00, презентацију Каталога асистивне технологије те, од 17 до 17.30, пројекцију руског филма „Пут ка сунцу“ Екатарине Дорофејеве.

Радни дан у суботу завршава трибином „Електронски сервиси и ИКТ подршка у школама“, од 17.30 до 19.30.

Ако је радна била субота, нема разлога да не буде и недеља. Тако ће 29. октобра, од 10 до 11.45 Пољопривредна школа са домом ученика ПК Београд имати презентацију „“Употреба ИКТ у настави“, а од 12 до 15 заинтересовани се могу надати трибини „Шта доноси Закон о дуалном образовању“ (учествују Габријела Грујић Гарић из Министарства, ученици Ваздухопловне академије, Трговачке школе, Пољопривредне школе са домом ученика ПКБ, Драгомиро Петронијевић, председник Савета за запошљавање Града Београда…).

Од 15 до 17 Техноарт – Школа за машинство и уметничке занате из Београда бави се „Технологијом и уметношћу у средњој школи“, а за сам крај, од 17.15 до 19, Школа за дизајн објашњава „ИКТ и визуелну уметност и дизајн“.