Окосницу стручног и пратећег програма у четвртак, 18. маја, четвртог дана Сајма технике и техничких достигнућа, чини годишња научно-пословна конференција под називом „ISCP 2017“, посвећена унапређењу економске сарадње Србије и Италије (водећег привредног партнера Србије) у области нових производних технологија. Због стручног и међународног значаја овај скуп је подржан од стране Владе Републике Србије и Амбасаде Италије у Србији.

Радни мото скупа је „Радимо заједно – ка Индустрији 4.0“, а панели и сесије посвећени су „Индустрији 4.0 – просперитету кроз технологије и иновације“, „Фабрикама будућности и масовној дигитализацији индустријске производње“, „Образовању инжењера за Индустрију 4.0“ (Индустријска роботика у Европи, Примена истраживања из области биоинжењерства у индустрији 4.0, Интеграције Индустрије 4.0 у образовање инжењера…) итд.

У раду скупа учествују садашњи и бивши високи функционери надлежних министарстава и других државних органа Србије и Италије те експерти из високообразовних, научноистраживачких, цеховских и других институција и организација двеју земаља, а организатори су Академија инжењерских наука Србије (АИНС), Италијанска асоцијација за мехатронику и аутоматизацију (AIdAM), Асоцијација италијанских и српских научника и истраживача (AIS3), Привредна комора Србије, Привредна комора Београда, Confindustria Serbia – Удружење италијанских привредника у Србији, UCIMU – Асоцијација италијанских произвођача алатних машина и робота, Машински факултет Универзитета у Београду, Институт Михајло Пупин, ICE Serbia – Италијанска агенција за промоцију спољне трговине и Београдски сајам.

Конференција се одржава од 10 до 18 часова, у свечаној сали управне зграде Београдског сајма.

На другом месту, у сали хале 2Ц Београдског сајма, биће за то време одржане још две презентације. Тако ће од 10 до 14 часова словеначка компанија РЛС Мерилна д.о.о. имати презентацију „Напредних технологија као основе за оптимизацију на обрадним центрима“, а у наставку, од 15 до 18 часова, такође словеначка Искра д.д. представиће своје „производе и решења будућности“.