Такмичење за „најбољу технолошку иновацију“ организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у сарадњи са Технолошко-металуршким факултетом из Београда, Факултетом техничких наука из Новог Сада, Привредном комором Србије, РТС-ом и РТВ-ом.

У конкуренцији за најбољу технолошку иновацију 2017. било је 75 тимова са пројектима из свих области. Такмичење је стартовало априла 2017, а после више рунди елиминација окончано је крајем децембра победом тима CARP SYSTEM из Зрењанина.

Свих шест финалних пројеката са овог престижног такмичења биће представљено на Мађународном сајму технике и техничких достигнућа, на штанду 3006 у хали 3 Београдског сајма, а ми их представљамо у тексту који следи.

ДОТ СПОД – ИНОВАТИВНА РАКЕТА ЗА ПРИХРАНУ РИБЕ

Ракета ДОТ Спод, победник такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији за 2017. годину, служи за транспорт хране на одређену локацију на води. Ракета се забацује помоћу риболовачког штапа, по паду у воду ослобађа храну и затим се празна враћа назад уз помоћ штапа. Ова операција се потом понавља до жељене количине хране.

Уређај поставља нове стандарде у овој области и уводи бројна унапређења – осим јединственог конструкционог решења, подразумева – манипулацију једном руком. То је кључно јер риболовац у другој руци држи штап. Проблем свих осталих уређаја је што траже или помоћника или одлагање штапа, али овај не. Овим уређајем се физички избегава контакт руку са храном која је по правилу прљава, чиме се повећава комфор риболовца.

Сви затворени уређаји имају једну осетљиву тачку (дугме) која омогућава функцију. Дот Спод, међутим, нема дугме, већ је цео уређај окидач отварања. Ракета ће се отворити којим год својим делом да удари о воду, чиме се повећава ефикасност отварања. Укратко, уређај поједностављује, олакшава и убрзава храњење – без прљања руку!

Дот Спод је производ фирме CARP SYSTEM из Зрењанина, која се бави производњом риболовачке опреме под истоименим сопственим брендом. Нова ракета, која се на тржишту појавила почетком 2017, резултат је сарадње патентног иноватора Светислава Живковића и фирме Carp System, односно Бојана Бојанића, вишеструког првака Србије и освајача пет ФИПС светских медаља. Плод је двогодишњег развоја, моделирања, уништавања скупоцених 3Д модела и огромне жеље да се направи уређај који унапређује сва постојећа решења.

Поред поменутих унапређења, уређај од конкуренције издваја и интелектуална својина, верфификована и на међународном плану у свим (11) патентним тврдњама.

Сва ова решења направила су кључну разлику у такмичењу за најбољу технолошку иновацију у Србији за 2017. годину, због чега је уређај, октобра 2017, награђен и Великом златном медаљом Новосадског сајма, као и признањем WIPO Enterprise Tropphy, наградом Светске организације за дизајн.

ИНГЕЛ: ПРИМЕНА НАПОНА 1000 V У ЕЛЕКТРИФИКАЦИЈИ ЗАЛИВНИХ СИСТЕМА

У Србији су на располагању два напонска нивоа за потребе електрификације заливних система, 400В и 20 000 V.

Већина потрошача на заливним системима су специфични по томе што се налазе на релативно великим удаљеностима (2-5 км) и релативно су малих снага (20 до 50 kW).

За овако разуђене потрошаче напон од 400 V је недовољан, а напон од 20.000 V захтева прескупо решење.

Компанија ИНГЕЛ ДОО из Раковца увела је у примену напон од 1000 V и тиме створила услове за економичну електрификацију заливних система. Применом ниског напона од 1000 V добију се инвестиционе уштеде од 30% па до неколико пута у поређењу са уобичајеним решењем са 20.000 V. Експлоатациони трошкови система од 1000 V такође су вишеструко мањи.

Због мање инвестиције овај систем на веома конкурентан начин истискује из примене дизел агрегате који користе нафту и тиме се чува еко систем од загађења.

ТИМ ХИБРИДНИ КЛАВИР: КЛАВИРСКИ МИДИ КОНВЕРТЕР

Електронски уређај који је предмет ове иновације уграђује се у класична механичка пианина испод клавијатуре како би пратио покрете дирки клавијатуре и претварао их у команде дигиталног МИДИ интерфејса.

Преко таквог дигиталног миди интерфејса могуће је повезати класични механички пианино са дигиталним електронским музичким инструментима и модерним рачунарима. Са уградњом утишавача, могуће је зауставити чекиће пианина непосредно испред жица пианина и на тај начин у потпуности утишати акустични звук пианина. Повезивањем пианина преко дигиталног електронског МИДИ интерфејса са МИДИ звучним модулима звук одсвираних тонова преко клавијатуре може се слушати на слушалицама или на звучницима. Заједно са утишавањем акустичног звука клавира добија се могућност свирања пианина у било које доба дана а да то никоме не смета. Могућност повезивања тако унапређеног пианина са модерним рачунарима даје могућност да се коришћењем едукативног софтвера свирање на клавиру учи брже и на забаван начин.

