Више од 450 домаћих и страних излагача представиће се на 61. Међународном београдском сајму књига, највећој и најпрестижнијој књижевној манифестацији у југоисточној Европи. Под слоганом „Књиге у руке“, овогодишња манифестација одржава се на Београдском сајму од 23. до 30. октобра, саопштено је на конференцији за новинаре.

Најављујући Сајам књига као место на коме ће бити промовисана савремена издавачка продукција, Ивона Јевтић, градски секретар за културу, рекла је да је реч о најрепрезентативнијој манифестацији те врсте у региону. Председник Одбора Сајма књига Зоран Аврамовић рекао је да Сајам спаја традицију, културу, књижевност и све остале облике стваралаштва, а да број посетилаца може и да премаши 150 хиљада. Богат пратећи програм најавио је Драган Хамовић, уредник.

Земља почасни гост ове године је Иран, а међу иностраним излагачима наћи ће се и издавачи из Белорусије, Босне и Херцеговине, Индије, Израела, Мађарске, Јапана, Кине, Русије, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Чешке и других земаља.

Говорећи у име Ирана, земље почасног госта, Насер Ехсани Фарид, први секретар Амбасаде Ирана у Србији, захвалио се медијима на великом интересовању и нагласио да нема ништа узвишеније од културе. Књигу је означио као најбоље средство комуникације и мост међу државама, уз најаву да ће Иран и његова култура бити свеобухватно представљени.

Ирански аташе за културу Мохсен Солејмани рекао је да његова земља има обимну и богату класичну књижевност, али да ће се на београдском Сајму књига фокусирати на савремену књижевност. Иран припрема колажно представљање своје савремене сцене. Уз серију предавања, разговора са писцима, интерактивних округлих столова и промоција књига, он је истакао да ће на Сајму бити изложено 100 наслова из иранске књижевности преведених на српски језик.

Током осам сајамских дана издавачи ће на изложбеном простору представити своја нова издања, али и библиотеке и едиције по којима су препознатљиви. У оквиру пратећег програма посетиоце очекују бројне промоције, презентације, предавања, дискусије о књижевности, издаваштву и актуелним друштвеним дешавањима. Сајам књига обележиће и конференције, форум, изложбе, Фестивал стваралаштва младих, разноврсни програми намењени деци.

Међу бројним иностраним гостима, писцима, преводиоцима, издавачима, који ће се представити београдској публици, биће и Захар Прилепин, Ерленд Лу, Вил Фирт, Ведрана Рудан, Александар Мекол Смит, Александра Потер, Румјана Еберт, Маркета Хејкалова, Јани Вирк, Еуген Шуљкин и други.

Сајам књига традиционално негује породичне дане, а то су ове године понедељак и уторак – 24. и 25. октобар, као и школски дан – четвртак, 27. октобар.

Жири ће, као и сваке године, прогласити најбољег издавача, издавачки подухват године, најбољу дечју књигу и најлепшу књигу, а биће додељена и награда за најбољег издавача из дијаспоре, као и посебно признање за најбољу књигу из области науке. На Сајму ће бити уручена и награда „Доситеј Обрадовић“, која се традиционално додељује страном издавачу за континуиран допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.

Међународни београдски сајам књига отвориће проф. др Драган Станић, писац, професор Филозофког факултета у Новом Саду и председник Матице српске.

Од 26. до 30. октобра, истовремено са сајмом књига, на Београдском сајму одржава се још неколико сродних манифестација – 1. Сајам образовања и наставних средстава, који под слоганом „Образована Србија – успешна Србија“ обједињује досадашње две манифестације – Учила и Звонце, као и Сајам информисања, комуникација и маркетинга „Медиа маркет“.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Сајам књига траје од 23. до 30. октобра. На дан отварања и последња три дана трајања манифестације радно време је од 10 до 21, а током радне недеље – понедељак, уторак, среда и четвртак, Сајам ће за посетиоце бити отворен од 10 до 20 часова.

Појединачне улазнице коштају 250 динара, улазнице за групне посете су 150 динара, а 900 динара је цена улазнице која омогућује свакодневну посету Сајму књига. Паркинг се плаћа 100 динара по започетом сату.