Аутор иновације по наруџбини правио и комплетне хибридне клавире (као приказани на слици) који од пианина користи механику клавијатуре са чекићима како би осећај свирања био исти као на правим клавирима, а да се притом звук свирања добија из дигиталних звучних модула. У хибридни клавир се, испод дирки клавијатуре, уграђује електронски уређај који прати покрете дирки и претвара их у кодове дигиталног електронског МИДИ интерфејса.

SWIFTBUILD: SWIFTTY KONVERTER

Swiftty је прва cloud responsive платформа за конверзију PSD у HTML и CSS, која помаже wеб дизајнерима и програмерима да у року од неколико секунди конвертују дизајн у HTML елементе и на тај начин уштеде и до осам сати ручног писања кода по конверзији и резултира респонзивном и потпуно функционалном интернет страницом.

Услуга је базирана на cloud технологији која аутоматизује професионални процес веб развоја на више платформи, а намењена је веб професионалцима, freelance девелоперима и дизајнерима, као и великим ИТ компанијама.

ФЛУИД ПЛУС: ВИСОКОЕФИКАСНИ ДИСПЕРЗНИ СУШИОНИК

Смисао ове иновације је у новом поступку за сушење раствора, суспензија и паста, који је погодан како за сушење лако течљивих суспензија са високим садржајем воде, тако и за сушење полусувих паста са минималним садржајем воде. Сушење се одвија у флуидизованом слоју инертног материјала, што га чини ефикаснијим и економичнијим у односу на до сада коришћене поступке.

Новина овог поступка огледа се у креирању нове комбинације познатих процеса и делова опреме у производну линију, у којој је примењена нова технологију сушења. На тај начин, сушење се врши потпуно новим поступком и представља унапређење у односу на постојеће технологије, јер се врши у флуидизованом слоју инертних честица. Увођењем високоефикасног дисперзног сушионика у производну линију, због енергетске ефикасности процеса сушења постижу се велике уштеде енергије. Тако би се само постројење исплатило након 2-3 године на рачун уштеде енергије у односу на досада најчешће коришћене конвенционалне тунелске сушнице.

Следећа фаза иновације је развој примене и шири пласман освојене технологије. Ново решење – технолошко знање како сушити суспензије и пасте применом флуидизованог слоја инертних честица – подразумева: тестирање сваког конкретног процеса сушења и одређивање оптималних процесних параметара; дефинисање оптималне конфигурације постројења за сваку конкретну апликацију; пројектовање, израду опреме, монтажу, пуштање у рад и доказивање процесних параметара.

Потенцијални купци су све фирме у којима је потребно суспензије односно пасте добијене из одговарајуће технолошке фазе у процесу производње превести у прашкасти облик, на пример суспензије различитих фунгицида и пестицида, суспензије детерџената, суспензије хидроксида, скробне суспензије, растворе соли, карбонатне прашкове, електролитичке (галванске) талоге, неорганске отпадне воде, керамичке суспензије, кристалне органске киселине, пигменте (прашкасти и суспензије), отпадне воде скрубера.

ЗЕОБИОН – ИНОВАТИВНА ИЗОЛАЦИЈА ДНК

ЗЕОБИОН иновација изолује ДНК помоћу посебног носача и два раствора специфичних хемијских особина.

Иновација представља производ намењен за изолацију ДНК заснован на примени посебног типа и форме синтетисаног зеолита. Састоји се од: компоненте 1 – пластична микротуба запремине 1,5мл која садржи специфичан носач за издвајање ДНК, у одређеној количини и облику; компоненте 2 – раствор I специфичних хемијских одлика (пуфер за везивање ДНК); компоненте 3 – раствор II специфичних хемијских одлика и упутства за употребу. Производ је намењен за изолацију ДНК из узорака различитог биолошког порекла.

Појефтињење и побољшање технологија за анализу ДНК доприносе порасту тржишта за изолацију ДНК процењеног на три милијарде долара са годишњом стопом пораста од 8,543%. Од тога само у Србији годишње се прода 50.000 производа.

Предности овог производа састоје се у томе што један Зеобион носач служи за 50 изолација ДНК, а конкурентски само за једну, за три различита типа биолошких узорака и еколошки је прихватљивији.

Мрежа са циљним купцима је развијена и у земљи и у иностранству и укључује научне институције и дистрибутере хемикалија. Оснивањем компаније у склопу Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство могуће је кренути у пласман овог производа на тржиште, а аутор је отворен за договоре о унапређењу или уступању лиценце.